Zadnje tedne vam veliko pišemo o naši vseevropski kampanji za varen in dostopen splav.
Prostovoljci in prostovoljke zbirajo podpise po vsej Sloveniji.

V Sloveniji smo zbrali že veliko podpisov, pa vendar nas do cilja čaka še veliko dela. Hvala vsem, ki nam pri tem pomagate.

Danes je naša Maja raziskovala podatke o povprečnih cenah splava v EU. Ugotovila je, da opravljanje splava za vse ženske, ki morajo potovati v tujino ali pa zanj plačati v lastni državi, če ta ni krit iz zdravstvenega zavarovanja, stane med 300 in 1600 evri. Za marsikoga je to zares velika vsota. Za nekatere tudi prevelika. To pomeni, da se ženske poslužujejo nelegalnih ali celo nevarnih načinov.

Verjamemo, da je splav osnovna zdravstvena oskrba in temeljna pravica, ki bi morala biti zagotovljena čisto vsem.

Zato je predlog, ki bi zagotovil finančni mehanizem za vse države EU, ki bi se v program vključile, tako pomemben. Zato prav vsak podpis šteje.

Potem, ko bomo zbrali 1 milijon podpisov, pa bodo o usodi našega predloga odločali evropski poslanci in poslanke ter članice in člani Evropske komisije. Vaš glas na evropskih volitvah torej lahko neposredno vpliva na uresničitev zahtev naše pobude. Prav zato je udeležba na prihajajočih volitvah tako pomembna.

Volitve bodo potekale 9. junija. Nekateri izmed vas boste takrat na zasluženem dopustu. Želimo vas opomniti, da na volitvah lahko glasujete tudi iz tujine. Na glasovanje iz tujine se lahko prijavite samo še do vključno te srede, 8.5. 2024.

Iz tujine lahko glasujete na dva načina: po pošti iz tujine ali na volišču s sedežem na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije. V obeh primerih morate o tem do srede obvestiti Državno volilno komisijo.

Tudi če boste 9.6. nekje na soncu, ne pozabite glasovati. Milijon zbranih podpisov žal ni dovolj, da se naša ideja tudi uresniči.

Na glasovanje iz tujine se prijavite tu. E-identiteta ni potrebna.

Vsem vam želimo lep teden. Čaka nas veliko dogodkov in akcij, o katerih vas bomo sproti obveščali.

Vaš,
Inštitut 8. marec