Imamo eno krasno sporočilo. Danes smo objavili našo novo spletno stran, kjer lahko vsi enostavno dostopajo do informacij v povezavi z reproduktivnimi pravicami, različnimi oblikami kontracepcije, spolno prenosljivimi boleznimi in vsemi vprašanji, povezanimi z umetno prekinitvijo nosečnosti. Lahko si jo ogledate tu: www.mojaodlocitev.si.

V Inštitutu 8. marec se že nekaj časa ukvarjamo z reproduktivnimi pravicami in njihovem zagotavljanju v praksi. Leta 2021 in 2023 smo pripravili dve raziskavi glede odnosa političnih predstavnikov do reproduktivnih pravic. Lansko leto smo si s peticijo najprej prizadevali za to, da je splav 100% krit iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa da je splav še vedno vključen v obvezno zdravstveno zavarovanje in to v celoti.

Vendar pa je za zagotavljanje in dostopnost pravice do svobodnega izbire o rojstvu otrok, najprej potrebna ustrezna informiranost. Žal so ravno pri tematiki odločanja o svojem telesu informacije, ki jih na spletu najprej najdemo, daleč od objektivnih in medicinsko preverjenih, pogosto zavajajoče in namenjene vzbujanju krivde ali odvračanju od splava. Zato smo se skupaj s skupino ginekologinj odločili zasnovati spletno stran, kjer so dostopne strokovne, točne in nepristranske informacije v zvezi s kontracepcijo, splavom in pogostih vprašanjih, ki jih se zastavljajo glede reproduktivnega zdravja.

Poleg tega je na spletni strani tudi zavihek “Pričevanja”, kjer lahko posameznice delijo osebne izkušnje, povezane s postopkom splava. Osebna pričevanja nam ponujajo vpogled v dejanske izkušnje žensk in praktično uresničevanje pravice do izbire in odzive, ki ga ima ob tem okolje. Ta del spletne strani je nastal na pobudo in s pomočjo krasne skupine študentke Socialne pedagogike iz Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Vabljene, da svojo izkušnjo zapišete in delite z nami ter z obiskovalci spletne strani.

V Sloveniji smo lahko ponosni, da smo ena prvih držav, ki ima pravico do splava zapisano v Ustavi, v kratkem bo temu zgledu najverjetneje sledila tudi Francija. Vendar pa ostajamo pozorni na težave v praksi glede uresničevanja teh pravic. Prav tako izkušnje držav, kot so Združene države Amerike ali Poljska, kažejo, da se že pridobljene pravice lahko odvzema in omejuje, zato je še toliko bolj pomembno, da se lastnih pravic zavedamo, smo o njih ustrezno informirani in se zanje vedno znova zavzamemo. V zadnjih tednih smo veliko v kontaktu z različnimi organizacijami iz cele Evrope, s katerimi se pogovarjamo o zagotavljanju in odvzemanju pravice do izbire v sklopu širšega konteksta.

V naslednjih nekaj mesecih bomo zato še veliko govorili o reproduktivnih pravicah, več pa razkrijemo kmalu. 😉

Razglejte se torej po naši novi spletni strani in jo delite z drugimi!

Mahamo,

I8M