Danes in jutri (20. in 21. februar) v Združenem kraljestvu poteka dvodnevna obravnava v primeru Juliana Assangea. Sodišče odloča o tem, ali ima Assange še možnost, da zagovarja svoj primer na sodišču v Združenem kraljestvu.

Negativna odločitev bi lahko pripeljala do njegove izročitve v ZDA. V tem primeru bi mu ostala le še pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Assange bi bil v primeru izročitve v nevarnosti dolgotrajne samice v strogo varovanem zaporu. Čeprav so ZDA zagotovile njegovo varnost, tem jamstvom ne gre zaupati. Assangeu namreč grozi na desetine let zapora v sistemu, ki je znan po svojih zlorabah, vključno z dolgotrajnim zapiranjem v samico in slabimi zdravstvenimi storitvami za zapornike. ZDA preprosto ne morejo zagotoviti njegove varnosti, kot tega niso zagotovile več sto tisočim drugim zaprtim ljudem.

Izročitev Juliana Assangea ZDA bi predstavljala hudo grožnjo medijski svobodi po vsem svetu. Pravica javnosti do informacij o tem, kaj njihove vlade v njihovem imenu počnejo, pa bo močno ogrožena.

Na zatožni klopi tokrat ne bo le Julian Assange, ampak svoboda medijev po vsem svetu.

Za javne dogodke v času obravnave danes in jutri preverite skupino na Facebooku Free Assange Slovenia #2 (kliknite).

 

DONACIJA ZA BOLJŠI SVET