Moya, lanskoletna finalistka festivala Melodije morja in sonca, ter Tinkara Kovač predstavljata skladbo Luč na koncu, ki bo kmalu izšla tudi na Tinkarinem albumu Soba za dva.

»Skladba Luč na koncu je skladba mlajše kolegice Mojce Štoka- Moye, ki sem jo pred kratkim spoznala na glasbenih odrih. Povabila me je, da združiva moči v eni zelo rockovsko obarvani skladbi, ki jo je napisala skupaj z Janom Baruco. Takoj me je prepričala njena energija in moč in z veseljem sem se odzvala. Spomnila me je namreč tudi na moje rokovske korenine!

Obenem pa je ta skladba tudi prva v nizu vseh skladb, ki jih bom v letošnjem poletju zaokrožila v album z naslovom Soba za dva. Na njem bo lepo število mojih glasbenih sodelovanj v zadnjih parih letih.«- Tinkara Kovač

Mojca Štoka – Moya je pevka, tekstopiska in glasbenica, ki je za skladbo Luč na koncu napisala besedilo, skupaj z Janom Baruca pa je napisala tudi glasbo. Sodelovanje z glasbenico Tinkaro je bilo za Moyo zelo logična izbira: “S pesmijo želim spomniti tiste, ki so morda izgubili tisto luč v sebi, da niso sami in da se zmorejo rešiti iz “teme”. Za snemanje smo izbrali Grad Lože, ki ima prav posebno mistično energijo in še kako “paše” v kontekst same pesmi; in ekipa Kleva films je vse to ujela v sam video, tudi s pomočjo ognja, ki predstavlja luč (Svetlana Cigoj).

Za prav poseben outfit pa je poskrbela Tjaša Škapin, kjer smo že z oblekami ponazorili v tem primeru moč ženske: fuksija barva kot nežna ženska energija in črna v kombinaciji z usnjem, ki predstavlja moč.”

 

 

Tinkara Kovač med zmagovalci filmskega festivala »Tulipani di seta nera« (Tulipani iz črne svile, op. p)

V Rimu, na Festivalu Tulipani di Seta Nera, posvečenemu angažiranim, socialnim in dokumentarnim avdio-video vsebinam, je pevka Tinkara Kovač z ekipo prejela tri nagrade za video Shchedryk – Peace 4 Ukraine.

Tinkara je na  Facebook profilu zapisala : »Pokam po šivih od sreče, ne samo zaradi tega, ker sem bila umetniški in operativni vodja tega projekta, ampak tudi zato, ker nas je bilo vključenih v projekt več kot 50 in vsi smo verjeli vanj. To je potrditev, da delamo prav. In nenazadnje: glasba ni samo za zabavo in zabavljaštvo, ampak tudi in PREDVSEM zato, da daje odgovore na vprašanja,postavlja nova vprašanja in vpliva na ljudi. «

»Ideja se je rodila pred natanko enim letom,« pripoveduje Tinkara, takoj po zmagi ukrajinske zasedbe Kalush Orchestra na tekmovanju za pesem Evrovizije v Torinu leta 2022. Najprej sem v njihovi pesmi »Stefania« prepoznala osnovo, na kateri bi ustvarila konzorcij proukrajinskih umetnikov. Alberto (Zeppieri, režiser videospota op. p), pa mi je na podlagi svojih izkušenj takoj dal vedeti, da bi bilo problematično pridobiti pravice za zmagovalno skladbo tako pomembnega festivala, zato smo se osredotočili na priljubljeno ukrajinsko pesem z naslovom “Shchedryk”.

Tinkara z omenjenim režiserjem sicer sodeluje že od leta 2003, skupaj sta ustvarila že več odmevnih mednarodnih projektov. V tekmi s časom sta si razdelila naloge, v projekt pa sta vključila umetnike iz Zelenortskih otokov, iz Senegala, Grčije, Francije,Poljske, Portugalske ter tudi iz Italije.

Dodani so bili še inštrumentalni deli- Ghiga Renzullija iz italijanske rockskupine Litfiba na električni kitari in Iana Andersona iz Jethro Tulla na flavti. Končni rezultat je presegel vsa pričakovanja.

 

 

Pri snovanju skladbe peace 4 Ukraine – Shchedryk so sodelovali glasbeniki iz naslednjih držav:

Ukrajina, Slovenija, Hrvaška, Italija, Švedska, Portugalska, Zelenoortski otoki, Grčija, Francija, Senegal, Madžarska, Velika Britanija, Poljska, Romska skupnost

 

www.dallas.si
shop.dallas.si