Klemen Kovačič: AGMISTERIJ

predstava v trajanju

 

sobota, 20. januar, ob 16.00

Stara mestna elektrarna

 

Agmisterij je obračun avtorja/performerja s samim seboj, ki se v obliki enkratnega performansa v trajanju odvije na njegovem telesu. V ospredje postavlja vprašanje razmerja med otipljivim, zemeljskim, vsakdanjim ter posvečenim, poetičnim, presežnim.

1. Tvoj boj (ob 16.00)
2. Priprava na sedanjost
3. Tvoje pesmi, čigave sanje (okvirno ob 19.00)
4. Molitev
5. In je takoj večer (okvirno ob 23.15)

 

Vstop je mogoč kadarkoli tekom predstave.

 

Vstopnice: 1 eur

Informacije in rezervacije: info@bunker.si

 

Magistrska produkcija štud. programa Umetnost giba, AGRFT

Koncept in izvedba: Klemen Kovačič // Koreografija: Klemen Kovačič in Nik Žnidaršič
Produkcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo // Koprodukcija: Bunker, Ljubljana

Več …

Maska: CIKEL YUFU

 

24. – 27. januar 2024

Stara mestna elektrarna

 

V Stari elektrarni gostimo cikel performativnih in diskurzivnih dogodkov YUFU,

ki ga pripravlja Zavod Maska.

 

Jugofuturizem (YUFU) se poraja kot alternativni premislek »nimam za burek« generacije, ki se je znašla v postjugoslovanski nacionalno-neoliberalni politični stratosferi, s katerim si skuša vrniti upanje v prihodnost. Upanje, ki ga je najprej odnesel brutalen razpad nekdanje skupne države, po katerem so se povsem razsute znašle novonastale geopolitične entitete in stopile na pot tranzicije. A neoliberalne demokracije, v 30 letih so jih uspele zgraditi tudi držav(ic)e Balkana, se sesuvajo pred našimi očmi in prinašajo brezperspektivne in katastrofalne družbene, ekonomske in ekološke napovedi. Prav zato je pravi trenutek, da aktiviramo prostore premislekov, spekulativna raziskovanja in tehnike za načrtovanja alternativnih prihodnosti.

 

Informacije in rezervacije vstopnic: info@bunker.si

Urnik dogodkov v Stari elektrarni
22. Festival DRUGAJANJE

 

23. in 24. januar 2024
II. gimnazija Maribor

 

Drugajanje je festival namenjen prvenstveno mladim, ki ga zavod Bunker pripravlja v sodelovanju s srednjimi šolami in lokalnimi kulturnimi organizacijami po Sloveniji.

Začel se je pred 22. leti kot sodelovanje z II. gimnazijo Maribor, v tej sezoni pa Drugajanje poteka kar v petih slovenskih mestih. Že v novembru 2023 smo ga izvedli v štirih mestih – Celju, Novi Gorici, Ljutomeru in Ptuju, sedaj pa pripravljamo še zadnji del festivala na II. gimnaziji v Mariboru.

Želja festivala je preseči centralizacijo sodobne uprizoritvene umetnosti v Ljubljani, v neposredno bližino srednješolk in srednješolcev pripeljati sodobno mednarodno produkcijo ter jih povezati v skupni festivalski izkušnji obiska žanrsko raznolikih predstav. A festival ostaja odprt za vse občinstvo, tako da na ogled mariborskih predstav vabimo prav vse, ki jih angažirani predstavi zanimata.

 

V Mariboru v okviru Drugajanja predstavljamo:

 

23. januar ob 19.00

Silke Huysmans & Hannes Dereere / CampoIZ GLOBINE
dokumentarna predstava

 

24. januar ob 19.00

Neja Tomšič / Nonument GroupKROG
gledališki esej

 

Ogled predstav je brezplačen. Mariborčanke_i, vabljeni!

Nujna je rezervacija vstopnic na: info@bunker.si

Več o programu Drugajanja…
Estonska premiera

Bezjak, Epner, Jordan, Kangro, Stegnar, Ulfsak: 

FUN FACT (Zanimivo dejstvo)

22., 23., 25., 26., 27. januar 2024
Kanuti Gildi SAAL, Talin

Primož Bezjak, Branko Jordan in Katarina Stegnar so v sodelovanju z estonskimi kolegi Eerom Epnerjem, Martom Kangrom in Juhanom Ulfsakom pripravili mednarodno gledališko koprodukcijo Fun Fact (Zanimivo dejstvo). Po svetovni premieri v Sloveniji bo premiera še v Estoniji.

Fun Fact temelji na situaciji, v kateri se, kot vedno v gledališču, postavljajo vprašanja, tokrat pa se nanje tudi odgovarja. Kaj se je zgodilo v mračni in megleni jeseni leta 1981? Koliko kentavrov je bilo ubitih med spodletelim poročnim slavjem? Kaj se je dogajalo, preden smo prišli, in kam je odšla stara gospa?

Male drame bodo pozabljene. Velike drame bodo ostale v spominu.
Vendar le, če so velike.

Dovolj velike, da nam ponudijo dovolj zanimivega, o čemer se lahko sprašujemo.

 

Več informacij: info@bunker.si

>> Povezava na spletno stran Kanuti Gildi SAAL.

 

Zasnova in režija: Primož Bezjak, Eero Epner, Branko Jordan, Mart Kangro, Katarina Stegnar, Juhan Ulfsak Produkcija: Bunker, Ljubljana; Kanuti gildi SAAL, Talin; Eero Epner, Juhan Ulfsak, Mart Kangro

S podporo: Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Ljubljana, Evropske unije – programa Kultura premika Evropo, Cultural Endowment of Estonia, Estonian Ministry of Culture, Goethe Institute, Ridango

Več …