Včeraj je v Državnem zboru potekalo glasovanje o našem predlogu za brezplačna kosila v osnovni šoli. V Inštitutu 8. marec smo neizmerno veseli! Verjamemo, da je šola eden izmed temeljnih mehanizmov kolektivne solidarnosti. Verjamemo tudi, da je nujno, da je šola prostor, kjer se vsak otrok počuti varnega in sprejetega. Prostor, ki zagotavlja enake možnosti vsem otrokom. Naredili smo pomemben korak k temu cilju.

Veseli smo tudi, da je bil sprejet naš amandma, ki že z začetkom novega šolskega leta zagotavlja brezplačna kosila za vse otroke, ki živijo pod pragom tveganja revščine.

Veseli smo, da so nam poslanci in poslanke pri tem prisluhnili. Veseli smo, da so pokazali skrb za tiste najšibkejše. To je zmaga za solidarnost, ki je temeljna vrednota naše skupnosti.

Kampanja za brezplačna kosila v osnovnih šolah je bila dolga. Veseli smo, da smo se lahko povezali s številnimi humanitarnimi organizacijami kjer moramo izpostaviti izjemno Anito Ogulin in ekipo ZPM Moste Polje, in vami, krasnimi ljudmi, ki ste oddali podpis, stali pred upravnimi enotami in budno spremljali, kaj se z zakonom dogaja. Veseli smo, da lahko gradimo skupnost, ki si prizadeva za prijaznejšo in pravičnejšo družbo. Veseli smo, da smo še enkrat pokazali, da smo družba, ki zaščiti drug drugega.

Sprejetje tega zakona je za nas eden večjih uspehov. 🙂

Vseeno pa smo razočarani, da subvencije za otroke iz petega dohodkovnega razreda letos še ne bo. Škoda se nam zdi tudi, da bodo brezplačna kosila za vse zagotovljena šele leta 2027. Do cilja v celoti brezplačne osnovne šole je še dolga pot.

Prehodili jo bomo skupaj.

Mahamo,

Inštitut 8. marec