Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Natalija Šeruga Golob: Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta 15. 9.–14. 10. 2023 Odprtje razstave: petek, 15. 9. 2023, ob 19.00 MMC KIBLA/KiBela

Maribor Art Walk
Sprehod med prostori sodobne umetnosti
petek, 22. september 2023, 16.00–22.00
MMC KIBLA/KiBela, artKIT

————————–
NA OGLED
————————–

Valeria Abendroth: Laboratorium suggerere Do 9. 9. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00-18.00, sobota: 10.00-14.00 MMC Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Matej Fišer: Red square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg Do 23. 9. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Natalija Šeruga Golob: Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta 15. 9.–14. 10. 2023 Odprtje razstave: petek, 15. 9. 2023, ob 19.00 Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje slikarske razstave Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta umetnice in slikarke Natalije Šeruge Golob, ki bo v petek, 15. septembra 2023, ob 19.
uri v prostoru za umetnost KiBela.

Na razstavi bodo na ogled slikarska dela, nastala v letih 2021–2023, in video iz leta 2019. Razstavljena dela povezuje slikarski koncept, v katerem je čas težko ulovljiv tekmec.

Prvi vtis, ki ga doživimo ob pogledu na umetniška dela Natalije Šeruga Golob, je vsekakor posebna in markantna značilnost okvirjev slik. Zaradi železnih okvirjev si pridobi lastnosti starega, drugačnega, a hkrati tudi živega. Pogled na okvir vzbudi občutek preživetega, nekaj, kar je šlo skozi čas življenja in minljivosti in kaže svoja venenja v samih stranicah in oblikah upognjenih železnih okvirjev, kot tudi same upodobljene tematike.

Slike gledalca ne pustijo ravnodušnega in ga prestavljajo v stanje nelagodja in nejasno čarobne skrivnosti, ki ne razkrije svoje mistike, a je prisotnost tega večnega in mističnega duha tisto, kar želimo uloviti.

Del umetničine izjave:

»Tradicije nisem uporabljala kot ponavljanje že ustvarjenega, ampak širše.
Tradicije, pravi T. S. Eliot, ni mogoče podedovati, ampak si jo moramo pridobiti. Vtisi različnih velikanov vseh vrst duha, ki so bivali pred mano, so tako neogibno naloženi v meni. Med delom sem tako medij kot tudi osebnost, v katerih se vtisi in doživetja združujejo na posebne in nepričakovane načine. Vpletenost duha velikega misleca preteklega stoletja Walterja Benjamina v moje delo je tako neizbežna.«

Več: https://bit.ly/47XY2aN

————————-
NA OGLED
————————-

Valeria Abendroth: Laboratorium suggerere Do 9. 9. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Umetniška instalacija Laboratorium suggerere posnema medicinski razvojni laboratorij, sprehoden prostor, v katerem se združita realnost in fantazija. Zaradi barv in gladkih oblik bo soba morda na začetku videti privlačna, a ob natančnejšem ogledu se lahko pojavi občutek nelagodja.
Sprehodite se po medicinskem razvojnem laboratoriju, ki združuje realnost in fantazijo. Realistični 3D-natisi človeških organov, zasnovani za zdravniška usposabljanja, so postavljeni z umetniškimi predmeti, ki jih je ustvarila umetnica. V primerjavi s klasičnim anatomskim upodabljanjem prinaša sposobnost manipuliranja s temi fizičnimi predmeti novo dimenzijo zavedanja njihovih značilnosti – velikosti, oblike in teksture.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/valeria-abendroth-laboratorium-suggerere/

————————-

Matej Fišer: Red square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg Do 23. 9. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Fišerjeva ulična fotografija deluje kot samostojno polje, ki reprezentira neodvisne zaznamovanosti danega trenutka. Razstavljena serija nima določenega narativa, a vendar fotografa vodi vizualni ritem, ki se vije čez serijo 24-ih posnetkov Red Square in nudi svoboden prostor za lastno imaginacijo in interpretacijo.

Matej Fišer, rojen leta 1974 v Murski Soboti, je umetniški fotograf in pisec kulinaričnih knjig, ki živi na Dunaju. Fotografska serija z naslovom Red Square je štiriindvajset izbranih posnetkov iz prve serije njegovih umetniško fotografskih del, ki raziskujejo vizualni ritem urbanega in človeškega bivanja v mestu Dunaj skozi žanr ulične fotografije. Povezuje svet glasbe in vizualnega, torej zvok in glas slike na Rdečem kvadratu in na Rdečem trgu oziroma zvok in glas slike Rdečega kvadrata in Rdečega trga. Iz teh dveh dvojnosti, zvoka in glasu ter Rdečega kvadrata in Rdečega trga oziroma zvok in glas na Rdečem kvadratu in Rdečem trgu, Fišer povezuje najprej glas kot sporočilo in zvok (tudi vizualni), potem pa kvadrat kot format, okvir in trg kot srečevališče.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/artkit/2023/matej-fiser-red-squarerdeci-kvadrat-rdeci-trg/

—————————–
SODELOVANJA IN GOSTOVANJA
—————————–

Maribor Art Walk
Sprehod med prostori sodobne umetnosti
petek, 22. september 2023, 16.00–22.00
MMC KIBLA/KiBela, artKIT

Prvi Maribor Art Walk bo v enem samem vznemirljivem popoldnevu povezal več kot 20 prostorov sodobne umetnosti v mestu. Med četrto uro popoldan in deseto uro zvečer bodo vsa prizorišča na stežaj odprla svoja vrata, ob tem pa se bo skozi večer odvijal program otvoritev, vodstev, pogovorov in drugih dogodkov. Na skoraj polovici prizorišč bo priložnost tudi za nakup umetnin. S sodobno umetnostjo vsakdan ne more biti siv!

KID KIBLA se sprehodu pridružuje z razstavo umetniške fotografije Mateja
Fišerja: Red Square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg, ki bo na ogled v razstaviščnem prostoru artKIT, in samostojno slikarsko razstavo umetnice Natalije Šeruga Golob: Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta, ki bo na ogled v prostoru za umetnost KiBela.

Več:
https://bit.ly/45BoUvj
http://www.ugm.si/dogodki/maribor-art-walk-5118/

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla