Ena naših najvplivnejših in dolgoživečih glasbenih zasedb Gazde je v torek zvečer praznovala 30. obletnico delovanja in na njej preigrala lastno pesmarico, popolnjeno ne le z uspešnicami, temveč tudi s pristnimi domačimi evergreeni, in na odru znova potrdila svoj status vrhunskega koncertnega benda. Gazde so prvič v živo predstavili publiki všečen album  “Ispod ovih oblaka”.

Jubilejni koncert so odprli s uspešnico »Snaša kao snaša«, objavljeno davnega leta 1994 na albumu “Zbog tebe sam to što jesam”, ko so pred natanko 29 leti prvič zaigrali na velikem odru Doma sportova.

Z novega albuma so se zvrstili nedavno predstavljeni singli ‘Dekolte’, ‘Izpod ovi oblaka’, ‘Sad mi zao’, ‘Trebam te nočas’, ‘Tebe ne zaboravljam’. Ob Gazdah smo lahko na velikem odru žurali tudi njihovi gostje, prva pa se jim je na odru pridružila Antonija Šole pri skupni uspešnici ‘Milijun poljubaca‘, ki so jo zapeli ob zboru navdušene in razplesane publike. Nadaljevali so z uspešnicami ‘Zbogom za zbogom‘, ‘Ostarit ču ja, ostarit čes ti’, ‘Neće snaša tamburaša’, ‘Ne mogu ti reči zbogom’, ‘Djevojka iz Valpova’ , ‘Ružo moja crvena’, ki je še dodatno podžgala vzdušje v dvorani, vrhunec pa je prinesel prihod Neno Belana na oder, s katerim sta zaigrala njegovo uspešnico ‘Ulicama grada’ in zimzeleno uspešnico iz časov Đavola – »Dani ljubavi«’.

Po setu, v katerem so predstavili nekaj novih skladb z aktualnega albuma, pa tudi stare uspešnice, med katerimi je neizogibna ‘Zbog tebe sam to što jesam’, je na oder stopil Vladimir Kočiš Zec (ex-Novi Fosili), ki je občinstvo ponovno dvignili na noge s pop himnama ‘Milena’ in ‘Za dobra stara vremena’.

Na koncertu so se Gazde spomnili tudi kolegov, ki jih ni več med njimi – za Kiča so zapeli ‘Zbog jedene divne crne žene’, za Kemala Montena ‘Nije htjela in Vino i gitare‘. S pesmijo ‘Suze nam stale na put’ so se poklonili tudi nedavno preminulemu Massimu Saviću, na klaviaturah pa se jim je pridružil tretji gost koncerta, avtor pesmi Predrag Peggy Martinjak. Seveda so zapeli tudi za Oliverja – ‘U ljubav vjere nemam‘, skupaj s Peggy pa so zaigrali tudi svojo Anamarijo z zadnjega/novega albuma.

Kot zadnji gost na spektaklu se je pridružil Miroslav Škoro. Skupaj so zaigrali komad »Šešir«
in eno njegovih največjih uspešnic – »Otvor’ ženo kapiju«.

Koncert so zaključili s svojimi največjimi uspešnicami ‘Još i danas zamirši trešnja’, ‘Ja pijem, da zaboravim’ in ponovno ‘Snaša kao snaša’, s katero so odprli in zaključili koncertni spektakel. Po bučnem aplavzu in ovacijah občinstva so se ponovno vrnili na oder in po skoraj treh urah koncerta ponovno zaigrali ‘Dekolte’ in ‘Zbog tebe sam to što jesam’. Poleg številnih glasbenih gostov in polnega Doma sportova so slavje na koncertu popestrili predstavniki hrvaških izseljencev iz Amerike, Kanade in Avstralije.

Po koncertu ob prvih 30 letih so napovedali tudi aktivno leto 2024, v katerem pripravljajo številne novosti, Marko Bujanović pa nam je povedal, kako je bilo na spektaklu:

”Igrali smo približno tri ure – igrali smo vse naše najpomembnejše stare stvari in vse najpomembnejše stvari z novega albuma. Vzdušje v dvorani se je s potekom koncerta le še stopnjevalo, mislim, da je občinstvo zelo uživalo, komentarji so bili pozitivni, zato smo srečni ker je za nami že 30 let uspešne kariere. Takoj delamo na krilih koncerta, pripravljamo nove pesmi in verjamem, da boste o Gazdah v naslednjem letu še veliko slišali. Koncert je posnela Hrvatska radiotelevizija, premierno pa bo predvajan v novoletnemem programu. Ta koncert smo snemali tudi v audio obliki in ga bomo objavili tekom leta. Imenovali ga bomo “30 let Gazd v Doma Sportova”. Celo leto je bilo zelo intenzivno, začeli smo v aprilu z novim albumom ‘Ispod ovih oblaka’ in z 18 pesmimi, ki so na albumu. Sledila je koncertna turneja po Hrvaški, Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Ameriki in Kanadi, vse skupaj pa se je zaključilo z nastopom v Domu sportova. Vse leto se družimo z našo publiko, ki nas spremlja že 30 let, nekateri so prišli iz Avstrije, nekateri iz Amerike, eden od prijateljev je pripotoval celo iz Avstralija, da se udeleži koncerta. Seveda je bilo največ Zagrebčanov, veliko pa je bilo tudi Slavoncev, ki nas vedno spremljajo na naših koncertih.’

 

www.dallas.si
shop.dallas.si