Živjo, Tanja tukaj!
Sem članica programskega odbora Inštituta 8. marec. Rada pišem pesmi in zgodbe. Dolga leta sem delala kot vzgojiteljica v vrtcu. Odločila sem se, da vam, danes pišem jaz.
Danes je nedelja. Vsi skupaj jo lahko naredimo nekoliko lepšo. Kako? Če zberemo 500 spletnih podpisov za brezplačna kosila za vse otroke.
Zakaj si želim, da bi bil topel obrok uvečjavljen kot otrokova pravica?
Ker izhajam iz družine kateri je bila finančna nestabilnost nekaj vsakdanjega. Dolgo časa smo živeli na očetovem minimalcu in spomnim se kako je mami v mojem otroštvu večkrat rekla: »Ko bi vsak enkrat lahko nakupovalni voziček napolnila z vsem kar si želiš.«. Bili sva v trgovini s hrano.
V tednih, odkar smo najavili kampanjo sem prebrala marsikaj. Od tega, da otroci niso zares lačni in da se samo norčujejo iz hrane pa do tega, da naj damo brezplačna kosila samo nekaterim in da otroci ne vejo zares kdaj so njihova kosila subvencionirana, da ne vejo, da so revni in, da v šolah ne občutijo razlike. Vse to me žalosti, saj vem, da te občutki tega, da si drugačen spremljajo še dolgo po tem, ko si lahko privoščiš napolniti nakupovalni voziček.
Otroci niso neumni in če ne vedo, vprašajo. In ko vprašajo malo težje razumejo zakaj ne morejo imeti toplega obroka v šoli in doma dan za dnem jejo testenine z drobtincami in krompir.
Sama sem v gimnaziji za subvencionirano prehrano zaprosila na skrivaj.
Ker sem vedela, da mi pripada in ker staršem nisem želela predstavljati dodatnega stroška. Morda prej nisem razumela, ampak takrat sem dojela, zakaj za nekatere najstnike nisem kul družba.
Nekatere stvari te spremljajo celo življenje.
Ekipi Inštituta sem šele ob pripravi zakona povedala, da sem bila tudi jaz ta otrok in da sem neznansko hvaležna za akcijo za brezplačna kosila.
Sama sem kot otrok doživljala diskirminacijo na podlagi finančne situacije moje družine, za katero nisem bila kriva. Naj se to ne ponovi nikomur več.
Hvaležna bom, če podpreš zakon.
Res je veliko bolje, če je hrana, topel obrok, urejen kot pravica, ki ti jo nihče ne more vzeti, ne glede na to kolliko denarja imajo ali nimajo starši.
Tako naredimo še en korak k enakosti in enakim možnostim za vse.
Podpis lahko preko spleta oddaš že danes! Pomagalo pa bo tudi, če k oddaji spodbudite svojo družino in prijatelje.
Če imaš urejen elektronski podpis pa lahko zakon podpreš s podpisi teh dveh obrazcev
Upam, da se vidimo! In hvala za vse.
Tanja