Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Natalija Šeruga Golob: Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta 15. 9.–14. 10. 2023 Odprtje razstave: petek, 15. 9. 2023, ob 19.00 MMC KIBLA/KiBela

14. Mednarodni festival umetnosti Arterija: Unplugged 15. 9.–22. 9. 2023 Muzej Lapidarium in Galerija Rigo, Novigrad, Hrvaška

Maribor Art Walk
Sprehod med prostori sodobne umetnosti
petek, 22. september 2023, 16.00–22.00
MMC Kibla/KiBela, artKIT

————————–
NA OGLED
————————–

Matej Fišer: Red square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg Do 23. 9. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Natalija Šeruga Golob: Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta 15. 9.–14. 10. 2023 Odprtje razstave: petek, 15. 9. 2023, ob 19.00 Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje slikarske razstave Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta umetnice in slikarke Natalije Šeruge Golob, ki bo v petek, 15. septembra 2023, ob 19.
uri v prostoru za umetnost KiBela.

Na razstavi bodo na ogled slikarska dela, nastala v letih 2021–2023, in video iz leta 2019. Razstavljena dela povezuje slikarski koncept, v katerem je čas težko ulovljiv tekmec.

Prvi vtis, ki ga doživimo ob pogledu na umetniška dela Natalije Šeruga Golob, je vsekakor posebna in markantna značilnost okvirjev slik. Zaradi železnih okvirjev si pridobi lastnosti starega, drugačnega, a hkrati tudi živega. Pogled na okvir vzbudi občutek preživetega, nekaj, kar je šlo skozi čas življenja in minljivosti in kaže svoja venenja v samih stranicah in oblikah upognjenih železnih okvirjev, kot tudi same upodobljene tematike.

Slike gledalca ne pustijo ravnodušnega in ga prestavljajo v stanje nelagodja in nejasno čarobne skrivnosti, ki ne razkrije svoje mistike, a je prisotnost tega večnega in mističnega duha tisto, kar želimo uloviti.

Del umetničine izjave:

»Tradicije nisem uporabljala kot ponavljanje že ustvarjenega, ampak širše.
Tradicije, pravi T. S. Eliot, ni mogoče podedovati, ampak si jo moramo pridobiti. Vtisi različnih velikanov vseh vrst duha, ki so bivali pred mano, so tako neogibno naloženi v meni. Med delom sem tako medij kot tudi osebnost, v katerih se vtisi in doživetja združujejo na posebne in nepričakovane načine. Vpletenost duha velikega misleca preteklega stoletja Walterja Benjamina v moje delo je tako neizbežna.«

Več:
https://bit.ly/47XY2aN

————————-
NA OGLED
————————-

Matej Fišer: Red square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg Do 23. 9. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Fišerjeva ulična fotografija deluje kot samostojno polje, ki reprezentira neodvisne zaznamovanosti danega trenutka. Razstavljena serija nima določenega narativa, a vendar fotografa vodi vizualni ritem, ki se vije čez serijo 24-ih posnetkov Red Square in nudi svoboden prostor za lastno imaginacijo in interpretacijo.

Matej Fišer, rojen leta 1974 v Murski Soboti, je umetniški fotograf in pisec kulinaričnih knjig, ki živi na Dunaju. Fotografska serija z naslovom Red Square je štiriindvajset izbranih posnetkov iz prve serije njegovih umetniško fotografskih del, ki raziskujejo vizualni ritem urbanega in človeškega bivanja v mestu Dunaj skozi žanr ulične fotografije. Povezuje svet glasbe in vizualnega, torej zvok in glas slike na Rdečem kvadratu in na Rdečem trgu oziroma zvok in glas slike Rdečega kvadrata in Rdečega trga. Iz teh dveh dvojnosti, zvoka in glasu ter Rdečega kvadrata in Rdečega trga oziroma zvok in glas na Rdečem kvadratu in Rdečem trgu, Fišer povezuje najprej glas kot sporočilo in zvok (tudi vizualni), potem pa kvadrat kot format, okvir in trg kot srečevališče.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/artkit/2023/matej-fiser-red-squarerdeci-kvadrat-rdeci-trg/

—————————–
SODELOVANJA IN GOSTOVANJA
—————————–

Maribor Art Walk
Sprehod med prostori sodobne umetnosti
petek, 22. september 2023, 16.00–22.00
MMC Kibla/KiBela, artKIT

Prvi Maribor Art Walk bo v enem samem vznemirljivem popoldnevu povezal več kot 20 prostorov sodobne umetnosti v mestu. Med četrto uro popoldan in deseto uro zvečer bodo vsa prizorišča na stežaj odprla svoja vrata, ob tem pa se bo skozi večer odvijal program otvoritev, vodstev, pogovorov in drugih dogodkov. Na skoraj polovici prizorišč bo priložnost tudi za nakup umetnin. S sodobno umetnostjo vsakdan ne more biti siv!

KID KIBLA se sprehodu pridružuje z razstavo umetniške fotografije Mateja
Fišerja: Red Square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg, ki bo na ogled v razstaviščnem prostoru artKIT in samostojno slikarsko razstavo umetnice Natalije Šeruga Golob: Iz Zbirke W. B.: Zapisnik o istem poskusu z dne (…), p. o. (poskusna oseba) Avgusta, ki bo na ogled v prostoru za umetnost KiBela.

Več:
https://bit.ly/45BoUvj
http://www.ugm.si/dogodki/maribor-art-walk-5118/

——————–

14. Mednarodni festival umetnosti Arterija: Unplugged 15. 9.–22. 9. 2023 Muzej Lapidarium in Galerija Rigo, Novigrad, Hrvaška

Med 15. in 22. septembrom 2023 bo na 14. mednarodnem festivalu vizualnih umetnosti ARTERIJA v Novigradu sodelovala tudi KID KIBLA z gostujočo produkcijo P L A T E AU R E S I D U E (Aljaž Celarc in Eva Pavlič). Njuno delo se ukvarja s krajinsko ekologijo in išče nove načine ozaveščanja javnosti.

V sredini septembra se Muzej Lapidarum v Novigradu spremeni v epicenter ustvarjalnosti in navdiha, saj gosti 14. Mednarodni festival umetnosti “Arterija”. Tema letošnjega festivala je “Unplugged”, ki ponuja svež pogled na zgodovinsko vzdušje starega mestnega jedra, spodbuja dialog in ustvarja most med raznolikimi umetniškimi perspektivami ter kulturno dediščino.

Osnova novega festivalskega koncepta temelji na mednarodnem in multidisciplinarnem sodelovanju, ki se osredinja na klasične umetniške discipline, kot so slikarstvo, risba, instalacije in kipi, ter na performanse in literarne izraze. Festival spodbuja umetnike in umetnice k druženju na enotedenskih rezidencah, kjer delajo in ustvarjajo v Novigradu. Interakcija z novim okoljem, svetlobo in lokalno skupnostjo doseže vrhunec na razstavi, predstavljeni zadnji dan rezidence. Omeniti je treba, da bo vsak umetnik in vsaka umetnica podaril eno od svojih del muzejski zbirki.

Tema »Staro mesto/Nova skupnost« kaže bistvo tega dogodka in vabimo vas, da jo prepoznate v vsakem delu, ki bo predstavljeno. To je priložnost za doživetje mednarodnega umetniškega ozračja in opazovanje ustvarjalnih procesov. Muzej Lapidarium se bo spremenil v odprt atelje, prostor, v katerem bo umetnost zaživela in cvetela.

Udeleženci in udeleženke: Wolfgang Berndt (DE), Amelia Bowles (GB), Robin Davourie (F), Michael Jaeger (DE), Antoine Langénieux-Villard (B), Marlon Red (RO), Shawn Stipling (GB) in Beat Zoderer (CH), Ivo Ringe (D), Heather Sheehan (ZDA), Bojana Križanec (SLO), P L A T E AU R E S I D U E (SLO), Mladen Stokar (SLO) in s Hrvaške Tomislav Brajnović, Josip Pino Ivančić, Đanino Božić, Zoe Miloš, Josipa Škrapić/Združenje Forma Pazin.

Več o programu:
http://www.muzej-lapidarium.hr/14-medunarodni-festival-umjetnosti-arterija-bez-uticnica/

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla