Slovenska Amnesty je prijateljica kampanje RTV je ZAkon, ki se zavzema za to, da bi na nedeljskem referendumu ljudje podprli novelo zakona o RTV Slovenija, torej obkrožili ZA.

Podpiramo namreč novelo zakona, katere pomembni dosežek je, da se vsakokratni politični oblasti odreče vpliv oz. vmešavanje v ta javni zavod (pojasnilo kako, najdete v nadaljevanju).

Na referendumu o RTV je glas ZA tudi glas za svobodo govora, dostopa do verodostojnih informacij ter omogočanja raznolikih in kritičnih glasov.

Kako novela zapira vrata vmešavanju politike?  

Potrditev zakonske novele na referendumu bo pomenila, da odslej politika – torej stranke, ki imajo večino v vladi in državnem zboru – ne bo več imenovala večine članstva programskega in nadzornega sveta RTVPo veljavnem zakonu državni zbor imenuje kar 30 od 40 članov_ic programskega sveta, kar daje izjemen vpliv politiki, saj programski svet med drugim imenuje vodstvo RTVS.  

Noveliran zakon pa namesto teh dveh svetov uvaja Svet RTV Slovenija, v katerem bo šest predstavnikov_ic zaposlenih in 11 predstavnikov_ic javnosti. Niti enega od teh po novem ne imenujeta vlada ali državni zbor. Tukaj si lahko v infografiki ogledate, kdo bo v njem.

RTV Slovenija ni običajen medij, je javni servis, ki ne pripada vladajoči politiki, ampak ljudem, naši celotni družbi v vsej njeni barvitosti in raznolikosti. Zagotavljati mora javni interes, vključno s tem, da je vir nepristranskih informacij in raznolikih političnih mnenj. V slovenski Amnesty verjamemo, da je pomemben korak do tega uveljavitev novele zakona o RTV.

Ne zamudite priložnosti, da se za RTV v službi javnosti zavzamete tudi vi: te dni poteka predčasno glasovanje, v nedeljo pa referendum.

Kliknite tukaj za odgovore na vprašanja, ki pojasnjujejo, zakaj obkrožiti ZA.
Kliknite tukaj za relevantna mnenja Pravne mreže za varstvo demokracije, katere soustanoviteljica je Amnesty Slovenije.
Lep pozdrav.

Taja Premk,
vodja programa komunikacij in organizacije dogodkov

Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia