PRAVICA DO SVOBODNEGA ODLOČANJA O ROJSTVU OTROK NI DOSTOPNA VSEM PREBIVALCEM IN PREBIVALKAM SLOVENIJE, NA POTEZI JE VLADA

 

Hej, dragi ljudje!

Danes smo imeli tiskovno konferenco o nedopustnem stanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Pred dobrim mesecem smo ugotovili, da pravica do splava ni dostopna vsem. Po trenutni ureditvi je splav samo v 80 % financiran iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, preostalih 20 % pa iz dopolnilnega.

Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je v Sloveniji vpisana v ustavo. Prosto bi morala biti dostopna vsem. Žal pa trenutno do nje težje dostopajo vse osebe, ki si ne morejo plačati dopolnilnega zavarovanja (revne zaposlene, prekarke, posameznice, ki so iz krivdnih razlogov izgubile pravico do socialne pomoči in osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanje). Te splava ne morejo opraviti brezplačno.

Trenutno stanje je v nasprotju z duhom ustave, ki je jasna: da je pravica do splava del pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Prejšnji teden so zavarovalnice napovedale več kot 30 % podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tako bodo osnovne reproduktivne pravice dostopne še manj ljudem. Zato morajo pristojni ukrepati zdaj.

Ob 8. marcu smo v Inštitutu na vlado in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poslali dopis, v katerem pozivamo, da so opravljanje splava, oploditev z biomedicinsko pomočjo in zdravljenje neplodnosti 100 % financirani iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Dopis lahko še vedno podpišete tu: https://akcije.8marec.si/forms/poziv-naj-pravica-do-svobodnega-odlocanja-o-rojstvu-otrok-velja-za-vse-v-sloveniji/

Skupščina ZZZS se je na naš poziv odzvala rekordno hitro. Irena Ilešič Čujovič iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja je na današnji tiskovni konferenci povedala, da sta tako odbor kot skupščina ZZZS našo pobudo nemudoma uvrstili na dnevni red. Skupščina je skoraj soglasno (z enim glasom proti) sprejela sklep, da se takoj začne postopek za določitev 100 % financiranja.

Naslednja je na potezi vlada. Naš dopis, ki vključuje tudi poziv, naj v okviru zdravstvene reforme ukinejo dopolnilno zavarovanje na način, da bodo prebivalke in prebivalci imeli dostop do vseh potrebnih zdravstvenih storitev brez doplačil in dodatnih zavarovanj, je še isti dan odstopila v obravnavo Ministrstvu za zdravje. Odgovor Ministrstva za zdravje nas ni navdušil. Odgovorili so le, da je v programu vlade zapisano, da bo do konca leta 2024 ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Do poziva za spremembo sklepa pa se niso opredelili, kar lahko razumemo, kot da do takrat problematike ne bodo reševali.

Danes pa smo na vse politične stranke poslali tudi dopis z vprašanjem, ali podpirajo naš poziv in udejanjanje svobode odločanja o rojstvu otrok iz 55. člena Ustave na način, da so vse pravice, ki jih je ob oblikovanju tega člena navedla Komisija za ustavna vprašanja, 100 % krite iz obveznega zavarovanja. Pozvali smo jih tudi, da podpišejo našo peticijo. Pred volitvami so se vse stranke koalicije zavezale k spoštovanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Zdaj so na vrsti dejanja. Odgovore vseh strank bomo javno objavljali na naših družabnih omrežjih.

Mahamo,

Inštitut 8. marec