Tretji album reške skupine Paraf je prvotno izšel leta 1984, 35 let kasneje (2019) pa je doživel vinilno ponovljeno izdajo. »Zastave« veljajo za mojstrovino skupine, ki je bila surovo pošten kritik tedanje družbe, o kateri je Velid Đekić, reški profesor književnosti, publicist in novinar, nekoč zapisal: »Konceptualni album, kulturni laboratorij za raziskovanje vez med kolektivnimi rituali in totalitarno (pod)zavestjo …«.

Pavica Čabrijan se je spomnila tistih davnih let: »Med pripravo albuma ‘Zastave’ smo ‘goltali’ Krležo in njegove opise balkanske beznice.« Tako je nastala pesem ‘Zastave’, ki jo je navdihnilo mračnjaško pijančevanje, deset let pozneje pa so ‘zastave’ pošteno zagorele … in z njimi vsa groza pijančevanja.”

Istoimenska pesem je ključna skladba albuma, v letu 2023 pa nam Paraf predstavlja njeno novo različico. V novi izvedbi ‘Zastave’, v celoti posneti v živo v studiu Gis 15. junija letos, Paraf pod producentsko taktirko Mateja Zeca ne razgrajuje izvirnika, temveč mu vdihuje svežino in nepričakovano moč, ne da bi izpustil njegov izvorni temni kontekst.

Nova različica te legendarne skladbe bo del nedavne LP izdaje »DELTA Live 2022«, ki sledi lanskoletnemu istoimenskemu albumu, izdanemu na CD formatu.

Odlično ubrana vokala Pavice Čabrijan in Ive Močibob mogočno podajata sporočilo pesmi – prevpraševanje o vlogi skupnosti in posameznika v njej, njun močan izraz pa spremljata zvok sintesajzerja Raoula Varljena, kitarI Vlada Simčiča in Denija Šesnića, bas Zdravka Čabrijana in bobni Alena Tibljaša.

Celoten, osemčlanski Paraf, v katerem je tudi Valter Kocijančić (vokal, kitara), bomo končno videli in poslušali v zagrebškem klubu Boogaloo 23. septembra, na napovedani promociji njihovega aktualnega albuma “DELTA Live 2022”. Poleg tega pričakujemo predstavitev njihovega dosedanjega glasbenega opusa, na odru pa bodo tudi njihovi dolgoletni prijatelji in someščani, skupina Grč in zagrebška old school, punk rock skupina Exodus.

Vstopnice, kupljene za predhodno prestavljena datuma (17. 11. 2022 in 11. 3. 2023), veljajo tudi za novi termin koncerta. Za vse, ki svoje še nimate, so vstopnice po predprodajni ceni 15€ na voljo preko entrio.hr ter na vseh prodajnih mestih Entria, v Dirty Old Shopu (Tratinska 34) in Rockmarku (Hrvatske bratske zajednice 4)). Na dan koncerta bo polna vstopnica 18 €.

 

www.dallas.si
shop.dallas.si