Teden smo začeli z zelo lepimi novicami: včeraj smo v Državni zbor vložili podpise za predlog zakona o spremembah Zakona o osnovni šoli in za predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani, s katerima zagotavljamo pravico do brezplačnega šolskega kosila za vse otroke. S tem bomo naredili korak bližje brezplačnemu šolstvu in razbremenili starše največjega stroška povezanega z obveznim izobraževanjem.

Naši Tanja in Ana sta spremljali štetje podpisov in nam sporočili, da je državni zbor že potrdil, da smo zbrali zadostno število podpisov. Z vašo pomočjo smo za oba zakona zbrali več kot 6000 podpisov. To pomeni, da nas v kratkem čakajo obravnave zakona v Državnem zboru, kjer upamo, da bosta zakona tudi sprejeta. Za brezplačna kosila se namreč zavzemajo tudi vse parlamentarne stranke.

Z zakonoma bomo:

  • Zagotavljali pravico do šolskega kosila za vse otroke.
  • Družine razbremenili največjega stroška povezanega z osnovno šolo.
  • Otrokom z medicinsko predpisanimi dietami zagotavljali ustrezne obroke.
  • Onemogočili outsourcing zagotavljanja šolske prehrane, ki znižuje kvaliteto in delavske pravice kuharjev in kuharic.
  • Omogočili, da se šolsko kosilo, tako kot malica, izvaja v okviru javne službe.
  • Naredili korak k udejanjanju ideje zares brezplačne osnovne šole v kateri so vsi otroci enaki in noben otrok ni stigmatizirani zaradi socialnega položaja svoje družine.

Fajtamo dalje!

vaš Inštitut 8. marec

P. S. Res bomo zelo veseli vsake donacije, s katero boste podprli naše delovanje. Akcija za brezplačna kosila je za nami, čaka pa nas pestra jesen. Hvaležni bomo vsake pomoči, ki nam jih lahko namenite. Podatki za nakazilo so spodaj.

Zavod Raziskovalni Inštitut 8. marec

Glinškova ploščad 9

1000 Ljubljana

TRR: SI56 6100 0001 3919 362

Račun je odprt pri Delavski hranilnici d.d.

Namen: Donacija

Referenca prejemnika: ni potrebna (NRF)

Koda namena: CHAR