Predstavljamo vam umetniško virtualno podobo Vodovodnega stolpa Brežice
Vodovodni stolp, ki ga upravlja Posavski muzej Brežice, predstavlja poseben arhitekturni spomenik tehnične kulture v Sloveniji in velik potencial za obdelavo z novomedijskimi tehnologijami.

V pilotnem projektu mreže RUK ga Društvo KIT4 v sodelovanju s KIBLA2LAB, prikazuje kot prvo umetniško virtualno podobo zaščitenega spomenika na Slovenskem, ki je višji od 40 metrov.

Celotna podoba stolpa, vpetega v mestno okolje, je bila zajeta z dronom, LiDAR scanner-jem in tehniko fotogrametrije. Osnovni virtualni prikaz prezentira celotno 360 stopinjsko podobo objekta, nadgrajeno s principi umetniškega posega v renderirano sliko.

Atraktivno virtualno podobo si je možno ogledati v notranjosti stolpa in je obiskovalcem na voljo v odpiralnem času Posavskega muzeja Brežice od ponedeljka do sobote med 10. in 20. uro in ob nedeljah in praznikih med 14. in 20. uro.

Projekt virtualizacije Vodovodnega stolpa Brežice, ki ga je pripravilo Društvo KIT4 v sodelovanju s KIBLA2LAB in Posavskim muzejem Brežice, je pilotni projekt, izbran na javnem pozivu KID PINA v sklopu Mreže RUK (JP-PR-RUK_1_2022), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija (Ministrstvo za kulturo).

 

Mreža RUK @Lutkovni muzej Maribor
V Lutkovnem muzeju Maribor lahko preizkusite poučno in zabavno aplikacijo LutkAR
Lutkovno gledališče Maribor je za Lutkovni muzej v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB pripravilo aplikacijo LutkAR, ki prikaze razstavljenih eksponatov snovne kulturne dediščine nadgradi s sodobnimi tehnologijami in novo-medijskimi postopki.

LutkAR je zabavna in poučna aplikacija, skozi katero smo razstavi želeli vdahniti življenje, kot lutkar s svojo animacijo vdihne življenje prej neživemu predmetu, lutki. Tako je preko aplikacije razstavni prostor dodatno oživel.
Pri izvedbi smo se osredotočili na obogateno resničnost (AR), avdio-vizualno produkcijo in kombinacijo izvirnega slikovnega materiala ter fotogrametrije.

LutkAR-ja lahko preizkusite v Lutkovnem muzeju Lutkovnega gledališča Maribor v odpiralnem času in sicer v petek med 17. in 19. uro in v soboto med 9. in 13. uro ter med 17. in 19. uro.

Aplikacija LutkAR, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB, je nastala v sklopu pilotnega projekta, izbranega na javnem pozivu KID PINA v sklopu Mreže RUK (JP-PR-RUK_1_ 2022), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija (Ministrstvo za kulturo).