V Inštitutu smo bili v zadnjih tednih na terenu. Pomagali smo ljudem, ki so v poplavah izgubili veliko, nekateri vse. Prisotni smo bili v Sneberjah, Ljubnem, Črni na Koroškem, Nazarjah, Mengšu in Škofji Loki. V naših akcijah je sodelovalo več kot 500 ljudi. Vsak izmed vas nas je ganil s svojo pripravljenostjo za pomoč, angažiranostjo in pogumom.

“Skupnost smo in drug drugemu bomo pomagali,” ste nam govorili.

Septembra nas čaka začetek nove kampanje. Kampanje, kjer bomo ponovno na pomoč priskočili skupnosti prebivalcev in prebivalk Anhovega in srednje Soške doline.

Spoznali smo jih med vodnim referendumom. Pripovedovali so nam, da živijo na območju, ki je še vedno trpi zaradi onesnaženosti z azbestom. Pripovedovali so nam o številnih bližnjih, ki so zboleli. Pripovedovali so nam, da živijo na območju, kjer nimajo čiste in pitne vode. Pripovedovali so o Salonitu Anhovo in sosežiganju smeti, ki poteka pod veliko nižjimi okoljskimi standardi kot v sežigalnicah. Nerazumljivi dvojni standardi, ki jih ima zakonodaja, dopuščajo visoke vrednosti izpustov strupenih snovi v zrak, ki zastrupljajo okolje in uničujejo zdravje ljudi.

Prosili so nas pomoč. Skupaj s prebivalci združenimi v društvo Eko Anhovo in dolina soče ter Civilno iniciativo Danes smo napisali zakon, ki na sistemski ravni izenačuje okoljske standarde za sosežig s tistimi za sežig odpadkov in izboljšuje monitoring izpustov. Skupaj lahko poskrbimo, da bo zrak v Anhovem ponovno čist. Poskrbimo lahko drug za drugega.

Podpise za vložitev predloga spremembe zakona bomo začeli zbirati 1. septembra. Pri tem pa nujno potrebujemo tudi tvojo pomoč.

Potrebujemo te, da nam pomagaš pri zbiranju podpisov.

Potrebujemo te, da nam pomagaš pri širjenju glasu. Pridruži se naši kampanji.

Pridruži se našim prostovoljcem.

Prijave zbiramo na povezavi: https://forms.gle/xMtSvS8t29EmyirD6.

Skupaj nam bo uspelo. ️

Vaš,

programski odbor Inštituta 8. marec

p.s.: To soboto (26. 8. 2023) nadaljujemo s pomočjo pri odpravljanju posledic poplav, pridružiš se nam lahko prek obrazca na naslednji povezavi: https://forms.gle/TN2Gn7wyj74qA7We7.