Samooskrben narod je neodvisen narod, močan in varen.

 

Pred nami je sklop delavnic za samooskrbno shrambo, kjer se bomo učili biti čimbolj neodvisni od sistema. Glede na trenutno situacijo je potreba po vlaganju v kozarce brez umetnih aditivov, stabilizatorjev in ostalih kemičnih dodatkov za preprečevanje kvarjenja še kako dobrodošla. Pokazala vam bom klasično vlaganje s hruškovim kisom, grobo piransko soljo, sladkorjem in hladno stisnjenim oljčnim ali sončničnim oljem

 

Možnosti konzerviranja je več načinov. Več kot dobrodošlo je, da poznamo čimveč teh načinov, da se glede na trenutno situacijo, ki jo imamo, odločimo, kateri način bomo izbrali. Nikoli ne vemo, kako hitro bo potrebno shraniti zelenjavo in sadje. Najprej se bomo učili klasičnega načina, to je s pomočjo doma pripravljenega kisa, soli, sladkorja in hladno stisnjenega oljčnega ali sončničnega olja z domačimi začimbnicami.

 

Prvi sklop delavnic je namenjen konzerviranju graha, korenja, cvetače, brokolija in bučk cuket v solno raztopino. Na tak način pripravljena zelenjava je že predpripravljena za samostojen obrok ali kot dodatek jedem. Po mojih osebnih izkušnjah na tak način shranjena zelenjava da jedem oplemeniten okus, kar bomo poskusili tudi na sami delavnici. V ta sklop spada tudi konzerviranje kumaric, paprike, rdeče pese, stročjega fižola, navadnega fižola v zrnju in česna, pa še kaj se bo našlo. Na zadnji delavnici bomo ustvarili domačo vegeto iz sveže zelenjave, ki je nepogrešljiva pri pripravi okusnih obrokov.

 

Drugi sklop delavnic bo razpisan septembra in bo namenjen peki peciva, kruha in potic. V tretjem sklopu delavnic pa bomo ustvarjali stare slovenske tradicionalne jedi in raziskovali kuharske skrivnosti naših babic s pomočjo znanih kuharskih mojstrov iz sveta kulinarike.

 

Na prvi delavnici bomo vlagali v solnico. Se pravi grah, korenje, cvetačo in brokoli.

Druga delavnica je namenjena konzerviranju kumaric, paprike, rdeče pese in stročjega fižola.

Tretja delavnica pa je namenjena izdelavi domače vegete iz sveže zelenjave in grobe piranske soli. Ta delavnica bo razpisana naknadno.

 

Vse kar bomo vložili, si boste lahko odnesli domov. Dobili boste darilo, ki vas bo spominjalo na nepozabne trenutke druženja in ustvarjanja. Na delavnici vam bom povedala tudi, na kaj morate biti pozorni, da je konzerviranje res uspešno in kvalitetno. Dobili boste tudi preizkušene recepture, ki vam bodo služile kot osnova za dobro in okusno shrambo vaših s srcem pridelanih osnovnih surovin.

 

Prvi termin za prvo in drugo delavnico iz prvega sklopa se bo izvedel na Bregu pri Polzeli v Savinjski, dober km iz avtoceste Ljubljana Celje. Da bodo naši želodčki zadovoljeni, bo poskrbel naš Gostitelj z obroki na žaru iz surovin, ki jih bomo uporabili na delavnici.  Po koncu delavnice se nam ponuja možnost kopanja v bazenu, zato ne pozabite kopalk in brisač. Ob ognju pa bomo naredili zaključek dneva.

 

PRISPEVEK ZA DELAVNICO:

Lahko se prijavite na posamično delavnico ali na sklop vseh treh delavnic. Ena delavnica traja najmanj 6 ur. Cena za posamično delavnico je 85,00 eur, za celoten prvi sklop treh delavnic pa 210,00 eur. V ceno je vključen najem prostora, stroški vode in elektrike, darilo, osnovne sestavine, steklovina in drugi potrebni pripomočki za uspešno izvedeno delavnico.

 

DATUM IN KRAJ IZVEDBE DELAVNICE:

Ta trenutek sta znana dva termina in sicer za prvo in drugo delavnico iz prvega sklopa  v soboto, 22.7. popoldne (vlaganje v solnico) in v nedeljo, 23.7. dopoldne (konzerviranje s kisom) na Bregu pri Polzeli, Savinjska, ter v soboto, 12.8. popoldne in nedelja, 13.8. dopoldne v kraju Čezsoča pri Bovcu. Drugi termini v drugih krajih bodo objavljeni naknadno.

 

PRIJAVE NA DELAVNICO narajskivrtobilja@gmail.com

Število mest je omejeno! Če bo število prijavljenih preseglo število mest, ki so na voljo, bomo delavnico ponovili.  Zato so prijave obvezne! Za potrditev prijave na delavnico je potrebno nakazati prispevek v vrednosti 50,00 eur na trr, ki ga dobite ob prijavi na delavnico na rajskivrtobilja@gmail.com Ostanek prispevka lahko poravnate na sami delavnici oziroma celotnega na trr. Ob prijavi tudi navedete, na katero delavnico iz prvega sklopa se prijavljate oziroma ali se prijavljate na vse tri delavnice. Po poravnanem delnem ali celotnem prispevku na trr dobite natančna navodila za uspešno izvedbo delavnice in točno lokacijo. Prijave sprejemamo do petka, 21.7.2023 do 15.00 ure oziroma do zasedbe mest.

 

DODATNE INFORMACIJE na rajskivrtobilja@gmail.com

 

Vljudno vabljeni!

 

Vabi Rajski vrt obilja za vse z Matejo Žlogar in ekipo