Po daljšem času se vam spet oglašam z e-naslova Gibanja Triglav. Ne bomo pozabili, kaj nas je v hudem letu 2020 združilo. Medtem smo se vsi veliko naučili in verjamem, da v naših srcih gori ista iskra, ki vzdržuje plamen svobode za naše ljudstvo. Gibanje Triglav ostajajo tla, kjer se vedno lahko srečamo in pogovorimo, zasnujemo smiselne skupne korake.
Zame je zagotovo bila prelomnica, ko sem jeseni 2021 izvedela za domorodstvo v Sloveniji.
Zakaj je domorodstvo tako pomembno?
Vabim k branju odlomka iz Deklaracije Združenih narodov o pravicah Domorodnih ljudi, 24. člen Deklaracije. Povzeli smo ga v vabilu za medije:
 
Z nemajhno skupino ljudi delamo na tem, da v Sloveniji zaživimo kot domorodno ljudstvo, To obsega mnoga področja, eno izmed njih je oživitev slovenskih zgodovinskih dežel. Tisti, ki ste slišali za Vaške večere morda veste, da sem jih pričela uvajati kot razvoj zdravih vaških jeder za volitve, ki se bližajo, zdaj pa postajamo opolnomočeni z znanjem o domorodstvu in zavedanjem pravicami domorodnih ljudstev, med katerimi smo tudi Sloven(c)i.
 
Na Mednaroden dan domorodnih ljudstev  9. Velikega srpana (avgusta) pripravljamo dogodek, s katerim bomo praznovali dan, ki ga je OZN (ne glede na njeno pravo naravo) v znak spomina na prvi sestanek Delovne skupine Združenih narodov za domorodne prebivalce razglasila za Mednaroden dan domorodnih ljudstev. Potekal je v Ženevi leta 1982. Razglas (Deklaracijo) o pravicah domorodnih ljudstev je v Rožniku (juniju)  2006 sprejel njen Svet za človekove pravice. Podpisala jo je tudi Republika Slovenija.
VABILO PREDSTAVNIKOM SKUPIN
 
Veselilo nas bo, če se bomo na dogodku srečali. Če poznaš nekoga, ki bi obvestilo rad prejel, če bi vedel zanj, te prosim, da mu/ji ga posreduješ.
Zaradi omejenega števila udeležencev, ki ga prostor lahko sprejme naprošamo za prijave: https://www.rodnazemlja.eu/events/mednaroden-dan-domorodnih-ljudstev
 
 
Prijeten dan,
 
:jasna