9.–11. 9. 2022 @Novigrad
Mreža RUK na festivalu ARTERIJA
Ta konec tedna se bo na 13. mednarodnem festivalu vizualnih umetnosti ARTERIJA v Novigradu s kuriranim programom Daj jutri priložnosti (Give Tomorrow a Chance) predstavila tudi Mreža RUK. Kurator programa je Peter Tomaž Dobrila.

Na ogled bodo produkcije in sodelovanja RUK laboratorijev KIBLA2LABHEKA in DDTlab, med drugim intermedijska instalacija VRTN!CA, VR izkušnji v 360° tehnologiji Nube 360° in Vertigo Bird 2020, robotska instalacija Risalni avtomat ter trije projekti Brada Downeya, ki so nastali v okviru RUK rezidence. Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi robotskega performansa z Evo, ki ga bosta vodila dr. Maša Jazbec in Žan Rajšek, in delavnice, ki jo bo izpeljal Marko Vivoda. Na delavnici, ki je bila premierno izvedena ta teden v Linzu, bodo udeleženci razmišljali o odpadni hrani.

> Več

5. 9. 2022 @Linz
HEKA na Ars Electronici 2022
Kreativni vodja HEKE Marko Vivoda in interdisciplinarni umetnik Gjorgji Despodov sta minuli ponedeljek v sklopu festivala University (JKU Linz in Ars Electronica) premierno izvedla performativno delavnico Dunch at The Holy Crab.

Delavnica je bila posvečena premisleku o prehrambenih odpadkih, osredotočenih na polimere, ki so pridobljeni iz rakovih oklepov. Udeleženci so skozi pripoved spoznali pozitivne lastnosti hitosana in kako ravnati s to snovjo. Izdelovali so krožnike, nože, vilice in žlice iz materialov, narejenih iz kombinacije hitosana (rakovih oklepov), križanimi z drugimi biomasami. Izvajalca delavnice sta tako opozorila na to, da je potreben kritičen premislek o materialih za enkratno uporabo.

Na tej povezavi si lahko ogledate nekaj foto utrinkov z delavnice.

> Več

RUK festivali 2022
Mreža RUK že četrto jesen zapored vabi na tri mednarodne intermedijske festivale, ki so imeli svojo tradicijo globoko zakoreninjeno že pred vzpostavitvijo mreže in delujejo na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije:

– Speculum Artium / 22.–24. 9. / Trbovlje
– IZIS / 23. 9.–16. 10. / Koper
– KIBLIX / 16.–19. 11. / Maribor

Letošnji festivalski program prinaša vse od konca septembra pa do konca novembra tri razstave, številne delavnice, tematske pogovore, performanse in druge spremljevalne dogodke.

Vljudno vabljeni, da nas obiščete!