V soboto, 16. septembra, je minilo leto dni od smrti Mahse Amini, ki je v Iranu za posledicami mučenja v policijskem pridržanju umrla. Spomnimo, da jo je moralna policija aretirala zgolj zato, ker je kazala pramen las.

Ob tragični obletnici opozarjamo, da se nasilje iranskih oblasti nadaljuje in pozivamo mednarodno skupnost k ukrepanju. Krvavo zatiranje protestov in nekaznovano ubijanje se mora končati.

Ženske, življenje, svoboda!

 

Leto po začetku vstaje Ženske, življenje, svoboda

Vse od začetka množičnih protestov v Iranu ni bila kazensko preiskana niti ena uradna oseba. V Amnesty International opozarjamo, da je nujno potrebno začeti kazenske preiskave grozljivih zločinov, ki so jih zagrešile iranske oblasti.

Na ulice se je zopet vrnila moralna policija, ženskam pa za neupoštevanje zakona o obveznem zakrivanju grozijo še strožje kazni. Kršene so jim številne človekove pravice, njihova življenja pa so prežeta s strahom.

 

Nezakoniti uboji

Med septembrom in decembrom 2022 so varnostne sile nezakonito ubile na stotine protestnikov_c in mimoidočih, med njimi več deset otrok. Več kot polovica nezakonito ubitih je pripadala zatiranim etničnim manjšinam.

Oblasti ne le, da niso privedle na odgovornost tistih, ki so osumljeni kazenske odgovornosti, ampak so v zadnjem letu javnosti in mednarodni skupnosti izrekale odkrite laži in za smrti krivile upornike, neznane osebe, samomore ali nesreče. Hkrati so z neusmiljenim nadlegovanjem in ustrahovanjem še povečali trpljenje družin žrtev.

Poleg tega pa so oblasti samovoljno usmrtile sedem moških, ki so bili povezani s protesti in obsojeni na smrt v skrajno nepoštenih sojenjih.

 

Režim želi preprečiti pravico do mirnih protestov

Vabljeni k branju intervjuja z raziskovalko globalne Amnesty International Raho Bahreini. Ob prvi obletnici protestov v Iranu se je z njo za Dnevnik pogovarjal novinar Aleš Gaube.

Med drugim je dejala: »Vstaja žensk ostaja zasidrana v srcih ljudi, čeprav je oblastem za zdaj z uporabo neusmiljene moči uspelo ohraniti mirne ulice.«

 

INTERVJU Z RAHO BAHREIN