Vsake toliko časa imamo priložnost, da vas povabimo na kaj res lepega. Tokrat je to festival angažiranega pisanja Itn., ki ta konec tedna poteka na Vodnikovi domačiji v Šiški.
Vse, kar počnemo v Inštitutu 8. marec, počnemo z idejo ustvarjanja skupnosti in ustvarjanja prostorov za odpiranje različnih vprašanj, izmenjavo različnih zgodb in ohranjanje upanja v možnost drugačnega sveta. Eden izmed takšnih prostorov je tudi festival Itn., ki že šesto leto poteka v Šiški, pri organizaciji pa sodelujemo tudi v Inštitutu 8. marec. Festival združuje razprave, predavanja, teater, glasbo, kritiko, aktivizem in človekove pravice, predvsem pa služi kot platforma, ki gradi takšne in drugačne mostove. Z veseljem vam zato sporočamo, da je Festival Itn. že tu in da ste prav lepo vabljeni, da se nam to soboto in nedeljo pridružite na Vodnikovi domačiji.
Kaj nas na programu čaka to soboto in nedeljo?
Zvečer nas čaka serija predavanj ob 18. uri, na kateri se bodo s teoretskimi prispevki predstavili mladi člani in članice programskega odbora festivala Itn. Predavali bodo:
– Nika Pušlar s prispevkom “Cenzura v sodobni kitajski literaturi”
– Matevž Rems s prispevkom “Vitomil Zupan – človek v vojni, vojna v človeku”
– Tjaša Gajšek s prispevkom “Cigan, ampak najlepši”
– Mark J. Užmah s prispekvom “Je branje še vrednota na sebi?”
Ob 21. uri pa sledi koncert nadobudne ljubljanske glasbene skupine Masaž, ki jo poznamo predvsem kot funky zmagovalce 8. Špil lige in nastopajoče na letošnjem Klubskem maratonu Radia Študent.
V nedeljo se dan prične ob 10. uri z delavnico “Romani za mladino: Zakaj naj odrasli (ne) berejo?”, ki jo bo vodila urednica mladinskega leposlovja na Mladinski knjigi, Alenka Veler.
Ob 14. uri sledi serija treh kratkih predavanj z naslovom “To (ni)sem jaz: literatura in identiteta). Prisluhnili bomo predavanjem prof. dr. Rajka Muršiča, urednika Andreja Blatnika in ilustratorke ter umetnice Samire Kentrić. Naslovili bomo različna vprašanja marginaliziranih glasov, pozicij izrekanja, ustaljenih kanonov umetnosti in samocenzure ter stereotipizacije.
Ob 16. uri lahko prisluhnete predstavitvi publikacije Moja soba, v kateri so zbrana pričevanja dijakov in dijakinj iz obdobja karantene. Predstavitev bo pospremljena s komentarji tega obdobja in kontekstualizacijo teh pričevanj. Publikacijo bo predstavila njena idejna pobudnica: Ela Potočnik, pričevanja, ki so bila zbrana v okviru te akcije, pa bodo prebrali članice in člani društva Novi dijak.
Ob 18. uri nas čaka tradicionalni dogodek festivala in sicer prav poseben pesniški večer, Menjalnica poezije, na kateri si še neuveljavljeni pesniki in pesnice svojo poezijo izmenjajo z njihovimi najljubšimi pesniki ali pesnicami.
Zadnji nedeljski dogodek pa bo poseben performans, ki je nastal v okviru festivala Itn. Za vsebinsko izhodišče so njegovi ustvarjalci in ustvarjalke vzeli knjigo Tu sem (Andraž Rožman, Klara Širovnik in Nika Kovač). V performansu sodelujejo Sara Špelec, Mija Kramar, Neža Vadnjal in Ela Potočnik, ki so se v zadnjih mesecih oblikovali v unikatni kolektiv pod mentorstvom Jaše Jenulla in Urše Strehar Benčina. Dogodek se prične ob 20. uri.
To nas čaka letos. Vsi dogodki so brezplačni. Če vas zanese v bližino Vodnikove domačije, ste toplo vabljeni, da se nam pridružite in postanete del letošnje festivalske zgodbe tudi vi. Če ne tokrat, pa kdaj drugič. Ker Festival Itn. gre naprej.
Prijazen pozdrav vsem,
Inštitut 8. marec