Cenjeni reški kitarist in avtor Vlado Simcich Vava predstavlja svoje novo studijsko delo. Šest let po objavi zadnjega instrumentalnega albuma ”Juke Joint” si je Vava drznil izdati svež ter silno čustven material pod naslovom ”Bed of Blue”. Sprva se je notranji nuji po snemanju upiral, ko pa je vendarle prijel za inštrumente in prižgal naprave je navdih za ustvarjanje pričel neustavljivo teči.

V roku enega leta so številni elementi albuma prešli avtorjev zahteven proces selekcije. Veliko idej je tako končalo v smeteh, kar je bilo nujno za ohranitev konsistentnosti in celovitosti glasbenega materiala. Na končnem seznamu je pristalo 12 skladb, med katerimi album zastopa ‘Blue Sex”.

”Bed of Blue” je hkrati uvod v novo, četrto studijsko delo njegove matične skupine Turisti, ki je trenutno v procesu snemanja.

Rečan Zoran Žmirić, pisatelj in glasbenik, o ”Bed of Blue” pravi: “Album odlično dopolnjuje izdaja ”Soundtrack – Lantern of the Excavated Eye” (2008, Dallas Records), neobičajno dobro izmešana atmosfera Kraftwerka, J.M. Jarreja in čustvenosti Morriconeja. Poleg tega besedna igra naslovov z izrazom ‘blue’ – kar hkrati označuje modrino in žalost – predstavlja nekaj dogodkov, ki so v zadnjem obdobju zaznamovali Vavino življenje. Kar se mene tiče, je to njegovo intimno posvetilo svetu, v katerem je lažje ustvarjati ločeno od sebe.”

 

 

Dvojni pomen besede ‘blue’ ne odraža le bogatega čustvenega spektra, ki je zaznamoval Vavino življenje v zadnjem obdobju, temveč tudi njegovo sposobnost izražanja teh kompleksnih občutkov skozi glasbo. Glasba na albumu uspešno izraža globoka čustva, ki pripovedujejo zgodbo o osebnem potovanju. Vsak zvok in vsaka nota izžarevajo zmes otožnosti ter žalovanja, glasba pa predstavlja edinstveno izrazno sredstvo, preko katerega Vava deli svoje izkušnje ter poslušalcem omogoča, da se poistovetijo z njegovimi čustvi.

“Bed of Blue” je tako izziv in preobrazba, kjer proces glasbenega ustvarjanja pomeni odločnost za soočenje z lastnimi čustvi, izzivi življenja ter umetniškega izražanja.

Mastering je delo zanesljivega in dolgoletnega sodelavca Mateja Zeca, pod odlično diskretno oblikovno podobo pa se, kot na vseh dosedanjih Vavinih izdajah, podpisuje Mladen Stipanović Stipe.

 

Posneto v: InquisitionSound, 2022/23
Produkcija in izvedba: Vlado Simcich Vava
Mastering: Matej Zec, studio G.I.S., Kastav
Oblikovanje: Mladen Stipanović 

 

www.dallas.si
shop.dallas.si