Nika tukaj.

V zadnjih treh tednih smo zbirali podpise za naš četrti zakon.
Zakon, ki zagotavlja čist zrak za Anhovo in Soško dolino.
Zakon, ki smo ga pripravili v tesnem sodelovanju s prebivalci zbranimi v društvu Eko Anhovo in dolina Soče ter Civilni iniciativi Danes.
Zakon, ki postavlja ljudi pred kapital.
Zakon, ki ga je pripravila skupnost za skupnost.

Tokrat smo se srečali s skoraj popolno medijsko blokado.
Kampanja je potekala organsko, na terenu – s pomočjo prostovoljcev in prostovoljk.
In bila je ena najuspešnejših kampanj do zdaj!

Podpise smo zbrali izjemno hitro – v tem trenutku jih je že več kot 6000.
Povezali smo se ljudje različnih političnih prepričanj.
Povezali smo se in pokazali, da nas združujejo temeljne vrednote – solidarnost, pravičnost, pravica do zdravega življenjskega okolja.

In uspelo nam je. Skupaj. ❤

V petek bomo podpise vložili v Državni zbor, v veliki povezani skupini prostovoljk in prostovoljcev ter različnih nevladnih organizacij.

Veseli smo, da je to prvi korak k pravici za Anhovo.

Uspešna kampanja pa vedno prinese številne interpretacije, kaj je potrebno storiti, da bo zakon sprejet in kakšni naj bodo naslednji koraki.

Vsem odgovarjamo enako: “Vsak lahko na področju prizadevanja za pravice v Anhovem in Soški dolini stori kar želi. Pomembna je končna zmaga. Nas ne zanimajo politične igrice in nabiranje točk, gre nam zgolj za rešitev grozljivih situacij, v katerih živijo ljudje. Dejstvo je, da je zakon pripravila civilna iniciativa. Dejstvo je, da so podpise za zakon zbrali številni dobri ljudje na terenu. Prav se nam zdi, da to ne postane stvar prerivanja političnih strank, ampak ostane tema širše skupnosti. V končni fazi pa ima vsak svojo odgovornost. Mi bomo storili vse, da bo zakon sprejet.”

Poglejmo kaj bodo prinesli dnevi in tedni, ki so pred nami.

Fajtamo dalje.
Nika