MASAYAH je enaindvajsetletna hip hop in R’n’B ustvarjalka, ki prihaja s slovenske obale. Svojo prvo skladbo z naslovom PUSTO je izdala na svoj 18. rojstni dan in z njo takoj prebila zvočni zid naše hip-hop scene. Sledil je melanholičen hit DA BLO BI, za njim pa NI PANIKE, ena najbolj predvajanih skladb v letu 2022. Na YouTube kanalu imajo njeni videospoti skupaj več kot 1.500.000 ogledov.

Masayah pripoveduje o svojih začetkih: »Ko sem bila stara 6 let, sem iztrgala platnico iz zvezka in na njo svoji mami napisala pesmico o tem kako jo imam rada, potem pa sem pisala pesmi ob očetovih rojstnih dnevih. Prve avtorske skladbe sem začela pisati pri desetih letih. Dogodke v življenju sem najlažje predelala ob pisanju besedil in igranju kitare. Z glasbo živim in jo želim tudi deliti. Studio sem si ustvarila iz prihodkov svojih koncertov, saj želim sadove svoje glasbe vrniti nazaj v novo glasbo. Vzhičena sem ob dejstvu, da sem naredila skladbe, ki niso všeč samo meni. Vsak se lahko najde v delčku besedila in na koncertih se šele zavem kako sem hvaležna svoji publiki, da se odziva na moje ustvarjanje.«

V lanskem letu je v sodelovanju s Igorjem Saksido, producentom Hyujem ter Beletrino izdala album za zbirko Slovenske uporniške poezije z naslovom H2SO4. Na njem je med drugim sodelovala z domačimi rap eminencami, kot so Emkej, Zlatko, Drill, Ghet, Vazz in ostalimi. Ustvarila je glasbo za film ‘Zgazi me še enkrat’, narejen pod produkcijskim društvom 5. Kader, preizkusila pa se je tudi v igralski vlogi  v slovenski seriji Lp, Lena (S2, EP3). Lansko leto ji je prineslo tudi dve nominaciji na največji glasbeni podelitvi nagrad na Balkanu MAC (Music awards ceremony), in sicer v kategoriji najboljša trap skladba (BABY) in najboljše ‘new age’ sodelovanje (skladba NE BO TAKO). Najnovejši pa sta slovenski nominaciji za Zlato piščal v kategoriji novinec leta in pesem leta Ni panike.

Pred kratkim je Masayah izdala videospot POZNAM, ki zaokroži vse teme njenih besedil in je napovednik njenega prvega samostojnega albuma z naslovom ZAVEDNO, ki bo izšel 16. aprila. To je zagotovo ena najbolj pričakovanih izdaj leta, nov pomemben mejnik na slovenski glasbeni sceni, ki bo po zaslugi njene razgibane glasbene ustvarjalnosti in zapriseženega nivoja kakovosti, nedvomno odmeval tudi na širšem območju bivše Jugoslavije. »Naslov Zavedno sem izbrala zato, ker se zavedam vseh stvari, ki so me izoblikovale, poleg tega pa je glasba tista, ki bo ostala za vedno,« razloži Masayah igro besed.

Srce parajoča besedila brutalno izhajajo direktno iz njenega življenja, katerega brezpogojno in brez zastorov pogumno zapisuje na papir in globoko podoživlja v vsaki njeni skladbi. Njen alt v petju zveni žametno in melanholično, njen rap pa seka kot ostra britvica. Nabita čustvena bomba na odru eksplodira v tisoče različnih barv in ljudje ji enostavno morajo verjeti na prvi pogled.

Tudi njen izgled ni nekaj vsakdanjega, vedno pa odraža svobodo in kreativnost. Za izjemen modni stil skrbi njena partnerka Tia Krašovec, s katero sta se po dolgoletnem prijateljstvu in skupnem ustvarjanju na koncu tudi zaljubili. Tia pa je pomemben člen tudi pri oblikovanju njenih videospotov, ki so umetniško izrazni, posneti pa vedno in izključno v sodelovanju z ekipo 5. Kader. Masayah pravi: »5. Kader občutim kot družino, ker sem z njimi odraščala, torej smo skupaj preživeli najtemnejše in najsvetlejše trenutke mojega življenja. Režiser Luka Jurinčič je moj najbližji prijatelj. Poleg tega pa 5. Kader ni samo snemalna ekipa, ampak je skupina raznolikih in kreativnih biserov, ki moja visoka pričakovanja glede ustvarjanja vdeospotov vsakič znova še presežejo. Kvaliteto pa jim priznavajo tudi drugi, saj so že večkrat prejeli nagrado MUVIT, lansko leto pa tudi nagrado za najboljši kratki TikTok na filmskem festivalu v Cannesu.«

S svojim raznolikim glasbenim znanjem in močno odrsko prezenco pripravlja 12. maja koncertno predstavitev albuma v Kinu Šiška. Takrat se bo javnosti končno predstavila v svoji popolni podobi, z vizualijami in ob podpori plesalcev, s številnimi gosti pa bo album Zavedno zazvenel tudi v živo. »Koncert mi prinaša tudi veliko odgovornost, hkrati pa se izjemno veselim, da bom kot prva rap izvajalka s solo albumom stopila na tako velik oder in skupaj s publiko v en glas začutila sveže pesmi na popolnoma nov način,« se Masayah veseli koncerta, tako kot tudi prihajajoče turneje, kjer bo širom Slovenije, pa tudi čez mejo, predstavljala album Zavedno.

 

ReflektorMusic
info@reflektormusic.si