Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Valeria Abendroth: Laboratorium suggerere 11. 8.–9. 9. 2023 Odprtje razstave: petek, 11. 8. 2023, ob 19. uri MMC Kibla/KiBela

————————–
NA OGLED
————————–

Nataša Grandovec in Martina Obid Mlakar: Urbana narava Do 19. 8. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Valeria Abendroth: Laboratorium suggerere 11. 8.–9. 9. 2023 Odprtje razstave: petek, 11. 8. 2023, ob 19. uri Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave Laboratorium suggerere slovite umetnice Valerie Abendroth, ki bo v petek, 11. 8. 2023, ob 19.00 v prostoru za umetnost KiBela (MMC Kibla).

Umetniška instalacija Laboratorium suggerere posnema medicinski razvojni laboratorij, sprehoden prostor, v katerem se združita realnost in fantazija. Zaradi barv in gladkih oblik bo soba morda na začetku videti privlačna, a ob natančnejšem ogledu se lahko pojavi občutek nelagodja.

Segment tega dela so 3D-natisnjeni telesni organi, kosti in žile ter abstraktni umetniški objekti iz umetnih materialov, kot so plastika, vosek in silikon. Ti kiparski objekti spominjajo na proteze, telesne dele in biološke strukture, vendar nimajo identitete. V stanju mutacije jih je treba razumeti kot grozeči začetek nečesa, česar še ne moremo popolnoma zajeti in razumeti.

»S svojim delom bi rada aktivirala globoko občutljivost človeškega telesa:
ko čutimo in se dotikamo, preko dotika ustvarimo občutek samega sebe in resničen prostorski vtis.«

Sprehodite se po medicinskem razvojnem laboratoriju, ki združuje realnost in fantazijo. Realistični 3D-natisi človeških organov, zasnovani za zdravniška usposabljanja, so postavljeni z umetniškimi predmeti, ki jih je ustvarila umetnica. V primerjavi s klasičnim anatomskim upodabljanjem prinaša sposobnost manipuliranja s temi fizičnimi predmeti novo dimenzijo zavedanja njihovih značilnosti – velikosti, oblike in teksture.

Del umetničine izjave:

»Moja videodela prikazujejo poetične prizore, ki se s svojo estetiko dotaknejo gledalca, gledalko in ju spodbudijo k razmišljanju. Med razvojem svojega dela posvečam posebno pozornost čim bolj ekspresivni vizualni formi, da lahko obiskovalci, obiskovalke likovne razstave moje delo doživijo čutno in fizično. To lahko ustvari posebno radovednost, ki gledalcu, gledalki odpira nove načine dojemanja. Pogledi se lahko spremenijo glede na spremembe, napredek in pomen telesa na splošno.«

Valerio je za to delo navdihnilo sodelovanje v tehnološki ekipi Prime 3D, ki jo sestavljata podjetji >INOVA.DE< iz Heidelberga (Nemčija) in >Create it REAL< iz Aalborga (Danska). Ekipa trenutno razvija sisteme 3D-tiskanja za medicinski sektor z namenom 3D-tiskanja telesnih organov v mehkih materialih glede na kartoteke pacientov/CT-skene. To zdravnikom in študentom medicine omogoča realen in natančen pogled na človeško telo.

Ta umetniška instalacija je rezultat programa financiranja umetnosti in tehnologije S+T+ARTS, pobude Evropske komisije.

»V devetdesetih letih prejšnjega stoletja sem iz Rusije emigrirala v Nemčijo. Končala sem šolanje in se zaposlila kot zobotehnica. Po petih letih dela s polnim delovnim časom kot zobotehnica sem pustila službo in šla študirat likovno umetnost. Izkušnje zobotehnice so mi dale poseben pogled na obdelavo in uporabo materialov v kontekstu umetnosti. Moja umetnost s skulpturami, instalacijami in videoumetnostjo odseva teme o človeku, tradiciji in sodobnosti ter ima socialni in družbeni pomen. Zdaj po svetu prirejam razstave in se udeležujem rezidenc.
Nastanek in rast mojega umetniškega dela izhaja in se povezuje s številnimi drugimi področji in znanostmi, kot so tehnologija, psihologija, antropologija, biologija. Pri svojem delu uravnoteženo obravnavam vprašanja o človečnosti stroja ter optimizaciji in tehnologizaciji človeškega telesa. Zastavljam si vprašanja o razvoju človeškega telesa v prihodnosti, fizičnih in psiholoških vplivov družbe.«

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/valeria-abendroth-laboratorium-suggerere/
https://www.valeria-abendroth.com/

————————-
NA OGLED
————————-

Nataša Grandovec in Martina Obid Mlakar: Urbana narava Do 19. 8. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Razstava sodobnega unikatnega nakita Urbana narava je večleten projekt, v katerem oblikovalki raziskujeta različne plasti sobivanja človeka in urbane narave v mestnem jedru in njegovi bližnji okolici.
Avtorici z unikatnimi kosi nakita, narejenega iz srebra, zlata, lesa in poldragih kamnov, interpretirata sprehode po urbanih delih, mestnem zelenju in obmestnih znamenitostih, poudarjata krajevne rastlinske posebnosti, med katerimi izstopa svetovno znana modra kavčina (stara trta).
Dotakneta se tudi mestne favne: ptičev na stolpu mestne hiše, čebel, ki živijo v urbanem okolju, itd.

Razstavo spremlja video Aljoše Juharta, ki z detajli razkriva in prepleta nakit in naravo kot navdih zanj.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/artkit/2023/natasa-grandovec-in-martina-obid-mlakar-urbana-narava/

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla