Performans Multisenzorična večerja

Performans kot del razstave Zdravljenje teles, zdravljenje ekosistemov

Sreda, 19. 6. 2024, ob 17. uri, artKIT

 

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na performansu Multisenzorična večerja v sklopu razstave Zdravljenje teles, zdravljenje ekosistemov Kamile Śladowske. Med interaktivnim performansom Roberta Prakapovicha in Kamile Śladowske se boste preko vizualnih podob, vonjav, okusov in zvokov povezali z lokalnimi zelišči in zelenjavo. Rezultat povezave med vašim telesom in drugimi telesi žive snovi bo glasba. Znotraj tega medsenzoričnega dela umetnika razmišljata o svoji izkušnji ustvarjalnega časa v Mariboru. V eksperimentu se vizualni objekti zlijejo z zvokom, besedilom, telesi in užitno umetnostjo.

 

 

Vljudno vabljeni na vodeni ogled po razstavi Rdeče in zlato umetnice Ejti Štih, ki bo v soboto, 22. junija 2024, ob 11. uri v prostoru za umetnost KiBela. Po razstavi vas bo popeljala kuratorka Nina Šardi.

Slikarsko izražanje Ejti Štih je direktno, ostro, precizno in iskreno. Kot slikarski esejistični pričevalec prikazuje tako lepote kot grozote življenja, vse dobro in slabo, kar človek premore. Je srčni življenjski popotnik, ki ljubi življenje in ga z veliko empatije čuti in zaznava.

Njene slike z lahkoto prodrejo v nas kot puščice. Slikarska resničnost vizualne pripovedi je sestavljena iz močnih barvnih polj, težkih tematik in človeških usod. Človeške figure in telesa v gestualnosti in izraznosti figur mejijo na karikature in so značajsko silovito poudarjene. Upodablja specifično slikarsko estetiko sveta, ki ga opazuje in ki jo obdaja.

Slikarka Ejti Štih z močno slikarsko senzibilnostjo prikazuje prizore resničnega sveta in človeškega neprijaznega vsakdanjika, pri čemer mnogi pogledajo stran. Umetnica
obravnava večkrat spregledane teme, ki še zmeraj niso razrešene, a stremijo k odrešitvi.

 

Na ogled do 29. 6. 2024 @artKIT
Kamila Śladowska: Zdravljenje teles, zdravljenje ekosistemov
»Razstava izraža moje tesnobe, povezane z antropocenom, in moja majhna prizadevanja, da bi našla načine za njihovo ozdravitev.« Zdravljenje teles, zdravljenje ekosistemov je slikarski sanatorij, čutni ekosistem njenih misli in izkušenj, katerega namen je spraševanje in iskanje strategij v času katastrof. Slikarska instalacija je sestavljena iz različnih medijskih objektov, kot so slike, interaktivni zvočni objekti, užitni elementi, tekstilne tkanine, hidrofeministični zemljevid itd., ki skupaj ustvarjajo prostor za gledalce, da čutijo, doživljajo, sočustvujejo, sodelujejo in razmišljajo.
VEČ
Na ogled do 20. 7. 2024 @MMC KIBLA/KiBela
Ejti Štih: Rdeče in zlato
Slikarka Ejti Štih z močno slikarsko senzibilnostjo prikazuje prizore resničnega sveta in človeškega neprijaznega vsakdanjika, pri čemer mnogi pogledajo stran. Umetnica obravnava večkrat spregledane teme, ki še zmeraj niso razrešene, a stremijo k odrešitvi.

Avtorica slika stiske, dvome, težave, obtožbe in krivde, ki jih doživljajo ženske. Slika jih z rdečo, ki pomeni barvo krvi in boja. Barvo neskončnosti predstavlja zlata, ki je prav tako pomembna v njenem celotnem opusu in v to brezkrajnost bo prišla vsaka ženska.

VEČ