V nadaljevanju Vam ob dnevu mobilnosti pošiljam izjavo za javnost v povezavi z namerami ukinjanja brezplačnega javnega potniškega prometa za upokojence, kot sledi:

 

Se slovenskim upokojencem res obeta ukinitev brezplačnega javnega potniškega prometa?

 

Na Stranko Mladih – Zeleni Evrope se je včeraj obrnilo večje število starejših, ki v nas vidijo stranko ki ponotranja medgeneracijsko sodelovanje ter izrazili zaskrbljenost nad napovedanimi ukrepi Ministrstva za okolje, prostor in energijo RS (MOPE). Tako je bilo namreč razumeti g. Vrčka iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v oddaji Aktualno na VAL 202 včeraj, 21.9.2023.

 

V Stranki mladih – Zeleni Evrope smo presenečeni nad izjavami predstavnika Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE)  g. Matjaža Vrčka, vodje sektorja za javni potniški promet, v včerajšnji oddaji Aktualno na VAL 202 saj je govoril o spremembi politike ministrstva in Vlade RS, kjer je nakazal ukinitev brezplačnega javnega potniškega prometa za upokojence in to na precej poniževalen odnos do upokojencev, saj je med drugim izjavil, da “Upokojenci te karte izkoristijo kolikor jo lahko, se peljejo tudi po 5x na dan samo da se peljejo, in pol pride do gneče” in na osnovi te ugotovitve tudi nakazal ukrepe ministrstva z izjavo “…mogoče pa bi kazalo vendarle nekaj zaračunavati tem potnikom, da bi to ugodnost uporabljali bolj racionalno in bolj odgovorno, ne pa da se vozijo ker nimajo kej drugega za početi.”

 

S takšnim odnosom države so se upokojenci v preteklosti že soočali, ko so s strani državnega sekretarja Štrovsa slišali, “da se nimajo upokojenci ničesar za bati, razen Matilde”.

 

Upokojenci so prav s takšnimi ukrepi postali tudi bolj aktivni, bolj povezani s svojimi družinami v drugih mestih in svojimi vnuki ter lahko s pomočjo brezplačnega javnega potniškega prometa tudi živijo bolj aktivno. Ena izmed glavnih prednosti takšnega ukrepa je tudi, da upokojence sistemsko umaknemo iz vse večjega kaosa na naših cestah in jim v sklopu javnega potniškega prometa zagotovimo varna potovanja. Ob dejstvu da je socialni položaj slovenskih upokojencev večinoma slab, je skrajno zaskrbljujoče, v kolikor ministrstvo dejansko razmišlja o takšnih ukrepih.

 

Ne glede na izrečene besede g. Matjaža Vrčka v Stranki mladih – Zeleni Evrope upamo, da je šlo le za lapsus visokega predstavnika ministrstva in prav zaradi tega smo na Ministrstvo naslovili vprašanje, ali je povedano tudi uradno stališče Ministrstva za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije in Vlade RS.

Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope

Priloga: povezava do oddaje na VAL 202: https://val202.rtvslo.si/podkast/aktualno-202/173251477/174988082

 

V petek 22.9.2023 smo Vam poslali sporočilo za medije, v katerem izražamo skrb v povezavi z ukinitvijo brezplačnega javnega potniškega prometa za upokojence, v spodnjem sporočilu pa povzemamo odgovor Ministrstva, ki ga tudi prilagamo.

 

Spoštovani, 

skladno z vašim prejetim dopisom, v kateri navajate izjavo g, Matjaža Vrčka, vam v nadaljevanju pojasnjujemo:

»G. Matjaž Vrčko, vodja sektorja za javni potniški promet na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, NI IZJAVIL, da “Upokojenci te karte izkoristijo, kolikor jo lahko, se peljejo tudi po 5x na dan, samo da se peljejo, in pol pride do gneče”, pač pa nekdo drug, če smo prav poslušali, eden izmed voznikov avtobusa. G. Vrčko je izjavil, da je bil med rekorderji po številu voženj imetnik brezplačne vozovnice, ki se je mesečno validiral (registriral) 117 krat. 

Možnost, da bi trenutnim imetnikom brezplačnih vozovnic začeli zanje nekaj zaračunavati, je eden od možnih ukrepov, da bi se v prihodnje izognili gnečam, predvsem na avtobusih, ki vozijo na obalo oz. Bled in Bohinj, o katerih je bilo govora v prispevku VALa 202. Seveda poleg drugih, ki v prispevku niso bili omenjeni in ki jih že izvajamo (uvedba dodatnih linij in dodatna vozila) in morebitna uvedba rezervacij na nekaterih linijah. Seveda pa je vsakoletno podaljševanje brezplačnih vozovnic odvisno tudi od proračunskih zmožnosti proračuna RS, saj se za ta namen letno porabi slabih 20 mio EUR.«


S spoštovanjem.

Direktorat za prometno politiko
Sektor za javni potniški promet

 

V Stranki mladih – Zeleni Evrope smo v petek, 22.9.2023 naslovili na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo prošnjo za pojasnitev izjav njihovega predstavnika g. Vrčka v oddaji Aktualno na VAL 202 v četrtek, 21.9.2023.

 

Glede naše zaskrbljenosti v povezavi z možnim ukinjanjem brezplačnega javnega potniškega prometa so odgovorili: »Možnost, da bi trenutnim imetnikom brezplačnih vozovnic začeli zanje nekaj zaračunavati, je eden od možnih ukrepov, da bi se v prihodnje izognili gnečam, predvsem na avtobusih, ki vozijo na obalo oz. Bled in Bohinj, o katerih je bilo govora v prispevku VALa 202. Seveda poleg drugih, ki v prispevku niso bili omenjeni in ki jih že izvajamo (uvedba dodatnih linij in dodatna vozila) in morebitna uvedba rezervacij na nekaterih linijah. Seveda pa je vsakoletno podaljševanje brezplačnih vozovnic odvisno tudi od proračunskih zmožnosti proračuna RS, saj se za ta namen letno porabi slabih 20 mio EUR.«

 

Glede zapisanih spornih izjav g. Vrčka pa so pojasnili, da je bila izjava »Upokojenci te karte izkoristijo kolikor jo lahko, se peljejo tudi po 5x na dan samo da se peljejo, in pol pride do gneče« izjava nekega voznika avtobusa, zato se g. Vrčku opravičujemo, da smo to izjavo pripisali njemu. Druga izjava, za katero smo zapisali, da je bila izjava g. Vrčka »“…mogoče pa bi kazalo vendarle nekaj zaračunavati tem potnikom, da bi to ugodnost uporabljali bolj racionalno in bolj odgovorno, ne pa da se vozijo ker nimajo kej drugega za početi.« pa je dejansko bila izjava g. Vrčka.

 

Za konec izražamo željo, da ukrepi ministrstva ne bodo takšni, ki bi posegli v brezplačno uporabo javnega potniškega prometa za upokojence.

 

Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope