Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————————
27. obletnica MMC KIBLA (od 4. 7. 1996)
3. obletnica KIBLA2LAB (od 3. 7. 2020)
—————————————

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Luka Uršič: I See Lights/Vidim luči
7. 7.–5. 8. 2023
Odprtje razstave: petek, 7. 7. 2023, ob 19. uri MMC KIBLA/KiBela

.TRAVNIK
koncert
petek, 14. 7. 2023, ob 22. uri
KIBLA PORTAL

————————–
NA OGLED
————————–

Nika Zupančič: Pokrajine
Do 15. 7. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Matjaž Krivic: Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji Borut Krajnc: 31 let s(r)amote Do 28. 7. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00–17:00, za skupine tudi po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Virtualni Puh
Odpiralni čas: sobota, nedelja, prazniki: 10:00–18:00, med tednom po dogovoru (051 260 506) Puhov muzej, Sakušak 83, Juršinci

————————-
NAPOVEDUJEMO
————————-

Luka Uršič: I See Lights/Vidim luči
7. 7.–5. 8. 2023
Odprtje razstave: petek, 7. 7. 2023, ob 19. uri Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Luka Uršiča I See Lights/Vidim luči, ki bo v petek, 7. julija 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

Luka Uršič že dvajset let išče ravnotežje med vizualno umetnostjo in glasbo. Vse, kar počne, je prežeto z iskanjem meje med tem, kar vidimo, in tistim, kar lahko le slutimo. Njegova umetnost je v svojem bistvu vedno intimna, saj jo v svet prevaja skozi svoje najbolj globoko doživljanje kreativnega procesa.

»Če bi vedel kako, bi ustvarjal umetnost z močjo učinkov psihedelikov. A moji umetnosti ni mar za moje želje. Od mene zahteva popolno predajo, in ko se mi že dozdeva, da jo obvladujem, mi pokaže svojo neznanskost ter me prisili, da ponižno zrem v nepojmljivo.«

Na tokratni samostojni razstavi bodo na ogled nova platna in “svetlobne risbe”, ki jih ustvarja z manipulacijo umetne svetlobe, potujoče skozi pleksisteklo. Povod za nova dela izhaja iz želje po uporabi svetlobe kot neposrednega slikarskega medija ter vsebinsko izvira iz fascinacije nad bogato mitologijo neznanih letečih predmetov.

Luka Uršič je slikar in glasbenik, rojen v Mariboru. Je poklicni grafični oblikovalec ter nekdanji študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Je vsestranski umetnik, ki ima v dvajsetletni umetniški karieri za sabo številne samostojne projekte, in sicer tako na področju vizualne kot tudi glasbene umetnosti. Prav tako je sodeloval in še vedno sodeluje z velikimi imeni umetniške scene tako doma kot v tujini. Skozi vsa sodelovanja ohranja in nadgrajuje svoj edinstveni umetniški jezik.

Kurator: Peter Tomaž Dobrila
Produkcija: KID KIBLA
Koprodukcija: Skladišče 172
Popravljene besede: Nina Vidrih

Več:
https://bit.ly/3XvpdVj

————————–

.TRAVNIK
Petek, 14. 7. 2023, ob 22. uri
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Vabimo vas na koncert zasedbe .TRAVNIK, ki se bo odvil v petek, 14. julija 2023, ob 22. uri v KIBLA PORTALU.

.TRAVNIK
.travnik so obrisali solze in jih zamenjali za švic na danceflooru, saj se s Pubeci ne spijo večkrat odmikajo od melanholičnih melodij in otožnih besedil, drvijo s hitrejšim ritmom ter se nagibajo k ostrejšemu in bolj grobemu zvoku. Če so .travnik pri prvencu Pubeci ne jočejo bolj božali, zdaj več pikajo, celo režejo.
Preveva jih nočna energija, temačnost in elektronski zven. So nahajpani, jezni, podivjani, naelektreni, glasni, strastni in odločni. Zvesti ostajajo bojsom, henganju, piru, mariborščini, zaljubljenosti in sentimentalnosti, le da teme podajajo v surovejši in bolj robati obliki.
Na špilih bodo nočno energijo albuma zajeli v divje, pa vseeno sproščeno vzdušje. Obljubljajo, da niti en pubec niti pubica ne bo spal(a).
Švicajte, mošpitajte, pijte, ljubite, govorite, pojte, skratka bedite s pubeci. Da ne bodo spet jokali.
Pa … OKEJ, TRAVNIK!

Vstop je prost.

Več:
https://bit.ly/3JErPdK

————————–
NA OGLED
————————-

Nika Zupančič: Pokrajine
Do 15. 7. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Slikarstvo Nike Zupančič nas popelje v svet abstraktne likovne govorice, ki pa je več kot samo to, in hkrati v lastni notranji svet občutenja sveta, v katerem se zavemo našega kaotičnega hitenja in hkrati začutimo, da je čas, da se ustavimo, saj nam bodo te podobe prehitro zbežale in jih ne bomo uspeli ponotranjiti. Ob prvem srečanju z njenimi deli gledalec pomisli, da je zašel v čisto abstraktnost, a se kaj hitro zave, da ga naslikane forme asociirajo na krajine. Nika Zupančič je ustvarila svojevrstno likovno govorico, v kateri na subtilen način prenaša fragmente narave na slikarska platna. Njena dela bi lahko opredelili kot abstrakcije mimezis, kot osebne interpretacije posnemanja stvarnega sveta v abstraktni likovni maniri.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/artkit/2023/nika-zupancic-pokrajine/

————————–

Matjaž Krivic: Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji Borut Krajnc: 31 let s(r)amote Do 28. 7. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00–17:00, za skupine tudi po dogovoru (kibla@kibla.org).
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Kaj imajo »naši« izbrisani s problematiko krčenja gozdov v Boliviji? Na eni strani politiko, na drugi korporacije. Sprega politike ter domačih in tujih podjetij pri nas in v Boliviji povzroča človeške in naravne katastrofe in je osnovna definicija fašizma.

Tak duet dveh pristopov in estetik nam neposredno pokaže celovito sliko, da tako v Sloveniji kot v Boliviji vladajo politiki, ki jim ni mar ne za naravo niti za ljudi, ampak povezani s kapitalom in raznimi, tudi zelenimi agendami v imenu že-koga-in-česa vzpostavljajo totalitarno oblast in manipulirajo s podatki in posledično z množicami.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/kibla-portal/2023/matjaz-krivic-po-poteh-unicevanja-gozdov-v-boliviji-borut-krajnc-izbrisani/

————————-
SODELOVANJA IN GOSTOVANJA
————————-

Virtualni Puh
Odpiralni čas: sobota, nedelja, prazniki: 10:00–18:00, med tednom po dogovoru (051 260 506) Puhov muzej, Sakušak 83, Juršinci

V Društvu starodobnih vozil rojaka Janeza Puha si člani prizadevajo uresničiti vizijo nadgradnje muzeja Janeza Puha v hibridno okolje, v katerem bodo nove tehnologije vsebovale in predstavile materialno tehnično kulturno dediščino v razširjenih možnostih (3D-modelih, animacijah, digitalnih posnetkih oziroma laserskih skenih …), ki bodo pripomogle k večji prepoznavnosti velikega izumitelja in pritegnile v muzej tudi mlajše generacije.

Prvi tovrstni projekt je nastal v sodelovanju s KIBLA2LAB in predstavlja tehnični biser, eno izmed originalnih, ročno izdelanih Puhovih motornih koles iz leta 1926, ki je umetniška plastika sama po sebi in z nadgrajeno virtualno umetniško podobo pred gledalca postavi vizualno popolnoma nov princip razumevanja žlahtnosti, inovativnosti in kreativnosti. Sinteza zapletenega stroja, kot je dvokolesnik z motorjem na notranje izgorevanje, ter modernih principov, kot so lasersko skeniranje, fotogrametrija in celoten proces virtualizacije, pred nas postavljajo vizualno mobilno umetniško delo, ki ni samo videodokument, ampak razkriva globje pomene strukture in načina razmišljanja v eonskem obdobju.

Projekt nadgradnje muzeja v hibridnem okolju prinaša tudi novomedijsko trodimenzionalno podobo zunanjosti in notranjosti obeh stavb, in sicer tako starejše cimprače na mestu, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, kot tudi leta 2022 odprtega novega Puhovega muzeja s številnimi impresivnimi artefakti. Z uporabo laserskega skenerja smo izdelali virtualni model snovne kulturne dediščine regionalnega, nacionalnega in internacionalnega pomena.

Več:
https://www.mcruk.si/clanek/virtualni-puh
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/kibla2lab/2023/virtualni-puh/

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla