Na letošnji jubilejni, 30. izvedbi Festivala Lent smo zelo ponosni na glasbeni program, ki ga ponujamo v sklopu JazzLenta. V goste prihajajo tako vzhajajoče jazzovske zvezde kot uveljavljeni mojstri svojega žanra. Z veseljem vam uredimo termin za izjave.

Več o programu Festivala Lent lahko najdete tukaj. Če bi želeli govoriti s kom drugim od nastopajočih, lahko uredimo tudi to.

Za novinarsko akreditacijo se lahko prijavite tukaj.

Na JazzLentu – odru Minoriti bodo nastopili:

O nastopajočih:

ERIK TRUFFAZ

Erik Truffaz velja za najpomembnejšega evropskega trobentača vseh časov. Kot sinu jazzovskega saksofonista mu je bila glasba položena že v zibko, pri 16-ih letih, ko je prvič slišal album Kind of blue Milesa Davisa, pa se je odločil študirati glasbo na ženevskem konzervatoriju v Švici. Od leta 2000 snema za legendarno založbo Blue Note in z vsakim novim albumom poglablja svoj sloves najpomembnejšega jazzovskega trobentača na evropskih tleh. Kvartet je njegova stalnica, s katero je obredel že vse kontitente in največje jazzovske festivale po vsem svetu. Letos je 10 let od njegovega prvega nastopa na Festivalu Lent, hkrati pa slavimo tudi njegov 15. album, ki nosi naslov Lune Rouge in ki ga bodo predstavili na festivalu.

RYMDEN

Leta 2001 je le malokdo slutil, da je Festival Lent v tistem trenutku gostil skupino, ki je kmalu zatem postala ena najbolj uspešnih jazzovskih zasedb vseh časov: Esbjörn Svensson Trio, kasneje znan kot »e.s.t.«. Vrtoglavo kariero skupine je pretrgala nepričakovana smrt pianista Esbjörna Svenssona v letu 2008, ostala dva člana (basist Dan Berglund in bobnar Magnus Östrom) pa od tedaj nisva več zmogla sestaviti skupine, v kateri bi bil tudi klavir. Vse do tedaj, ko sta oblikovala trio Rymden. Genialni Bugge Wesseltoft se namreč z ritmično sekcijo zlije do popolnosti in zvok skupine odpre do vesoljskih razsežnosti (op. Rymden v švedščini pomeni »vesolje«). Skupina je pred kratkim izdala svoj drugi album Space sailors, ki ga bodo predstavili tudi v Mariboru.

SANTROFI

Highlife glasba, katere začetki segajo v Ghano v petdeseta leta 20. stoletja, je tista glasba, ki jo imamo najpogosteje v mislih, ko rečemo afriška glasba. Dolgo časa je veljala za pozabljeno, dokler je ni obudil mladi kolektiv Santrofi, ki se je učil pri veteranih tega žanra (Orlando Julius, Ebo Taylor). Alewa je album, ki je pri berlinski založbi Out Here Records izšel leta 2020 in se povzpel na sam vrh svetovnih World Music lestvic. Seveda je koncerte v Evropi prekinila pandemija – toda letos se vračajo z velikim pokom. Med majem in avgustom nizajo kar 40 koncertov – igrali bodo na festivalih kot so GlastonburySziget, si delili oder z velikani kot je denimo Erykah Badu – v Sloveniji pa premierno in ekskluzivno na Festivalu Lent.

KUTU

Za eno najbolj strastnih koncertnih poslastic tega trenutka, KUTU, je Festival Lent združil moči s festivalom Druga godba. Projekt KUTU se je rodil v Adis Abebi, kjer je odličen francoski jazzovski violinist Théo Ceccaldi spoznal simbiotska glasova etiopskih rock pevk Hewan Geberewold in Haleluye Tekletsadik. To, kar slišimo, ne more biti nič drugega kot rezultat hipnotičnih, hiperaktivnih etiopskih noči, kjer energija na odru vre v punkovski violini, kozmičnih klaviaturah, hipnotičnem basu, primitivnih tolkalih in neprekosljivih ženskih vokalih. KUTU je odgovor mlade generacije, ki je bogato glasbeno zapuščino z raketno hitrostjo odpeljala v sodobni globalni elektro trans.

JAGA JAZZIST

Od svojih začetkov v letu 1994 je norveška zasedba Jaga Jazzist tako edinstvena v svetu glasbe, da jo je z besedami zelo težko opisati. Nu-jazz, fusion, acid-jazz, progresivni rock in še kaj so zgolj opisniki, ki za njihov izjemno energičen zvok in tehnično brezhibne nastope ne pomenijo prav veliko. Jaga Jazzist bodo presenetili z neslutenimi izleti v vesolje analognih sintetizatorjev, z mehaničnimi ritmi, simfoničnimi aranžmaji in predvsem z rockersko energijo! Skupina prihaja v Maribor s predstavitvijo novega albuma Pyramid in v spremstvu kamiona, ki bo – za ta ekskluzivni slovenski nastop – iz Osla pripeljal 15 kubičnih metrov opreme ter tonske in lučne tehnike iz ene najpomembnejših produkcijskih hiš na Norveškem. Obljubimo zvočno in svetlobno dovršen nastop, ki bo zasluženo zaključil letošnji JazzLent!

Za več informacij smo z veseljem na voljo.