Hej vsi!

Prejšnji teden je bil v Državnem zboru potrjen naš Predlog zakona proti škodljivim ukrepom oblasti. Zakon smo pripravili skupaj z vami, nevladnimi organizacijami in pravniki. Je jasen izraz, da si želimo pravičnejšo, solidarnejšo, demokratično družbo. V času predvolilne kampanje je predstavljal upanje: odpravili smo se na ulice mest in vasi ter s skupnimi močmi zbirali podpise.

Proces pisanja zakona nas je naučil marsikaj. Ugotovili smo, da imamo v Sloveniji moč ljudje. Da se lahko povežemo, skupaj naberemo podpise, pripravimo zakon, sprememimo družbene vrednote in od oblasti zahtevamo, da je taka kot prebivalci Slovenije: prijazna, dobra, spoštljiva do narave, sodstva, neodvisnih organizacij in da skrbi za soljudi.

S potrditvijo predloga zakona v Državnem zboru smo v Inštitutu 8. marec verjeli, da smo to tudi dosegli. Začeli smo s pripravami na naše prihodnje akcije, bili smo srečni in pomirjeni. Vendar pri naših prizadevanjih za boljšo družbo vedno lahko pričakujemo, da bomo soočeni z mnogimi preprekami. Z zavlačevanjem, ohranjanjem stanja, kot je bilo prej. Govorili smo že o možnosti referenduma in možnosti ustavnega sodišča, obstaja pa tudi možnost veta Državnega sveta.

To pomeni, da lahko Državni svet na Zakon o škodljivih ukrepih oblasti vloži veto. Danes smo prejeli vabilo na sejo Komisije Državnega sveta za državno ureditev, na kateri bodo državni svetniki odločali ali bodo v Državnem svetu glasovali o vetu na naš zakon. Po seji komisije bo potekala tudi seja Državnega sveta. Kaj izglasovan veto pomeni za nas? Zakon še nekaj časa ne bo stopil v veljavo, o njem pa bodo morali ponovno glasovati poslanci in poslanke v Državnem zboru.

Možnost veta je demokratični postopek, ki se lahko uporabi. Kar pa bomo storili mi je, da vas bomo o dogajanju v Državnem svetu sproti obveščevali. Spremljali bomo, kako bodo svetniki glasovali, kdo so in kaj govorijo. Pomembno se nam zdi, da je Državni svet neposredno povezan z lokalnimi oblastmi. Do sedaj lokalnim oblastem nismo posvečali veliko pozornosti, vendar se bližajo tudi lokalne volitve. Prav je, da veste, kdo so lokalni predstavniki, ki delujejo proti predlogu zakona, ki ga podpirate.

Po jutrišnjem dnem se bo morala oblast ponovno odločiti, ali podpira naš predlog zakona ali ne. Kljub temu ostajamo optimistični in polni upanja. Fajtamo dalje!

Vaš,

Inštitut 8. marec

P. S.: Res veseli bomo vsake donacije, s katero boste podprli naše delovanje. Podatki za nakazilo so spodaj.

Zavod Raziskovalni Inštitut 8. marec
Tacenska cesta 125 E
1000 Ljubljana

TRR: SI56 6100 0001 3919 362
Račun je odprt pri Delavski hranilnici d.d.

Namen: Donacija
Referenca prejemnika: ni potrebna (NRF)
Koda namena: CHAR