Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

RAM RAM
mozaična predstava
21. in 22. 6. 2023, ob 20. uri
Cirkulacija², Podhod Ajdovščina 2, Ljubljana

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Zaključno srečanje: sobota, 24. 6. 2023, ura bo objavljena naknadno.
KI studio, Koroška 18, Maribor

Virtualni Puh
24. 6. 2023, ob 15. uri
Sakušak 83, Juršinci

————————–
NA OGLED
————————–

Nik Anikis: Neo-Renesansa
Do 1. 7. 2023
Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Nika Zupančič: Pokrajine
Do 15. 7. 2023
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Matjaž Krivic: Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji Borut Krajnc: 31 let s(r)amote Do 28. 7. 2023 Odpiralni čas: torek−petek: 15:00–17:00, za skupine tudi po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Virtualni Puh
24. 6. 2023, ob 15. uri
Sakušak 83, Juršinci

Vabimo vas na otvoritev razširjene razstave v Puhovem muzeju, ki je po novem nadgrajena z virtualno podobo Puhovega motornega kolesa in posestva z muzejem in bo potekala v sklopu XXIII. srečanja ljubiteljev starodobnih vozil v soboto, 24. 6. 2023 v Sakušaku, Juršinci, s pričetkom ob 15. uri.

V Društvu starodobnih vozil rojaka Janeza Puha si člani prizadevajo uresničiti vizijo  nadgradnje muzeja Janeza Puha v hibridno okolje, v katerem bodo nove tehnologije vsebovale in predstavile materialno tehnično kulturno dediščino v razširjenih možnostih (3D-modelih, animacijah, digitalnih posnetkih oziroma laserskih skenih …), ki bodo pripomogle k večji prepoznavnosti velikega izumitelja in pritegnile v muzej tudi mlajše generacije.

Prvi tovrstni projekt je nastal v sodelovanju s KIBLA2LAB in predstavlja tehnični biser, eno izmed originalnih, ročno izdelanih Puhovih motornih koles iz leta 1926, ki je umetniška plastika sama po sebi in z nadgrajeno virtualno umetniško podobo pred gledalca postavi vizualno popolnoma nov princip razumevanja žlahtnosti, inovativnosti in kreativnosti. Sinteza zapletenega stroja, kot je dvokolesnik z motorjem na notranje izgorevanje, ter modernih principov, kot so lasersko skeniranje, fotogrametrija in celoten proces virtualizacije, pred nas postavljajo vizualno mobilno umetniško delo, ki ni samo videodokument, ampak razkriva globje pomene strukture in načina razmišljanja v eonskem obdobju.

Projekt nadgradnje muzeja v hibridnem okolju prinaša tudi novomedijsko trodimenzionalno podobo zunanjosti in notranjosti obeh stavb, in sicer tako starejše cimprače na mestu, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, kot tudi leta 2022 odprtega novega Puhovega muzeja s številnimi impresivnimi artefakti. Z uporabo laserskega skenerja smo izdelali virtualni model snovne kulturne dediščine regionalnega, nacionalnega in internacionalnega pomena.

Janez Puh, eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih izumiteljev in inovatorjev, s svojim delom tudi po več kot 100 letih razvoja družbe še vedno vsakogar od nas nagovarja s temeljnimi principi, kot so radovednost, trma, raziskovanje, kreativnost in neomajna želja po razvoju. Virtualna umetniška prezentacija njegovega dela obravnava prav te temeljne postulate njegovega in našega poslanstva.

Več:
https://bit.ly/3JoK3A5
http://www.janez-puh.si/sl/novice/srecanje-ljubiteljev-starodobnih-vozil-sobota-24-junij-2023/

————————-
NA OGLED
————————-

Nik Anikis: Neo-Renesansa
Do 1. 7. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

»Umetnost me je navdihovala že od malih nog. Pri rosnih petih letih sem se odločil, da bom slikar in družina mi je pomagala uresničiti te sanje. Moja domišljija, vizije in sanje so postajale vedno močnejše. Navdušen sem, ko jih lahko spremenim v umetnine.

Vsaka slika je vesolje zase, ki govori svoj jezik. Pomembno je, da umetnik zna govoriti ta jezik in dati sliki tisto, kar potrebuje. Pogosto se zgodi, da se moja čustva pozitivno ali negativno odzovejo na celotno sliko ali le na posamezne njene elemente. Šele ko se zaljubim v sliko in me popolnoma prevzame, vem, da sem sliko pripeljal na pravo pot.

Sem človek, zato svojo neorenesančno poezijo in vizije najraje izražam skozi upodobitev človeškega telesa v slikarskih tehnikah z oljnimi barvami, saj mi te omogočajo neverjetne možnosti gradnje podob in vizualnih učinkov. Raziskovanje mistike med moškim in ženskim načelom ter umom in dušo je moja velika strast.

Dela, ki jih ustvarjam, postanejo moj navdih in moji učitelji. Ni pomembno, kdaj sem naslikal določeno umetnino. Nenehno se naučim nekaj novega o sebi in o slikanju iz vsake slike, ki sem jo dokončal prej.
Peljejo me v druge prostore.

Svoje življenje posvečam ustvarjanju poezije, ki poje o različnih vidikih vesolja. Moj jezik in orodja, ki jih uporabljam za izražanje teh opažanj, so abstraktne oblike, črte, svetlo in temno, teksture in barve.

S svojim umetniškim delom želim prinesti lepoto, navdih in upanje v srca in misli ljudi, da jim polepšam trenutek, dan, teden ali celotno življenje.« (Nik Anikis: Umetnikova izjava)

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/nik-anikis-neo-renesansa/

————————–

Nika Zupančič: Pokrajine
Do 15. 7. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Slikarstvo Nike Zupančič nas popelje v svet abstraktne likovne govorice, ki pa je več kot samo to, in hkrati v lastni notranji svet občutenja sveta, v katerem se zavemo našega kaotičnega hitenja in hkrati začutimo, da je čas, da se ustavimo, saj nam bodo te podobe prehitro zbežale in jih ne bomo uspeli ponotranjiti. Ob prvem srečanju z njenimi deli gledalec pomisli, da je zašel v čisto abstraktnost, a se kaj hitro zave, da ga naslikane forme asociirajo na krajine. Nika Zupančič je ustvarila svojevrstno likovno govorico, v kateri na subtilen način prenaša fragmente narave na slikarska platna. Njena dela bi lahko opredelili kot abstrakcije mimezis, kot osebne interpretacije posnemanja stvarnega sveta v abstraktni likovni maniri.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/artkit/2023/nika-zupancic-pokrajine/

————————–

Matjaž Krivic: Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji Borut Krajnc: 31 let s(r)amote Do 28. 7. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00–17:00, za skupine tudi po dogovoru (kibla@kibla.org).
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Kaj imajo »naši« izbrisani s problematiko krčenja gozdov v Boliviji? Na eni strani politiko, na drugi korporacije. Sprega politike ter domačih in tujih podjetij pri nas in v Boliviji povzroča človeške in naravne katastrofe in je osnovna definicija fašizma.

Tak duet dveh načinov in estetik nam neposredno pokaže celovito sliko, da tako v Sloveniji kot v Boliviji vladajo politiki, ki jim ni mar za naravo, niti za ljudi, ampak povezani s kapitalom in raznimi, tudi zelenimi agendami v imenu že-koga-in-česa, vzpostavljajo totalitarno oblast in manipulirajo s podatki in posledično z množicami.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/kibla-portal/2023/matjaz-krivic-po-poteh-unicevanja-gozdov-v-boliviji-borut-krajnc-izbrisani/

————————–
NEFORMALNO IZOBRAŽEVANJE
————————–

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Zaključno srečanje: sobota, 24. 6. 2023, ura bo sporočena naknadno KI studio, Koroška 18

Vabljeni, da se nam pridružite na zadnjem srečanju tega cikla Bralnega krožka, ki bo v soboto, 24. 6. 2023, ura bo sporočena naknadno.
Ustvarjalno raziskavo in pogovore ustvarjata umetnica Barbara Kukovec in filozofinja dr. Maja Pan.

V okviru programa neformalnega izobraževanja poteka bralni krožek z naslovom Umetnost življenja na uničenem planetu, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Društvom NAGIB, umetnico Barbaro Kukovec in filozofinjo dr.
Majo Pan. Srečanja potekajo vsaka dva tedna, ob sredah do 24. junija 2023 v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in v studiu Kulturnega inkubatorja Koroška cesta 18). Tokrat bo srečanje potekalo v KI studiu.

Letošnjo edicijo bralnega krožka smo zasnovali dvodelno. Povezujemo različna področja sodobne umetnosti – vizualne, intermedijske in uprizoritvene, in se naslanjamo na izbrana teoretska besedila. V KIBLINEM delu se posvečamo podrobnemu branju knjige Against the Anthropocene umetnostnega zgodovinarja in kritika T. J.-ja Demosa, v NAGIBOVEM pa se bomo neposredno vključujemo v živ ekosistem umetniškega procesa Barbare Kukovec, pri čemer nam izbrana besedila Donne Haraway, Timothyja Mortona, Dominiqa Laporta, Anne Tsing idr. služijo kot iztočnica za razmislek in pogovor o izčrpavanju, ekologiji, skupnosti, metodologijah umetniških procesov, snovanju umetniških del itd.

* Naslov je povzet po knjigi The Art of Living on a Damaged Planet (ur.
Anna Lowenhaupt Tsing, Heather Anne Swanson, Elaine Gan in Nils Bubandt.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/neformalno-izobrazevanje/2023/bralni-krozek-kibla-nagib-umetnost-zivljenja-na-unicenem-planetu/

—————————
SODELOVANJA IN GOSTOVANJA
—————————

RAM RAM
mozaična predstava
21. in 22. 6. 2023, ob 20. uri
Cirkulacija², Podhod Ajdovščina 2, Ljubljana

Ram Ram uprizoritev igra z gibi minimalizma in readymade-i realnosti, ki so artificielnejši od umetnosti. Filmski niz filozofskih paradoksov na gradbenem odru, polnem zvezdnih utrinkov s koncertom v živo izreka neizrekljivo o tebi. Ram Ram izprazni prostor in čas ter pomete navlako prešlih dni iz spomina tvojega uma. Intimna predstava s sencami in humorjem kreira med visokonapetostnimi energijami. Zaradi meandrov je plovba po reki počasna. Puščava je mesto, kjer lahko grm spregovori. Ram Ram mozaičnost živega komposta, dostavlja vitamine in minerale ognju, ki skuri, kar mislimo, da smo.

Obdobje: predzgodovina • trajanje: 61 minut

Več:
https://bit.ly/3pgeXUn
http://babalan.kibla.org/ramram/

Produkcija: GVR Zavod za umetniško produkcijo
Soprodukcija: Cirkulacija², CUK Kino Šiška, KID KIBLA Predstava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana.

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla