Na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu se je včeraj, 11. januarja, začela javna obravnava v tožbi Južne Afrike, ki Izrael obtožuje kršitve Konvencije o genocidu.

Odvetniki Južne Afrike so svoja stališča in dokaze predstavili včeraj, danes pa je na vrsti Izrael. Med zbranimi dokazi, ki jih je predstavila Južna Afrika, so tudi poročila in raziskave Amnesty International, med drugim tudi obsežno poročilo o izraelskem apartheidu nad Palestinci.

 

Zaslišanja na Meddržavnem sodišču predstavljajo ključen korak za zaščito palestinskih civilistov in končanje humanitarne katastrofe na okupiranem območju Gaze. Hkrati pa dajejo kanček upanja za mednarodno pravičnost.

»Množičnemu človeškemu trpljenju, opustošenju in uničenju, ki smo mu vsako uro priča v Gazi, ni videti konca. Tveganje, da bi se Gaza iz največjega zapora na prostem na svetu spremenila v velikansko pokopališče, se je grozovito uresničilo pred našimi očmi.«  

Agnès Callamard, generalna sekretarka Amnesty International.

 

PODPIŠITE PETICIJO ZA PREMIRJE

 

Medtem pa ZDA še naprej uporablja svojo pravico veta, da Varnostnemu svetu ZN preprečuje poziv k premirju.

Države imajo obveznost preprečiti in kaznovati genocid in druga grozodejstva.

Preučitev ravnanja Izraela s strani ICJ je pomemben korak za zaščito življenj Palestincev, za ponovno vzpostavitev zaupanja in verodostojnosti v univerzalno uporabo mednarodnega prava ter za utiranje poti pravičnosti in odškodnin za žrtve.

 

PREBERITE VEČ