Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
26. 10.–29. 12. 2023
Odprtje razstave: četrtek, 26. 10. 2023, ob 19.00 KIBLA PORTAL

Neža Knez: Ko strukturo nadomestijo fragmentirani trenutki 27. 10.–25. 11. 2023 Odprtje razstave: petek, 27. 10. 2023, ob 18.00 artKIT

————————–
NA OGLED
————————–

Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of Gold Do 18. 11. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00 MMC Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

————————-
NAPOVEDUJEMO
————————-

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
26. 10.–29. 12. 2023
Odprtje razstave: četrtek, 26. 10. 2023, ob 19.00 Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15:00–17.00 in po dogovoru (kibla@kibla.org) KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Vljudno vabljeni na KIBLIX, ki ga odpiramo v četrtek, 26. oktobra, ob 19.
uri z mednarodno skupinsko razstavo in AV performansom Octexa, in se – ob 21. obletnici in lanskem naslovu Ljubezen in mir – v letu 2023 pojavlja kot Licemerje in napuh.

Zasnovan je na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti.
Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost.
Eden od vzrokov je koristoljubje. Napuh je enako vseprisoten, ponekod tli v latenci, ponekod zakrkne, drugod pa zacveti in postane spiritus agens.
Duh razvoja. Agent. Ima več sinonimov: ponos, oholost, nadutost, prevzetnost, aroganca, med katerimi lahko zaznamo semantične razlike, grško »hubris« (ὕβρις), ki ima še dodatne nianse pomenov, denimo, predrznost in ogorčenje, kar ustrezno sklene skupek obnašanj. Licemerje, ki ima enake korene v veliko slovanskih jezikih, pomeni tudi dvoličnost, hipokrizijo, hinavščino.

V razstavišču KIBLA PORTAL razstavljajo: Valeria Abendroth, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March; Urška Kristina Škerl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Jusuf Hadžifejzović, Marko Jakše, Maša Jazbec, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano MENEGLEJTE, P L A T E AU R E S I D U E, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović in izbor združenja Metamedij iz Pulja. Ob njih postavljamo produkcijo KIBLA2LAB.

Več: https://bit.ly/3tG7U9g

————————-

Neža Knez: Ko strukturo nadomestijo fragmentirani trenutki 27. 10.–25. 11. 2023 Odprtje razstave: petek, 27. 10. 2023, ob 18.00 Odpiralni čas: torek–petek: 15.00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT; Glavni trg 14, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Ko strukturo nadomestijo fragmentirani trenutki Neže Knez, ki bo v petek, 27. oktobra 2023, ob 18. uri, v razstavišču artKIT.

Instalacija z naslovom Ko strukturo nadomestijo fragmentirani trenutki preizprašuje film in njegove analogne značilnosti kot fizični objekt ter se vrača k analognim podobam in njihovim reprezentativnim sistemom.
Umetnica kot sodobna medijska arheologinja uporablja ozvočene analogne filmske naprave in 16 mm širok filmski trak, s katerimi oblikuje in naseljuje razstavni prostor. Privede nas do soočenja z nematerialnimi podobnostmi – prebliskom realnega znotraj vsakodnevnega. Ozvočena telesa tako pridobivajo na svoji živi DIY naredi sama avtoriteti in poliperspektivni haptičnosti. Delujejo avtonomno in igrivo v svojem okolju. Film teče v krogih, vrti se, ritmično se pojavlja in izginja ter evidentno kaže na skrbno manualno zlaganje in sestavljanje slike. Ni prikrivanja. Iskreno je – prav takšno kot je, in to, kar vidimo – je to, kar je.

Več: https://bit.ly/3Q4L82t

————————-
NA OGLED
————————-

Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of Gold 20. 10.–18. 11. 2023 Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00-14.00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Meto Grgurevič smo doslej v Kibli predstavili dvakrat: leta 2010 v KiBeli v duetu z Markom Požlepom na razstavi Kraljice in kriminalci in leta 2013 v Portalu na obsežni in izjemni skupinski mednarodni razstavi Materialnost. Čeprav tokrat prvikrat razstavlja samostojno, se zdi, kot da z naslovom Zrno zlata konsistentno nadaljuje pot »kraljice« in »materiala«. Le kaj bi bilo v tretje, v našem, Kiblinem kontekstu primerneje od »zlata« … Ob tem je zanjo značilno sodelovanje z drugimi umetnicami in umetniki ter raziskovalci in raziskovalkami; v tem projektu je med drugim sodelovala z Inštitutom Jožefa Stefana.

Svojevrsten preplet fikcije in realnosti se v različnih, a ne številnih, ampak skrbno izbranih in oblikovanih naravnih materialih prikazuje skozi razne medije in materiale. Meta Grgurevič vizualizacije zamišljenih tridimenzionalnih svetov strne v različne antagonistične umetniške dinamike in jih spaja v enotne, koherentne in posvečene prostore našega bistva in bivanja. Četudi ne misli tako zelo resno. V njenih delih tli romantičen pridih, vizualizirani mehanizmi so seštevanja in odštevanja, a hkrati pričakovanja, čas je elementaren in abstrakten, prostor je aktualen. Historične vzporednice in primerjave niso smiselne, saj nimajo drugih oprijemov od materialno-metierskih in konceptualno-kontekstualnih.
Stanje stvari.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/meta-grgurevic-zrno-zlatagrain-of-gold/

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla