Čeprav pogosto slišimo, da je osnovna šola brezplačna, jo v resnici spremljajo mnogi prikriti stroški. Učbeniki, delovni zvezki, šolske potrebščine, šolska prehrana, šole v naravi, dnevi dejavnosti, kulturni in športni dnevi. Številni starši se vsako leto znajdejo v stiski, saj ne zmorejo kriti vseh stroškov teh vsebin in potrebščin, ki so potrebne za kakovostno izobraževanje njihovih otrok, teh pa ne morejo obvarovati pred izključenostjo in stigmo.

Stiske staršev in otrok so pogosto prikrite, nevidne in neslišne. Zato je pomembno, da se odpira prostor, kjer se tovrstnih stisk lahko zavemo in jim prisluhnemo. Zato te vabimo, da se nam pridružiš v četrtek, 1. februarja v Mariboru, kjer bo ob 18:00 v Sodnem stolpu potekal Večer resničnih zgodb o stiskah v osnovnih šolah.

Spregovorili bodo strokovnjaki s pedagoškega področja in tisti, ki se z zgodbami stisk in stigme v okviru humanitarnih in drugih nevladnih organizacij vsakodnevno srečujejo.

Z nami bodo:

– Stanka Damjan (osnovnošolska učiteljica)

– Jožica Mikić Horvat (DPM Maribor)

– Jana Bedrač (Kralji ulice Maribor)

– Edvard Protner (Filozofska fakulteta UM)

– Špela Razpotnik (Pedagoška fakulteta UL)

– Nika Kovač (Inštitut 8. marec)

– Mitja Tomažič (prostovoljec v kampanji za brezplačna kosila)

– Borut Kocbek (član šolskega sklada v osnovni šoli)

– Alenka Kreč Bricelj (Inštitut 8. marec) in drugi.

Pridi prisluhnit zgodbam o pomenu vsem dostopne brezplačne javne osnovne šole. Veselimo se, da te spoznamo ali ponovno srečamo!.

Se vidimo,

Ekipa Inštituta 8. marec

 

Dogodek je izveden v sklopu projekta “Za brezplačno javno šolstvo” programa Active citizens fund v Sloveniji. Dogodek podpirata tudi Lutkovno gledališče Maribor in kulturno društvo Minoriti.