Gustafi (pričetek koncerta ob 20.00)

Edi Maružin, avtor besedil in glasbe, vokal in kitara
Čedomir Mošnja, bobni
Ang Maružin, bas
Jimi Grgić, kitara
Alen Peruško, harmonika
Bernarda Ravnić, vokal, tolkala
Boris Mohorić, trobenta in vokal
Luka Horvat, trobenta
Antun Ferenčić, pozavna
Aldo Foško, klarinet, klaviature
Mirjan Derossi, trobenta

Skupina Gustafi je nastala leta 1980 v istrskem mestecu Vodnjan, kjer so se za predviden enkratni nastop predstavili glasbeniki pod imenom Gustaph y njegovi dobri duhovi. Ampak življenje nenehno preseneča, skupina obstaja in nastopa še danes. Člani Edi Maružin in Čedomir Mošnja igrajo skupaj že 40 let, v tem času pa je nastalo kar enajst albumov in preko 2.500 nastopov(!).

Gustafi so prvotni eksperimentalni rock zamenjali z vplivi istrske etno glasbe ter tudi s primesmi etno glasbe sveta. Njihova edinstvena mešanica vsega, kar so poslušali, slišali in jih navdušuje, je neprekosljiv sublimat, ki osvaja občinstva širom sveta, od Španije, Portugalske, Švice pa vse do Izraela in Brazilije. Polni ritma, čustev in pozitivizma je njihovo občinstvo, njihovi prijatelji, kjerkoli se pojavijo.

Leta 2006 so izdali uspešen in kritiško priznan album FF in zanj prejeli porina za najboljši rock album leta. Leta 2009 je sledil Chupacabra, album, kjer so se usmerili proti svojim koreninam z veliko eksperimentalnih zvokov, found sounda, računalnikov. Po nekaj letih je sledil Kanibalkanska, ki je pobral vso smetano kritiških pohval in še danes velja za vrhunec njihovega ustvarjanja. Leta 2015 je sledil enajsti album Maneštra, v nastajanju pa je tudi njihov naslednji album.

V trenutni zasedbi, ki se nenehno spreminja, so Edi Maružin, avtor besedil in glasbe, vokal in kitara, Čedomir Mošnja, bobni, Ang Maružin, bas, Jimi Grgić, kitara, Alen Peruško, harmonika, Bernarda Ravnić, vokal, tolkala, Boris Mohorić, trobenta in vokal, Luka Horvat, trobenta, Antun Ferenčić, pozavna, Aldo Foško, klarinet, klaviature, Mirjan Derossi, trobenta, in veliko drugih prijateljev, ki se jim občasno pridružijo.

Gustafi z veseljem krenejo na zmeraj nove pohode, na nove nastope, ki jih ljubkovalno imenujejo »štala«.


Wckd Nation (pričetek koncerta ob 21.30)

Maša But, vokal
Peter Smrdel, bas
Žiga Smrdel , bobni
Filip Vadnu, kitara
Nejc Škofic, kitara in klaviature
Grega Skaza, alt saksofon
Matic Mikola, tenor saksofon
Sandi Štor, trobenta

Wckd Nation je skupnost glasbenikov iz Ljubljane, ki raziskuje nove oblike in zvoke džez-popa.

Od jeseni 2018, ko je skupina izdala prvenca Time in Troubles, so Wckd Nation postali hitro opaženi na slovenski sceni. Tako radijske postaje kot tudi glasbeni navdušenci so jih hitro označili za eno najbolj navdušujočih mladih zasedb v Sloveniji. V prvem letu delovanja so se Wckd Nation opravili na turnejo na Baltiku, kjer so se med drugim predstavili na enem izmed glavnih odrov showcase festivala Tallinn Music Week. Skupina tudi redno gostuje po Sloveniji, nastopi vključujejo velike dogodke, kot so Festival Lent, festival MENT in koncert za Radiotelevizijo Slovenija.

Wckd Nation so do danes izdali sedem singlov, od katerih sta se dva uvrstila na lestvico najbolj predvajanih skladb na radijski postaji Val 202. Poleg tega so bili imenovani kot ena najbolj zanimivih slovenskih skupin na portalu 24ur, zmagali na tekmovanju Radia SI, bili nominirani za mednarodno nagrado HEMI Music Awards in postali zmagovalci Zlate piščali v kategoriji Novinci leta 2020. Njihov singel Come over, come by, ki so pripravili v sodelovanju s slovenskim rapperjem Vazzom, se je povzpel na prvo mesto najbolj iskanih skladb na Valu 202 v februarju lani.

V živo Wckd Nation postrežejo s svojim prepoznavnim džezovskim zvokom, ki ga okusno prepletajo s hip hop beatom in elementi popa, združenimi s sodobnimi oblikami soula, eksperimentalnega R&B-ja ter kitarsko podlago, ki črpa navdih iz zvoka funka 70. let.