Hej, ljudje!
Pred nekaj urami smo ugotovili, da je v zakonodajno obravnavo predlog o brezplačni šolski prehrani vložila tudi stranka SDS. V njem predlagajo brezplačna kosila in brezplačne malice za vse osnovnošolce in vse srednješolce. Ker smo danes na terenu (del ekipe je na Ptuju, drugi del v Murski Soboti, tretji v Mariboru, četrti na sestanku s Sindikatom plačne skupine J, Nika pa nastopa na konferenci), nimamo časa, da bi predlog takoj proučili in ga korektno ocenili. Obljubimo, da se bomo tega lotili jutri. Predlog bomo natančno proučili, se na tej podlagi odločili, kako nadaljujemo z našo kampanjo in vam o tem tudi poročali.
Vseeno pa že zdaj z vami delimo nekaj misli:
(1) Za uvedbo brezplačnih šolskih kosil obstaja širok družbeni konsenz. Širok konsenz pa obstaja tudi med odločevalci: stanki SD in Levica imata zagotovitev brezplačnih kosil za vse vpisano v programe svoje stranke, skupaj z Gibanjem Svoboda so jih vpisali tudi v koalicijsko pogodbo. Uvedbo brezplačnih kosil podpirata tudi NSi in SDS.
(2) Zakon za brezplačna šolska kosila je pred enim mesecem SDS že vložil. Zakon je bil tehnično slabo napisan in je (najverjetneje ponesreči?) celo jemal brezplačno malico polovici najrevnejšim otrokom. Koalicija ga je zavrnila.
(3) Nenadno navdušenje in entuziazem SDS do brezplačnih šolskih kosil in celo malic nas preseneča. Tega namreč niso niti predlagali niti sprejeli v obdobju dveh let, ko so bili na oblasti in bi to zlahka storili. Vseeno pa nas njihove nove politike veselijo. Vedno trdimo: manj sovraštva, korupcije, razgradnje socialne države in prevzemanja institucij in več javnega šolstva, zdravstva in skrbi za okolje in dostojno prihodnost vseh.
(4) V zadnjih dneh v Inštitutu 8. marec hodimo po Sloveniji in se s številnimi ljudmi ogromno pogovarjamo o našem zakonodajnem predlogu. Skrbi vas marsikaj: odpadna hrana, bogatenje caterig služb, slabe sestavine šolske prehrane… Opozarjate na to, kako pomembna je vzgoja o prehrani in ozaveščanje o zdravju. Pomembno se nam zdi, da v postopku sprejemanja zakona vašim pomislekom prisluhnemo in jih naslavljamo, ter po potrebi in zmožnosti skušamo tudi zakonsko urediti v zakonodajnem postopku.
(5) V Inštitutu 8. marec nenehno zagovarjamo, kako pomembno je, da demokracija živi. Kako pomembno je, da smo v zakonodajne postopke vključeni navadni ljudje. Kako pomembno je, da z oblastjo sodelujemo, ji gledamo pod prste in opozarjamo na prioritete ljudi. Vlaganje zakonov s podpisi državljanov in državljank je za nas izjemno pomemben način sooblikovanja politk in udejanjanja demokracije kot prakse. Je način sooblikovanja politik, ki izjemno moti SDS. Že večkrat so nas skušali onemogočiti in umakniti iz ulic mest in vasi. Vse predstavnike političnih strank smo pred nekaj dnevi povabili na sestanke. Z njimi smo želeli govoriti o našem predlogu, prositi za izboljšave. S stranke SDS nam niso odgovorili. Zakaj? Se boijijo ljudi? Zakaj nam niso predstavili svojega predloga? Je njihovo vlaganje samo nabiranje političnih točk?
(6) Inštituta 8. marec politikanstvo ne zanima. Želimo si le lepšega in pravičnejšega sveta, zato želimo v družbi izboljšati ogromno stvari. Če je zakonodajni predlog SDS za brezplačna kosila (in malice) dober, ga bomo podprli. Kriteriji naše presoje glede tega, ali je zakon dober ali slab pa so in bodo jasni: šolsko kosilo mora biti opredeljeno kot pravica za vse in kot javna služba, outsourcing pa prepovedan. Če je predlog njihovega zakona slab, bomo s kampanjo nadaljevali. V vsakem primeru pa se z ulic mest in vasi ne bomo umaknili. Imamo veliko predlogov, veliko idej, z našo skupnostjo bomo delali še naprej

Mahamo,

Inštitut 8. marec