Naša evropska državljanska pobuda za varen in dostopen splav v EU je bila danes uradno registrirana s strani Evropske komisije.

Inštitut 8. marec že leta spremlja stiske žensk po vsej Evropi, ki nimajo dostopa do varnega splava in se ne morejo svobodno odločati o lastnem telesu. Pri nas je pravica do splava zapisana v Ustavi že od osamosvojitve naprej, pred tem pa je bila od leta 1974 zapisana tudi v Ustavi SFRJ. Žal pa smo v Evropi izjema.

Razmišljali smo, kaj lahko naredimo, da bi prav vsi v Evropi imeli možnost izbire. V Inštitutu 8. marec smo zagnali gibanje My voice, My Choice, s katerim smo povezali posameznike, posameznice in organizacije iz Španije, Francije, Poljske, Finske, Irske, Hrvaške, Avstrije, da bi skupaj zaščitili reproduktivne pravice.

Leta po tem, ko je Evropa zatrjevala, da se na področju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok ne da storiti nič, je skupina deklet in fantov iz majhne Slovenije našla način.

Čez dobra dva tedna začnemo po celi Evropi zbirati podpise podpore. ❤️

To je naša največja kampanja do zdaj, zbrati moramo 1 milijon podpisov državljanov in državljank Evropske unije.

Skupaj bomo v rekordno hitrem času poskušali zbrati milijon podpisov.
Podpise bomo zbirali v mestih, na dogodkih, na ulicah, po vaseh …

Vabimo vas, da se pridružite naši ekipi prostovoljk in prostovoljcev.

Prvi sestanek bo že jutri, 11. 4. 2024, ob 19:00.

Veseli smo, da smo ravno mi v Sloveniji tisti, ki koordiniramo gibanje.

Veseli smo, da je Slovenija ena izmed držav z najbolj urejenimi in zaščitenimi reproduktivnimi pravicami. Članice in člani drugih evropskih organizacij nam pogosto pravijo, da smo jim v tem pogledu velik vzor in žarek upanja.

Nikoli si ne smemo misliti, da smo premajhni, da bi spremenili svet.

Vaš,
Inštitut 8. Marec

PS: Naša prizadevanja lahko podprete tudi z donacijo s klikom na spodnjo povezavo <3

https://www.8marec.si/podpri-nas-z-donacijo/