Za nami je zelo lepo in borbeno leto. Hvala, ker ste bili z nami!

Skupaj smo zaščitili našo največjo kulturno ustanovo RTV in se borili za njeno avtonomno delovanje, spodbujali udeležbo na volitvah in vrnili 11 škodljivih zakonov v njihovo prejšnje stanje, zbrali smo podpise za brezplačna kosila za vse šoloobvezne otroke, pred kratkim smo s peticijo, ki je zbrala skoraj 26.000 podpisov, pomagali zagotoviti višjo plačo pomočnicam vzgojiteljic.

Predvsem pa smo veseli, ker smo povečali našo skupnost. Spoznali smo mnoge izmed vas, se skupaj smejali, klepetali in se nasploh veliko videvali po vsej Sloveniji.

Po vseh fajtih, smo si z ekipo Inštituta vzeli daljši odmor, se odpočili in razmišljali o novih akcijah. Pišemo vam, da vam sporočimo, da smo nazaj in vam na kratko predstavimo plan za letošnje leto.

Čaka nas mnogo lepih kampanj in akcij na terenu.

 

  1. Nadaljevali bomo s kampanjo za brezplačno šolstvo.Ker ima osnovna šola poleg prehrane še kar nekaj skritih stroškov – delovni zvezki, šolske potrebšine, šole v naravi, kulturni in športni dnevi, smo se odločili, da po vzoru Švedske, kjer je ideja resnično brezplačne osnovne šole že implementirala, pripravimo konkretne predloge kako to spremeniti.
  2. Nadaljevali bomo z zbiranjem pričevanj #jaztudi.Skupaj smo uspešno redefinirali kaznivo dejanje posilstva in spolnega nasilja, zdaj pa želimo analizirali, kako se v praksi izvaja sprememba Kazenskega zakonika.
  3. Nadaljevali bomo z zbiranjem pričevanj #nisemprijavila.V preteklem letu smo zbrali skoraj 300 pričevanj in opravili analizo. Pripravili bomo več dogodkov na temo intimnopartnerskega nasilja, analizirali pričevanja in iskali možne sistemske rešitve na tem področju.
  4. Začeli se bomo aktivno ukvarjati s sovražnim govorom.Ker smo bili v preteklem letu žal večkrat žrtve sovražnega govora in celo fizičnega nasilja, smo se v Inštitutu odločili, da več časa posvetimo tudi tej temi. Žal nam je, da ste žaljivke in grde komentarje poslušali tudi vi, ko ste na terenu zbirali podpise, delili letake, lepili plakate. Sovražni govor je vse bolj prisoten, zato se bomo z njim spopadali na različne načine. Eden izmed načinom je tudi pravno ukrepanje. Danes smo imeli tiskovno konferenco, kjer smo spregovorili o vloženi tožbi zoper poslanca Aleša Hojsa.
  5. Nadaljevali bomo z delom na področju reproduktivnih pravic.Ker je Inštitut 8. marec v jedru feministična organizacija in so reproduktivne pravice ena izmed naših stalnih tem, bomo nadaljevali z delom tudi na tem področju. Nadgradili bomo našo spletno stran in s tem poskušali zagotoviti informacije o postopku splava, kontracepciji in reproduktivnih pravicah. Organizirali bomo tudi več dogodkov na to temo.

 

O vseh akcijah vas bomo sproti obveščali, skupaj iskali rešitve in pripravljali akcije.

Zagotovo bomo skupaj fajtali tudi na drugih področjih in pripravili še mnogo več akcij, kot je zapisano zgoraj.

Veselimo se tudi vaših predlogov.

Se slišimo kmalu. ❤️

Vaš,

Inštitut 8. marec