Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Studio 8.1 – Maj Brinovec — Kontrasti
Petek, 17. 3. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

BREZ ODRA – Društvo Nagib
Sobota, 18. 2. 2023, od 18. do 22. ure
*Ob 18. uri: Alicia Ocadiz & Tery Žeželj:
Monogovrstne pokrajine. Večerja tekočih zgodb *Ob 19. uri: Jaka Berger in Miha Šajina (Shekuza):
VINYL FABRIKA LIVE X CLOCKWORK VOLTAGE / drsenje po zvočnih brazdah *Ob 22. uri: Kolektiv All the children – Petja Golec Horvat, Lan Žiga Anderlič, Jerca Smrečnik in Simona Bobnar Radenković (z umetniško podporo Petje Labovića in Toni Soprano Meneglejte): »ŠE NEZNANO« edicija FUCKING HELL KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Program neformalnega izobraževanja Tretje srečanje: sreda, 22. 3. 2023, ob 17. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno 29. 3.-1. 4. 2023 Predavanje / Peter Tomaž Dobrila: Kreativna uporaba novih tehnologij Četrtek, 30. 3. 2023, ob 15. uri Galerija Hermana Pečariča, Leninova ulica 2, Piran

Martina Grlić: Miselne pokrajine
29. 3.-26. 4. 2023
Oprtje razstave: sreda, 29. 3. 2023, ob 19. uri.
MMC KIBLA / KiBela

—————————
NA OGLED
—————————

Branimir Štivić: M E H
Do 1. 4. 2023
Torek-petek: 15:00-19:00, sobota: 10:00-13:00 artKIT

Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael
Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik:
Življenje dobro uglašenih oblik
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela V sodelovanju z Galerijo Kranjčar, Zagreb, Hrvaška.

Marko Jakše: Grief Eater
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 11:00-13:00, 15:00-19:00,
sobota: 11:00-13:00
Galerija Kranjčar, Zagreb, Hrvaška

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

—————————
NA OGLED
—————————

Branimir Štivić: M E H
Do 1. 4. 2022
Torek–petek: 15:00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14

Instalacija M E H mladega uveljavljajočega se umetnika Branimirja Štivića, ki se tokrat prvič predstavlja mariborskemu občinstvu, proučuje medialnost zraka, odprtost dihalnih teles v ozračje in dihanje vseh živih in neživih bitij/stvari. Umetnikova fascinacija z zrakom in ozračjem izhaja iz dejstva, da so pljuča prvi organ, ki se takoj ob rojstvu sooči z okoljem in da smo ljudje, kot dihalno telo, del ozračja. Dihanje ni v prvi vrsti odnos do predmetov, ampak do ozračja, koža pa je krhka membrana, ki deli dva prostora, napolnjena z zrakom – znotraj in zunaj. Štivić je M E H zasnoval kot modularni zračni sistem, ki temelji na izdihu, napihovanju in koliziji zraka z okoliškimi predmeti. Sistem dihalnih teles/napihljivih blazin in dihanje kot dejanje si lahko predstavljamo kot ritem odplačevanja »kisikovega dolga« v stalni ekonomski igri inflacije telesa.

Produkcija: KONTEJNER, Zagreb, Hrvaška
Postprodukcija: KID KIBLA
Projekt je bil prvotno zasnovan in izveden v okviru rezidenčnega programa in izobraževanja projekta Re-Imagine Europe.

Več: http://bit.ly/3YIkSy7

Vstop je prost.

—————————

Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik:
Življenje dobro uglašenih oblik
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela

Razstava Življenje uglašenih oblik – po izboru Galerije Kranjčar iz Zagreba – združuje v vizualno sožitje dela petih hrvaških umetnic in umetnikov različnih generacij. Ljerka Šibenik se je umetniško oblikovala v obdobju neposredno pred in po mitskem letu 1968, Damir Sokić in Nina Ivančić sta kot avtorja dozorela na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta prejšnjega stoletja, Snježana Ban ob koncu drugega desetletja tega stoletja in Mihael Klanjčić na samem začetku tretjega desetletja.

Razstavljena dela imajo na prvi pogled povsem različne likovno-formalne in prostorsko-uprizoritvene značilnosti, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti zastopani v enakih razmerjih. S klasičnim formalno-analitičnim pristopom pa nikakor ni mogoče – enako velja za toge medijske klasifikacije in definicije – ozavestiti kohezivne logike celotne razstavne postavitve. Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre. Povezuje jih pravzaprav neverjeten domišljijski racionalizem njihovih avtoric in avtorjev.

Več: http://bit.ly/3kmcTrg

Vstop je prost.

—————————

Marko Jakše: Grief Eater
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 11:00-13:00, 15:00-19:00,
sobota: 11:00-13:00
Galerija Kranjčar, Zagreb, Hrvaška

»Marko Jakše je slikar. Vizije v njegovih slikah so celovite. Zato je tudi dramaturg, klesar, koreograf, scenarist, scenograf, vodofil, jutograf, kolorofil, arhitekt in urbanist, demograf, psiholog, sociolog, filozof, pesnik, humanist, gerontofil, biolog, naturalist, fešndizajner, zoolog, tripaš, slovenofil, individualist, podložnik muh, komarjev in drugih insektov, brat antagonist, narcisoidni protagonist, empatični eskapist …

(…) In natanko tako vidimo umetniška dela Marka Jakšeta: kot zdravilca človeške duše, kot prevajalca duše v njeni pretanjenosti in večplastnosti, sprejemanju neznosne bolečine, kot tolažnika, ki usmerja navzgor (in navzdol), ki sveti z umetnostjo v temi z veščinami čuječega prisluškovalca in pretanjenega znalca, z umetnostjo, najlepšo med človekovimi delatnostmi. Razstavljene slike in nebroj drugih, vedno novih, destilirajo dobro in lepo, so najtoplejša tolažba in najučinkovitejše zdravilo. To je najtežja naloga, ki jo zmorejo le pravi duhovniki – ne samozvani in poimenovani, ampak taki pravi, redki svečeniki, kot je Marko Jakše.

A ni to nekaj najboljšega in najlepšega, kar lahko umetnost da?«

Odlomek iz besedila Arhaični nomadizem v brezčasnem Aleksandre Kostič (2017, 2020, 2021)

Več: http://bit.ly/3KozkHd

Vstop je prost.

—————————

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Hibridna muzejska razstava na posestvu Meranovo, ki obeležuje 200.
obletnico prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način. Vsebine raziskujemo in jih z umetniškimi postopki in ambientalnimi postavitvami predstavljamo na nove načine, od fizičnih objektov do izkušenj najnovejših tehnologij.

Več: https://www.mcruk.si/clanek/nadvojvoda-janez

Za organizirane skupine je možen ogled izven odpiralnega časa po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org ali peter.kramer@um.si.

—————————————
NEFORMALNO IZOBRAŽEVANJE
—————————————

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Tretje srečanje: sreda, 22. 3. 2023, ob 17. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor.

Vabljeni, da se nam pridružite na tretjem srečanju bralnega krožka, ki bo v sredo, 22. marca, ob 17. uri v MMC KIBLA. Nadaljevali bomo z drugim poglavjem knjige T. J.-ja Demosa Against the Anthropocene z naslovom Geoengineering the Anthropocene.

V okviru programa neformalnega izobraževanja poteka bralni krožek z naslovom Umetnost življenja na uničenem planetu, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Društvom NAGIB, umetnico Barbaro Kukovec in filozofinjo dr.
Majo Pan. Srečanja potekajo vsaka dva tedna, ob sredah do 24. junija 2023 v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in v studiu Kulturnega inkubatorja (Koroška cesta 18).

Letošnjo edicijo bralnega krožka smo zasnovali dvodelno. Povezujemo različna področja sodobne umetnosti – vizualne, intermedijske in uprizoritvene, in se naslanjamo na izbrana teoretska besedila. V KIBLINEM delu se posvečamo podrobnemu branju knjige Against the Anthropocene umetnostnega zgodovinarja in kritika T. J.-ja Demosa, v NAGIBOVEM pa se bomo neposredno vključujemo v živ ekosistem umetniškega procesa Barbare Kukovec, pri čemer nam izbrana besedila Donne Haraway, Timothyja Mortona, Dominiqa Laporta, Anne Tsing idr. služijo kot iztočnica za razmislek in pogovor o izčrpavanju, ekologiji, skupnosti, metodologijah umetniških procesov, snovanju umetniških del itd.

Dodatne informacije in prijave: ziva@kibla.org Udeležba je brezplačna.

*Naslov je povzet po knjigi The Art of Living on a Damaged Planet (ur.
Anna Lowenhaupt Tsing, Heather Anne Swanson, Elaine Gan in Nils Bubandt).
Prevod naslova: Katja Kosi.

Več: http://bit.ly/3jWdoIx

—————————————
GOSTUJOČE PREDAVANJE
—————————————

Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno 29. 3.-1. 4. 2023 Predavanje / Peter Tomaž Dobrila: Kreativna uporaba novih tehnologij Četrtek 30. 3. 2023, ob 15. uri Galerija Hermana Pečariča, Leninova ulica 2, Piran

Letošnji mednarodni simpozij projekta Piranova, ki ga izvaja Forum slovanskih kultur bo v Piranu potekal med 29. marcem in 1. aprilom. Med predavatelji je tudi predsednik KID KIBLA, intermedijski umetnik in producent Peter Tomaž Dobrila, ki bo spregovoril o kreativni uporabi tehnologij razširjene resničnosti, aktivnostih KIBLA2LABa in naših pilotnih projektih nastalih v okviru mreže RUK.

Kolokvij z naslovom Muzeji v digitalnem okolju bo osvetlil priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti digitalne muzejske izkušnje. Kolokvij vključuje predavanja in praktično delo, ki temelji na dialogu in izkušnjah posameznikov z različnih področij dela in ki imajo pomembno vlogo na področju dediščine. Z udeleženci in strokovnjaki z vsega sveta ter z vsebinsko bogatimi programi, družabnimi dogodki, izleti, ipd. kolokvij nudi veliko priložnosti za mreženje, druženje in tkanje novih vezi.

Več: http://bit.ly/3L1oTcW

—————————————
DDI – Digitalni dediščinski inkubator
—————————————

DDI – SPLETNI TEČAJI

Kako narediti družinsko drevo? Kaj storiti ob najdbi kulturne dediščine?
Kako zabeležiti zgodovino prednikov? Kako pomaga digitalizacija? Razširi svoja znanja in spoznaj zanimive primere. Na spletnem portalu DURI ponujamo sedem spletnih tečajev:

– Digitalna interpretacija kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3mbi1PN

– Kaj sploh je kulturna dediščina
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3KJ5IVa

– Vključevanje javnosti in grajenje skupnosti Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3EGrrsG

– Beleženje ustnega izročila
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3IBTmv1

– Digitalno raziskovanje in dokumentiranje kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/41s56Jl

– Digitizacija kulturne dediščine
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3Z6vTt1

– Prenova starih hiš
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3ZkRgXX

Sodeluj v spletnih tečajih, pridobi nova znanja in spoznaj nove pristope!
Vsi tečajo potekajo po spletu in so brezplačni.

Več: https://bit.ly/3Y9l2NE

—————————

APLIKACIJA ‘Zapisi spomina’

Na portalu DURI je dostopna aplikacija ‘Zapisi spomina’, ki je namenjena objavljanju pričevanj naših dedkov in babic, s čimer ohranjamo in digitaliziramo dragoceno ustno izročilo. V njej je zbrano že lepo število spominov, zato vabljeni vsi tisti, ki vas stare zgodbe zanimajo in jih želite redno prebirati. Zadnja objavljena zgodba nam pričara življenje ob reki Savi in plovilih, ki so jih uporabljali (https://tinyurl.com/mr2wfuey).

Med 15. in 29. marcem letos pa bo že drugo leto zapored potekala vseslovenska akcija beleženja spominov s pomočjo aplikacije, v kateri lahko sodeluje prav vsak. Vključite se lahko kot zapisovalci spomina – tako da zgodbe starejših zabeležite ali posnamete in objavite v aplikaciji – ali pa kot pričevalci – tako, da podelite svoje spomine! Prijave so že odprte, vabljeni!

Povezava do prijave: https://zapisi-spomina.dobra-pot.si/vsa

Na portalu DURI lahko redno spremljate naše aktivnosti. Vabimo vas k prijavi na novičnik projekta DDI: https://bit.ly/3JsyAjS

—————————————
SODELOVANJA
—————————————

Studio 8.1 – Maj Brinovec — Kontrasti
Petek, 17. 3. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA / KiBela

Vabljeni na glasbeni dogodek Studio 8.1. – Maj Brinovec – Kontrasti, ki bo v petek, 17. marca 2023, ob 20. uri v MMC KIBLA oziroma prostoru za umetnost KiBela (Ulica kneza Koclja 9).

Studio 8.1 je ustvarjalni teritorij, koncertni cikel, ki ga vodijo in oblikujejo glasbeniki sami. Platforma vzpostavlja kontinuirano prakso inovativnih zvočnih kodov ter snovanje novih ustvarjalnih celic ter deluje kot generacijski most in zbirno mesto skupnosti. Ustvarjalci se seznanjajo s širšim mentalnim in fizičnim prostorom, v katerem nastaja glasbeni dogodek, svoje zamisli pa preverjajo v stalnem dialogu z drugimi deležniki. Ustvarjalec tako postane tudi sam svoj kurator. Prav to omogoča, da so lahko posamezni dogodki premišljeni izven danih koncertnih okvirov in sledijo samogeneracijski logiki, tesno povezani z energijo, znanjem in sposobnostmi celotne koncertne skupnosti.

Kurator prihajajoče edicije je saksofonist in skladatelj Maj Brinovec, eden izmed dveh ustvarjalcev v rezidenci in kuratorjev cikla Studio 8.1 v letu 2023.

Program: http://bit.ly/4079dcc

Koncertni cikel Studio 8.1 je program Inštituta .abeceda in poteka v sodelovanju s KID KIBLA.

—————————

NAGIB: BREZ ODRA
Sobota, 18. 2. 2023, od 18. do 22. ure
Ob 18. uri: Alicia Ocadiz & Tery Žeželj:
Monogovrstne pokrajine. Večerja tekočih zgodb Ob 19. uri: Jaka Berger in Miha Šajina (Shekuza):
VINYL FABRIKA LIVE X CLOCKWORK VOLTAGE / drsenje po zvočnih brazdah Ob 22.
uri: Kolektiv All the children – Petja Golec Horvat, Lan Žiga Anderlič, Jerca Smrečnik in Simona Bobnar Radenković (z umetniško podporo Petje Labovića in Toni Soprano Meneglejte): ŠE NEZNANO” edicija FUCKING HELL KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Na sporedu v soboto, 18. marca 2023, od 12. ure naprej. Mreža prizorišč:
Kulturni inkubator – studio, razstavišče in arhiv GT22 – avla, knjižnica in arhiv, Kibla Portal, gozd idr.

Izklopite vse (digitalne) naprave, vzemite si čas in se nam v živo pridružite navečurnem prepletu raznovrstnih teritorijev podob, zamisli in formatov ustvarjalnega in skupnostnega udejanjanja!

Skupnost ustvarjalcev: Tery Žeželj in Alicia Ocadiz, Anja Bornšek, Vesna Bukovec, Ana Čigon in Tia Čiček, Saška Rakef, Tina Kozin in Bojana Šaljić Podešva, All the children – Petja Golec Horvat, Lan Žiga Anderlič, Jerca Smrečnik in Simona Bobnar Radenković (z umetniško podporo Petje Labovića inToni Soprano Meneglejte), Andreja Kopač, Jaka Berger in Miha Šajina/Shekuza, idr.

BREZODRA je nadaljevanje lanskega in hkrati dolgoletnega Nagibovega procesa raziskovanja, eksperimentiranja, premišljevanja in uprizarjanja onkraj ustaljenih prostorov in produkcijskih struktur. BREZODRA je tokrat zasnovan kot večurna manifestacija različnih praks, formatov sobivanja in soustvarjanja, premislekov in diskurzov, namenjena iskanju ter preizpraševanju novih perspektiv in uprizoritvenih strategij, ki nastajajo ob premisleku o grajenju (novih) skupnosti in načinih drugačne prisotnosti, pozornosti in delovanja. Je zamisel in prispevek k razvoju novih modelov kulturne produkcije, ki se oddaljujejo od uveljavljenih sistemov produciranja in percipiranja umetniških del. Je poskus, ki gledalca vabi v izkustven vpogled v ustvarjalne metode, procese in
(umetniško) delo nasploh.

Program in več informacij: http://bit.ly/3ZIUPY7

—————————

Startup Müsli
Recept za zmago: obvladaj strah in sprejmi poraze Torek, 21. 3. 2023, ob 18. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Se strinjaš, da se ljudje bojimo neuspeha, zato se nam zdi bolje, da ničesar ne naredimo in nikakor ne stopimo iz svoje cone udobja? A to je lahko velika napaka. Po besedah podjetnika Joseja Antonia Moralesa je neuspeh gonilo napredka, saj se iz njega učimo. Jose Antonio Morales, podjetnik in motivator, ki bo tokrat naš gost na Start:up Müsliju, bo odkrito spregovoril o strahu ter njegovi vlogi v podjetništvu. Razkril nam bo, kako strah vpliva na posameznika in skupino ter se kaže v zavračanju sprememb na različne načine, kot so strah pred neuspehom, strah pred izražanjem, strah, da nismo dovolj dobri, pomanjkanje samozavesti ali celo lažni občutek prevelike samozavesti. Jose nam bo v zanimivem pogovoru tudi predstavil koncept psihološkega strahu in metodologijo za preoblikovanje teh vzorcev kot strategijo za omogočanje bolj inovativnega in vključujočega okolja.

Več: http://bit.ly/3TcSNge

******************
http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla