Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Za humano tehnologijo
Razstava Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture RUK 24. 4.–4. 5. 2023 Odprtje razstave: ponedeljek, 24. 4. 2023, ob 17. uri Konferenca Za humano tehnologijo: 24. 4. 2023, 11:00-16:00, dvorana Alme Karlin Cankarjev dom, Prvo preddverje in Štihova dvorana

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Program neformalnega izobraževanja Peto srečanje: sreda, 19. 4. 2023, ob 17. uri MMC KIBLA

—————————
NA OGLED
—————————

31 LET S(R)AMOTE
Razstava Amnesty International Slovenije ob 31. obletnici izbrisa 7. 4.–6. 5. 2023 Odpiralni čas: torek-petek: 15:00-19:00, sobota 10:00-13:00 artKIT

Martina Grlić: Miselne krajine
Do 26. 4. 2023
Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 30. 4. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Za humano tehnologijo
Pregledna razstava Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture 24.
4.–4. 5. 2023
Odprtje razstave: ponedeljek, 24. 4. 2023, ob 17. uri
Konferenca: ponedeljek, 24. 4. 2023, 11:30-16:00, dvorana Alme Karlin Cankarjev dom, Prvo preddverje in Štihova dvorana

V ponedeljek, 24. aprila, vas ob 17. uri vabimo v Cankarjev dom, kjer bomo v Prvem preddverju odprli pregledno razstavo Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture – RUK, ki jo tvorijo Delavski dom Trbovlje (Trbovlje), KID KIBLA (Maribor) in PiNA (Koper). Razstavo bomo otvorili v prisotnosti predstavnic in predstavnikov Ministrstva za kulturo in Ministrstva za digitalno preobrazbo Republike Slovenije. Na dan odprtja razstave bo med 11. in 16. uro, v na novo odprti dvorani Alme Karlin potekala konferenca z naslovom Za humano tehnologijo.

Po treh letih interdisciplinarnega ustvarjanja, povezovanja različnih deležnikov in premikanja mej na področjih tehnologij razširjene resničnosti, robotike in umetne inteligence, digitalizacije in digitizacije kulturne dediščine ter ekologije in trajnostnega razvoja, bomo predstavili inovativne in vizionarske pilotne projekte, produkte, umetniška dela, festivale in izobraževalne programe. Skozi razstavljene projekte bomo povezali in predstavili več ustvarjalnih področij, metodoloških pristopov ter produkcijskih kontekstov, v okviru katerih skušamo nove tehnologije vpeljati v temeljne postulate sodobne družbe 21.
stoletja po načelu humanizacije tehnologije.

Umetnice in umetniki: Laibach, Maša Jazbec, Varvara & Mar (Varvara Guljajeva in Mar Canet), Neo C. Chung in Diana Bohucka, Simon Whetham, Alice Daeun Kim, Tanja Vujinović, Valerie Wolf Gang, Vojtěch Radakulan, Robertina Šebjanič / Sofia Crespo / Feileacan McCormick, Maja Smrekar in Jonas Jørgensen, name:, Brad Downey, Boštjan Čadež – Fšk, Mauricio Valdés San Emeterio, Marko Vivoda in Gjorgji Despodov, Joao Pedro Oliveira, Tamara Lašič Jurković, Matevž Kolenc, Gašper Torkar. Ostali projekti:
DDTlab / NeuroFly (AFormX), Vrtoglavi ptič 2020 (Dunking Devils, HSE, Arctur, Iztok Kovač), Nube 360° (Tomo Križnar, Irena Pivk Križnar), Robot Yaski Art (Varvara&Mar, Žan Rajšek, Maša Jazbec) in robotka Eva; HEKA / Simbiocen (Ustvarjalni laboratorij KRATER in Društvo Trajna), Exxplorers (Cooperativa Puntozero, VR-Team in Slovenski planinski muzej Mojstrana), studio izkustvenega prostorskega zvoka – KUBER / HEKA, Kočerja v »The Holy Crab« (delavnica); KIBLA2LAB / Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM) in 3D zajemni izbranih lokacij v Mariboru, VRTN!CA (Arboretum Volčji Potok), VR razstave KIBLIX 2020–2021. Izobraževanja: PiNA / Creatorship, poletna šola D+S in Kulturni management.

V času trajanja razstave bodo potekala javna vodstva in predstavitve.

Mrežo raziskovalnih centrov umetnosti in kulture RUK (2019–2023) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Več: https://bit.ly/3Ke3knd

Vstop je prost.

—————————

—————————
NA OGLED
—————————

31 LET S(R)AMOTE
Razstava Amnesty International Slovenije ob 31. obletnici izbrisa Do 6. 5. 2023 Odpiralni čas: torek-petek 15:00-19:00, sobota 10:00-13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Razstavo so v AIS postavili v spomin na izbris in boj izbrisanih za popravo krivic. Slovenija je 26. 2. 1992 iz registra stalnih prebivalcev nezakonito, brez obvestila in brez možnosti pritožbe izbrisala 25.671 stalnih prebivalcev in prebivalk. Čez noč so ostali brez pravnega statusa, brez veljavnih dokumentov, brez pravic. Posledice so bile neusmiljene:
tisoči so bili deportirani iz Slovenije, niso imeli dostopa do zdravnika, socialnih pomoči, delodajalci so morali prekiniti njihove zaposlitve, njihovih otrok po rojstvu niso vpisali v matične knjige. Na papirju so prenehali obstajati.

Razstava je poklon pogumu in neomajni vztrajnosti izbrisanih. Izbris je ljudem ukrojil življenja in jih razrezal na tako drobne koščke, da jih do konca niso nazaj sestavile niti odločitve ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice niti prizadevanja številnih v civilni družbi.
Vendar so izbrisani iz teme in bolečine samote vstali, se povezali in organizirali v gibanje, v upor, v večletno kampanjo. Sebe in civilno družbo so kolektivizirali in ustvarili najmočnejše, najbolj dolgotrajno in trdoživo gibanje, kar ga poznamo.

Razstavo posvečamo Aleksandru Todoroviću, neumornemu borcu za popravo krivic izbrisanim.

Vabljeni k podpisu peticije slovenske Amnesty in Mirovnega inštituta za vlado, naj čim prej pripravi zakonske ukrepe, da krivice končno popravi.
Podpis peticije na www.amnesty.si/peticija-izbrisani.

Več: http://bit.ly/3JXrceE

Vstop je prost.

———————-

Martina Grlić: Miselne krajine
Do 26. 4. 2023
Odpiralni čas: ponedeljek-petek 10:00-18:00, sobota 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Umetniška dela Martine Grlič govorijo o nezanesljivosti spomina in pod vprašaj postavljajo naučene ideologije, ki sodelujejo pri formaciji zavesti in identitete – ter njihov odnos do osebne in politične realnosti.
Valerie Mindlin v Artformu zapiše, da avtorica v »spominskih podobah ne upodablja zgolj bežnih trenutkov, ki so neizogibna posledica minevanja časa, temveč jih preizprašuje kot ostanek preobrazbe Jugoslavije iz socialistične države, v kateri se je rodila, v del mreže kapitalističnih demokracij v evropskem slogu, s spremljajočim prostovoljnim izbrisom in rekonstrukcijo nacionalne preteklosti.« Dela, ki jih zaznamuje mračno kipenje nenehno vznikajočih in ponikajočih nostalgičnih podob, tako postanejo odraz javnih stališč družbe, upodobitve cele vrste fantazij in celo portreti naivnega praznoverja, ki je v sodobnem družbeno-kulturnem imaginariju prisotno še danes.

Več: http://bit.ly/3ZGXikF

Vstop je prost.

—————————

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 30. 4. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Hibridna muzejska razstava na posestvu Meranovo, ki obeležuje 200.
obletnico prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način. Vsebine raziskujemo in jih z umetniškimi postopki in ambientalnimi postavitvami predstavljamo na nove načine, od fizičnih objektov do izkušenj najnovejših tehnologij.

Več: https://www.mcruk.si/clanek/nadvojvoda-janez

Za organizirane skupine je možen ogled izven odpiralnega časa po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org ali peter.kramer@um.si.

—————————————
NEFORMALNO IZOBRAŽEVANJE
—————————————

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu*
Peto srečanje: sreda, 19. 4. 2023, ob 17. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vabljeni, da se nam pridružite na četrtem srečanju bralnega krožka, ki bo v sredo, 19. aprila, ob 17. uri v MMC KIBLA. Nadaljevali bomo z branjem knjige Against the Anthropocene.

V okviru programa neformalnega izobraževanja poteka bralni krožek z naslovom Umetnost življenja na uničenem planetu, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Društvom NAGIB, umetnico Barbaro Kukovec in filozofinjo dr.
Majo Pan. Srečanja potekajo vsaka dva tedna, ob sredah do 24. junija 2023 v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in v studiu Kulturnega inkubatorja (Koroška cesta 18).

Letošnjo edicijo bralnega krožka smo zasnovali dvodelno. Povezujemo različna področja sodobne umetnosti – vizualne, intermedijske in uprizoritvene, in se naslanjamo na izbrana teoretska besedila. V KIBLINEM delu se posvečamo podrobnemu branju knjige Against the Anthropocene umetnostnega zgodovinarja in kritika T. J.-ja Demosa, v NAGIBOVEM pa se bomo neposredno vključujemo v živ ekosistem umetniškega procesa Barbare Kukovec, pri čemer nam izbrana besedila Donne Haraway, Timothyja Mortona, Dominiqa Laporta, Anne Tsing idr. služijo kot iztočnica za razmislek in pogovor o izčrpavanju, ekologiji, skupnosti, metodologijah umetniških procesov, snovanju umetniških del itd.

Dodatne informacije in prijave: ziva@kibla.org Udeležba je brezplačna.

*Naslov je povzet po knjigi The Art of Living on a Damaged Planet (ur.
Anna Lowenhaupt Tsing, Heather Anne Swanson, Elaine Gan in Nils Bubandt).
Prevod naslova: Katja Kosi.

Več: http://bit.ly/3jWdoIx

—————————————
DDI – Digitalni dediščinski inkubator
—————————————

DDI – SPLETNI TEČAJI

Kako narediti družinsko drevo? Kaj storiti ob najdbi kulturne dediščine?
Kako zabeležiti zgodovino prednikov? Kako pomaga digitalizacija? Razširi svoja znanja in spoznaj zanimive primere. Na spletnem portalu DURI ponujamo sedem spletnih tečajev:

– Postopek obdelave podatkov laserskega snemanja površja (LiDAR) Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3JIEueU

– Digitalna interpretacija kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3mbi1PN

– Kaj sploh je kulturna dediščina
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3KJ5IVa

– Vključevanje javnosti in grajenje skupnosti Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3EGrrsG

– Beleženje ustnega izročila
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3IBTmv1

– Digitalno raziskovanje in dokumentiranje kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/41s56Jl

– Digitizacija kulturne dediščine
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3Z6vTt1

– Prenova starih hiš
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3ZkRgXX

Sodeluj v spletnih tečajih, pridobi nova znanja in spoznaj nove pristope!
Vsi tečajo potekajo po spletu in so brezplačni.

Več: https://bit.ly/3Y9l2NE

—————————

Spletni portal DURI postaja vseslovenska platforma za podporo in razvoj kulturne dediščine. Na portalu se pletejo vezi posameznikov in organizacij, ki se ukvarjajo dediščino, predstavljamo priložnosti za prostovoljsko udejstvovanje, ob obilici drugih zanimivih vsebin pa ponujamo tudi spletne tečaje in individualno podporo pri razvoju lastnih projektov. Partnerji projekta: Društvo Idrija 2020 + Zavod ID20, Zavod Dobra pot in KID KIBLA.

Prijave na naš DDI novičnik: https://www.e-duri.si/pridruzi-se/

—————————————
GOSTOVANJA IN SODELOVANJA
—————————————

Studio 8.1 — Oskar Longyka — Sam
Petek, 21. 4. 2023 ob 20. uri
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva ulica 40, 2000 Maribor

V petek, 21. aprila 2023, vas ob 20. uri vabimo v KIBLA PORTAL, kjer se bo odvil koncert Studio 8.1 – Oskar Longyka – Sam.

Studio 8.1 je ustvarjalni teritorij, koncertni cikel, ki ga vodijo in oblikujejo glasbeniki sami. Platforma vzpostavlja kontinuirano prakso inovativnih zvočnih kodov ter snovanje novih ustvarjalnih celic ter deluje kot generacijski most in zbirno mesto skupnosti.

Ustvarjalci se seznanjajo s širšim mentalnim in fizičnim prostorom, v katerem nastaja glasbeni dogodek, svoje zamisli pa preverjajo v stalnem dialogu z drugimi deležniki. Ustvarjalec tako postane tudi sam svoj kurator. Prav to omogoča, da so lahko posamezni dogodki premišljeni izven danih koncertnih okvirov in sledijo samogeneracijski logiki, tesno povezani z energijo, znanjem in sposobnostmi celotne koncertne skupnosti.

Kurator prihajajoče edicije je violinist Oskar Longyka, eden izmed dveh ustvarjalcev v rezidenci in kuratorjev cikla Studio 8.1 v letu 2023.

O programu koncerta:

Koncert z naslovom Sam je zadnji v seriji treh dogodkov, katerih vsebina je zasnovana kot oris repertoarja – hkrati kanoničnega in obrobnega, mejnega. Cilj je iskanje novih možnosti znotraj in okrog njega.

Skozi študij se ponudijo nove ustvarjalne možnosti – tradicija performativno prakso sicer usmerja, vendar je ne omejuje. Odnos do kompozicij se prevesi z dobesedne ravni poustvarjanja glasbenega teksta na bolj abstraktno, ki se trudi kompozicijo oživeti, četudi na račun tega od nje kdaj odstopa. Nikakor sicer ne gre za prekomponiranje ali spreminjanje, le za spremembo gledišča. Ta sicer dopušča možnost radikalne spremembe izvirnega materiala, vendar se hkrati zaveda, zakaj tega ne more narediti. Namesto te spremembe koncert dopolnjuje novonastalo delo, ki je ustvarjeno z mislijo na kontekst, v katerem bo zazvenelo.

Avtor besedila: Oskar Longyka

Program izvajanih del:
A. Mastracci: Kαλός per violino solo (2023); krstna izvedba E. Ysaÿe: Sonata za violino solo št. 4. v e-molu I. Allemande (Lento maestoso) II. Sarabande (Quasi lento) III. Finale (Presto ma non troppo) J. S. Bach: Sonata za violino solo št. 2 v a-molu I. Grave II. Fuga III. Andante IV. Allegro

Nastopajoči:
Oskar Longyka – violina

Vstopnina: 5eur / 3eur (mladi do 25 let, študenti, upokojenci in starejši od 65 let)

Koncertni cikel Studio 8.1 je program Inštituta .abeceda in poteka v sodelovanju s KID KIBLA. Program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

******************
http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla