Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Vodeni ogled razstave KIBLIX 2023: Licemerje in napuh petek, 15. 12. 2023, ob 16. uri KIBLA PORTAL

Glasbeni cikel JUTRI: Luka Prinčič
petek, 15. 12. 2023, ob 20. uri
KIBLA PORTAL

Glasbeni cikel MIGAV: Re_humanizacija VI. — Oskar Longyka torek, 19. 12. 2023, ob 20. uri KIBLA PORTAL

Glasbeni cikel JUTRI: M.U.G. Trio
sreda, 20. 12. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA

Literarni sprehod: Hutterjev Maribor
četrtek, 21. 12. 2023, ob 16. uri
začetek poti pri Prvi gimnaziji Maribor

Glasbeni cikel JUTRI: Mirna Bogdanović
četrtek, 21. 12. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA

Boštjan Drinovec: Opazovalna postaja K23 22. 12.–20. 1. 2023 Odprtje razstave: petek, 22. 12. 2023, ob 19. uri MMC KIBLA/KiBela

————————–
NA OGLED
————————–

Mitja Ficko: Zvezdna palčka
Do 16. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10:00–18.00, sobota: 10:00–14:00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Do 29. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15.00–17.00 ali po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Fortuna Lazar: Podobe obrazov
Do 30. 12. 2023.
Odpiralni čas: torek-petek: 15.00-19.00, sobota: 10.00-13.00 ure artKIT, Glavni trg 14, Maribor

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Vodeni ogled razstave KIBLIX 2023: Licemerje in napuh petek, 15. 12. 2023, ob 16. uri KIBLA PORTAL

Vljudno vabljeni na vodeni ogled po razstavi mednarodnega festivala umetnosti, tehnologije in znanosti KIBLIX 2023: Licemerje in napuh na KIBLA PORTALU. Po razstavi vas bo popeljal kurator festivala Peter Tomaž Dobrila.

Letošnja edicija festivala je zasnovana na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti. Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost. Eden od vzrokov je koristoljubje. Napuh je enako vseprisoten, ponekod tli v latenci, ponekod zakrkne, drugod pa zacveti in postane spiritus agens. Duh razvoja. Agent.
Ima več sinonimov: ponos, oholost, nadutost, prevzetnost, aroganca, med katerimi lahko zaznamo semantične razlike, grško »hubris« (ὕβρις), ki ima še dodatne nianse pomenov, denimo, predrznost in ogorčenje, kar ustrezno sklene skupek obnašanj. Licemerje, ki ima enake korene v veliko slovanskih jezikih, pomeni tudi dvoličnost, hipokrizijo, hinavščino.

Več: https://bit.ly/48efPJP

—————————-

Glasbeni cikel JUTRI: Luka Prinčič
petek, 15. 12. 2023, ob 20. uri
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Vljudno vabljeni, da se nam v petek, 15. decembra 2023, ob 20. uri pridružite v razstavišču KIBLA PORTAL, kjer bo v okviru letošnjega Glasbenega cikla JUTRI s svojim kodiranjem v živo nastopal glasbenik in medijski umetnik Luka Prinčič.

Programiranje v živo oz. sprotno kodiranje postaja vse bolj zanimiva smer v elektronski glasbi in videoumetnosti. Koderji jih razkrivajo in preoblikujejo delovanje programja, medtem ko ta ustvarja improvizirano glasbo in/ali vizualne podobe. Vse manipulacije s programsko kodo se projicirajo za gledalstvo in poslušalstvo (“Show us your screens!”). Pri t. i. TOPLAP ali ‘livecoding’ nastopih gre za različne avdio-vizualne glasbene žanre, dogodki pa so se zvrstili na raznolikih prizoriščih:
koncertnih dvoranah, nočnih jazz barih, galerijah in tako imenovanih algoravih. Programiranje v živo se ob zvočnem izvaja tudi na vizualnem področju, številna programska orodja pa lahko izvajajo tako zvok kot sliko/video, s čimer ustvarjajo sinestetične izkušnje. Kodiranje v živo je vključujoče in dostopno vsem. Številna okolja za kodiranje v živo je mogoče prenesti in uporabljati svobodno in brezplačno z dokumentacijo in začetnimi prizori ter prijaznimi spletnimi skupnostmi, ki pomagajo, ko se pojavijo težave.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizacija: KID KIBLA in Združenje KODA MODRO

Več: https://bit.ly/3RHtKTC

—————————-

Glasbeni cikel MIGAV: Re_humanizacija VI. — Oskar Longyka torek, 19. 12. 2023, ob 20. uri KIBLA PORTAL

V torek, 19. decembra 2023, ob 20. uri se bo v KIBLA PORTALU v Mariboru odvila šesta edicija cikla Re_humanizacija, zadnja v letošnji sezoni.

Re_humanizacija je koncertni cikel, ki predstavlja nova glasbena, večmedijska in glasbenoscenska dela mladih slovenskih ustvarjalcev. Cikel temelji na specifični produkcijski praksi, kjer ansambel uveljavljenih glasbenikov izvede dela mlajših avtorjev, pri čemer se končna umetniška forma (so)oblikuje skozi proces skupnega dela.

Skladatelj v rezidenci prihajajoče edicije je Oskar Longyka, rezidenčni ansambel sestavljajo Mauricio Valdés San Emeterio (elektronika), Lovorka Nemeš Dular (klaviature) in Urška Rihtaršič (harfa). Mentor je Dré A.
Hočevar.

Cena vstopnice: 5/3 EUR (dijaki, študenti,upokojenci)
* Vstopnice so na voljo za nakup pred koncertom na lokaciji.

Re_humanizacija je projekt Inštituta .abeceda in poteka v koprodukciji s KID KIBLA. Program Inštituta .abeceda podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

—————————-

Glasbeni cikel JUTRI: M.U.G. Trio
sreda, 20. 12. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni, da sem nam v sredo, 20. decembra 2023, ob 20. uri pridružite v MMC KIBLA v okviru letošnjega Glasbenega cikla JUTRI na koncertu zasedbe M.U.G. Trio, ki ga sestavljajo harmonikar Marko Brdnik, kitarist Uroš Rakovec in bobnar Gašper Peršl. Na koncertu bodo predstavili svojo novo ploščo Mislec, ki v svoji zvočnosti veje svetlobo in optimizem, za ljubitelje čezžanrskih zvočnih potovanj.
Marko Brdnik (harmonika), Uroš Rakovec (kitara) in Gašper Peršl (bobni) delujejo kot solisti, komorni in studijski glasbeniki. Vsak zase in včasih skupaj igrajo v različnih domačih in mednarodnih avantrockerskih, jazz, etno-jazz in drugih že večkrat nagrajenih zasedbah ter ustvarjajo glasbo za gledališke in plesne predstave in filme. Brdnik in Rakovec sta uigrana glasbena naveza, njuno ustvarjanje je leta 2016 dalo svojstveni zvok albumu z naslovom Leta, s katerim sta navdušila tako poslušalce kot kritike. Mojstrsko se izogibata stereotipom, kakršnih smo vajeni iz zasedb, v katerih imata osrednjo vlogo harmonika in kitara, njun prepoznavni zvok pa je z dodatkom Peršlovih bobov pridobil na dinamiki, s svojeglavo in stilsko neopredeljeno glasbeno govorico pa trio tako nagovarja širše, tudi mlajše občinstvo.

Več:
https://bit.ly/48gHQR3

————————-

Literarni sprehod: Hutterjev Maribor
četrtek, 21. 12. 2023, ob 16. uri
začetek poti pri Prvi gimnaziji Maribor

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na Literarnem sprehodu, poimenovanem Hutterjev Maribor, ki bo v četrtek, 21. 12. 2023, ob 16. uri na zbirnem mestu pri Prvi gimnaziji Maribor.

Na sprehodu bomo predstavili nov literarni zemljevid, ki sta ga ustvarili Tonja Jelen in Dijana Božič. Literarni zemljevid Hutterjev Maribor je nastal po predlogi romana Krušni oče Orlanda Uršiča (Umetniški kabinet Primož Premzl, 2022). Sprehodili se bomo po dogajalnih točkah, ki so zajete na zemljevidu in izhajajo iz romana.

Več: https://bit.ly/47O8uRz

————————-

Glasbeni cikel JUTRI: Mirna Bogdanović
četrtek, 21. 12. 2023, ob 20. uri
MMC KIBLA

Vljudno vabljeni, da sem nam v četrtek, 21. decembra 2023, ob 20. uri pridružite v MMC KIBLA v okviru letošnjega Glasbenega cikla JUTRI na koncertu jazz pevke in skladateljice Mirne Bogdanović (vokal in ukulele).

V zasedbi Ota Gvardjančiča (klaviature) in Gala Goloba (kontrabas) bomo med drugim slišali tudi nedavno izdani album Awake (2023) in se prepuščali fuziji bogatega in večžanrskega sodobnega jazza in art popa z dovršeno sestavljenimi in aranžiranimi skladbami, energično improvizacijo in harmoničnimi plastmi osupljivega vokalnega razpona.

Več: https://bit.ly/41raRYi

————————-

Boštjan Drinovec: Opazovalna postaja K23 22. 12. 2023–20. 1. 2024 Odprtje razstave: petek, 22. 12. 2023, ob 19. uri Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Boštjana Drinovca Opazovalna postaja K23, ki bo v petek, 22. decembra 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

Observatoriji in opazovalne postaje so lahko različnih namenov seveda oblik. Boštjan jih zastavi kot kinetične skulpture, katerih (ne)delovanje je odvisno od lokacije, zunaj ali znotraj. Čeprav v obeh primerih ohranijo svojo prezenco, se zunaj vzpostavijo kot nekakšne meteorološke postaje v nenehnem gibanju, znotraj pa se izpostavi njihova subtilna struktura iz nerjavečega jekla, ležajev in mehanizma, in prefinjena konstrukcija, ki temelji na mehaniki, včasih z dodatkom elektronike in svetlobe.

Premišljenost in intuitivnost, kompleksnost in enostavnost, procesualnost in statičnost sestavljajo Boštjanov umetniški univerzum, ki s prepoznavno estetiko in samosvojimi formami nagovarja ne samo tehnično in tehnološko kompozicijo, ampak s »funkcionalnostjo« posredno preizprašuje tudi naš odnos do narave in okolja ter do energije in zelenosti kot posledice ene od sil – vetra – in elektrike.

————————-
NA OGLED
————————-

Mitja Ficko: Zvezdna palčka
Do 16. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00   MMC
Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Zvezdna palčka ponazarja odprt naslov, ki metaforično poskuša zaobjeti asociativno. Palčka je tudi želja, odvisno od lastnih pričakovanj in osebnega pogleda. Lahko nas prestavi v svet, v katerem slike gledamo kot na gradnike polj, kajti zlata palčka glede na to, kako palčko obračaš, obračaš tudi gradnike in dobivaš druge slike, ki ničesar ne predstavljajo in nimajo dokončane podobe. Predstavljajmo si dvanajst kock. Vsaka kocka ima šest ploskev. Na vsaki ploskvi je upodobljen delček slike. Ob postavitvi vseh kock, izbranih ploskev iste slike, sestavimo novo sliko v celoti, ki je sestavljena iz dvanajstih delčkov. Potencial osnovne sestavljanke nosi v sebi šest celovitih slik.

Mitja Ficko, izvorno iz Ljutomera, rojen leta 1973 v Murski Soboti, je akademski slikar in od leta 2023 docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer poučuje slikarstvo. Študiral je slikarstvo pri J. Berniku, G. Gnamušu in opravil specialko pri M.
Krašovec. Od leta 2004 do 2023 je bil samozaposlen v kulturi.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/mitja-ficko-zvezdna-palcka/

———————-

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Do 29. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15:00–17.00 in po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Zasnovan je na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti.
Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost.

V razstavišču KIBLA PORTAL razstavljajo: Valeria Abendroth, AES+F, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March, Jusuf Hadžifejzović, Maša Jazbec, Marko Jakše, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano MENEGLEJTE, P L A T E AU R E S I D U E, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Urška Kristina Škerl, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović, Valerie Wolf Gang in izbor združenja Metamedij iz Pulja –  Tin Dožić, Marko Gutić Mižimakov, Mario Mu in Ivana Tkalčić. Ob njih postavljamo produkcijo KIBLA2LAB.

Več:
http://www.kibla.org/festivali/kiblix/kiblix-2023/odprtje-festivala-kiblix-2023/

——————-

Fortuna Lazar: Podobe obrazov
Do 30. 12. 2023.
Odpiralni čas: torek–petek: 15.00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Na razstavi so na ogled likovna dela s portretno motiviko, ki združujejo različne risarske in slikarske tehnike, kot so svinčnik, črni in barvni tuši, akvarel in akril. Izhodišče za nastanek risbe likovnih del je predvsem portretna (modna, close-up) fotografija, ki je nato z različnimi risarskimi in slikarskimi tehnikami predelana do tolikšne mere, da dobi novo prepoznavnost in nadgrajeno osebnost, ki pogosto izvira iz avtoričine notranjosti.

S tem so zajete intimne in izrazite podrobnosti posameznikov, prenesene v umetniško obliko, ki so sad ranljivosti, fluidnosti in transparentnosti akvarelnega medija. Dela prikazujejo široko paleto čustev, na trenutke melanholijo in žalost, na trenutke pa sanjarjenje in živahnosti življenja.
Ta raznovrstnost v umetniški interpretaciji portretov ponuja gledalcem priložnost, da se poglobijo v kompleksnost človeškega duha.

Več: https://bit.ly/3T3JcKH

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla