1. februarja je svet pretresla novica o smrti zapornika vesti in največjega kritika Kremlja Alekseja Navalnega. Iz kazenske kolonije, v kateri je prestajal svojo nepravično kazen, so sporočili, da je Navalnemu v petek med sprehodom na dvorišču zapora postalo slabo, kmalu zatem pa naj bi izgubil zavest in umrl.

»Po zastrupitvi, nepravičnem zaporu in mučenju za zapahi je Aleksej Navalni umrl, potem ko je 37 mesecev životaril za zapahi in bil poslan v enega najbolj oddaljenih in najstrožjih zaporov v Rusiji. Aleksej je bil zapornik vesti, zaprt samo zato, ker je govoril proti represivni vladi,« je ob tem dejala Agnès Callamard, generalna sekretarka Amnesty International.

Protokol Združenih narodov je jasen, države morajo v primeru potencialno nezakonitih smrti v zaporu ukrepati. Dolžne so izvesti takojšnjo, nepristransko in učinkovito preiskavo okoliščin in vzroka smrti. Med drugim morajo oblasti zagotoviti neodvisno obdukcijo, ki jo bodo izvedli nepristranski forenzični strokovnjaki, in omogočiti nadzor mednarodnim opazovalcem in družini Navalnega.

Amnesty International poziva Združene narode, naj uporabijo svoje posebne postopke in mehanizme za obravnavo smrti Alekseja Navalnega.

 

Za kritiziranje oblasti je Navalni plačal najvišjo ceno. Amnesty International stoji ob strani vsem, ki se borijo za človekove pravice v Rusiji in drugod.

 

DONACIJA ZA BOLJŠI SVET

 

PREBERITE VEČ