Pišemo vam, ker imamo za vas ponovno eno dobro novico. V prvem branju je bil predlog zakona za čist zrak v Anhovem potrjen!

Septembra smo se skupaj odpravili na ulice mest in vasi in po vsej Sloveniji zbirali podpise za predlog zakona, ki bi prebivalcem Anhovega in Soške doline zagotovil čist zrak. Za predlog, ki bi izenačil okoljske standarde sosežigalnic s tistimi, ki veljajo za sežigalnice in s tem končal nesmiselna dvojna merila, ki ljudi, ki živijo ob sosežigalnicah, diskriminirajo, postavljajo v neenak položaj z drugimi prebivalci Slovenije in uničujejo njihovo zdravja. Za predlog, ki bi izboljšal monitoring strupenih izpustov in zagotovil transparentnost in jasnost teh meritev, saj trenutno niti občina niti prebivalci ne vedo, kaj vse se spušča v zrak in v kakšnem okolju živijo.

Prvi dan zbiranja, 1. septembra, smo bili skupaj. Po vsej Sloveniji. V Novi Gorici sta Grega in Maja naletela na tako veliko skupino ljudi, da sprva sploh nista verjela, da so tam za oddajo podpisa. To so bili člani in podporniki društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Civilne iniciative Danes!, ki so naslednje tri tedne skupaj z vsemi nami vztrajno dežurali pred upravnimi enotami. Borbenosti goriške regije se je pridružila celotna Slovenija in skupaj smo podpise zbrali v le treh tednih.

Ko smo več kot 6.000 podpisov vložili v Državni zbor, smo si želeli obravnave po skrajšanem postopku, saj so prebivalci in prebivalke Soške doline že predolgo čakali na spremembe. Desetletja praznih obljub in razočaranj se nam je zdelo dovolj.

A vseeno se poslanci in poslanke niso odločili za skrajšan postopek. Zato smo lahko le čakali.

Včeraj smo le dočakali prvo obravnavo predloga. Mateja Sattler, Bogomir Bavdaž iz društva Eko Anhovo in dolina Soče in naša Maja Koražija so se odpravili v Državni zbor in na seji poslancem in poslankam ponovno predstavili predlog in ključne razloge zanj. Poslanci in poslanke pa so se do predloga opredelili in odločali, ali je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo.

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, Socialni demokrati, Levica in opozicijska stranka NSi so predlog v izjavah v prvi obravnavi načelno podprli. V stranki SDS pa pravijo, da predlogu ne nasprotujejo.

Zakon je bil na prvi obravnavi torej potrjen z 50 glasovi za in 1 glasom proti. Za zakon so glasovale vse stranke koalicije, stranke opozicije pa so se glasovanja vzdržale. Kljub nekaterim vzdržanim poslancem, upamo, da bo podpora v prihodnosti soglasna in da bodo prav vse parlamentarne stranke stopile na stran ljudi in jih zaščitile pred pogoltnim kapitalom.

Prebivalci Soške doline čutijo veliko upanja, saj še nikoli niso bili tako blizu sprememb. Mateja je zato ob koncu seje poslancem in poslankam dejala: “Hvala, ker podpirate predlog in nam prvič v zgodovini dajete upanje, da bomo kmalu dihali čistejši zrak in živeli v čistejšem okolju.”

Druga obravnava predloga bo sledila v januarju.

Upamo, da ste dobro in se že veselimo, da se kmalu spet kje srečamo (v Inštitutu za vse vas pripravljamo poseben dogodek, na katerega boste v kratkem povabljeni).

Želimo vam lep preostanek tedna.

Vaš

Inštitut 8. marec