Konoplja je dokaj razvpita rastlina. 🌿🌿🌿

Popolnoma po nepotrebnem.

Res je sicer, da se jo lahko uporablja tudi za užitek in odklop, a je konoplja še marsikaj drugega.

 

Gre za rastlino, ki jo krasi eksplozivna rast. Saj poznaš tisi rek, da je nekdo zrastel kot konoplja?

Rastlina lahko zraste tudi do 5m v višino. Seveda se nekatere bolj skromne ustavijo prej, tudi pri samo 0,5m.

Je zelo robustna, saj uspeva na vseh območjih z blago klimo

Barva je odvisna od vrste – od svetlo zelene pa do temno zelene, listi so v obliki dlani in so pri industrijski konoplji ožji.

Glavna korenina lahko sega tudi do 2 m globoko, ostale korenine pa nekje do 60 cm.

Steblo je dlakavo.

Izvira iz osrednje Azije, na Kitajskem so bili njeni terapevtski učinki znani že leta 4000 p.n.š. Gojenje konoplje in lanu spada tudi v našo zgodovino in tradicijo.

Konoplja je izjemno vsestranska rastlina. V preteklosti pa tudi danes se uporablja za mali milijon namenov.

1. Uporaba za izdelavo tkanin in vrvi 👗

Vse do dvajsetega stoletja so konopljo s pridom uporabljali za vsa ladijska jadra, vrvi in sidra. Mornarska oblačila so bila skoraj v celoti narejena iz konoplje, prav tako ribiške mreže in zastave.

Vse do sredine 19.stoletja je bilo 80 odstotkov vseh tkanin in vlaken za oblačila, perilo, odeje, posteljnino, šotore, brisače, plenice… narejeno iz konopljinih vlaken. Znano je bilo namreč da :

  • konoplja zelo dobro vpija vlago,
  • je dobro raztegljiva,
  • je močna in obstojna,
  • je mehkejša od bombaža,
  • rastlina za rast ne potrebuje kemije.

Tudi danes se iz konoplje izdeluje

  • obleke,
  • torbice,
  • platno in
  • preproge.

 

2. Še en način uporabe, znan iz preteklosti, je aktualen tudi danes. Zelo dolgo je bila konoplja glavna sestavina papirja. 📝📝📝

Do leta 1883 je bilo 75-90% vsega papirja na svetu narejenega iz konopljinih vlaken. Papir je bil izredno kakovosten, obstojen in je ostal praktično nespremenjen stoletja. Uporabljali so ga za : uradne dokumente, zemljevide, časopise, delnice, bakovce…

Velika prednost konoplje je ta, da se v primerjavi z drevesi obnovi hitreje, za enako količino pa potrebujemo tudi do 10x manjšo površino.

Obišči spletno trgovino Agrosloven

3. Zelo dolgo zgodovino ima uporaba konoplje v medicini ⚕️⚕️⚕️

V preteklosti se je uporabljala tako za zdravljenje ljudi, kot tudi v veterini. Njeni učinki so se uporabljali za zdravljenje bolečin, hormonska neravnovesja, zaprtja, služila je kot pomirjevalo, pri okužbah…in seveda za sprostitev (kajenje).

V zadnjih letih lahko opazujemo, kako se konoplja tudi pri nas zelo sramežljivo vrača v medicinsko uporabo.

Vedno bolj aktualna je tudi v preventivi in za lajšanje posledic nekaterih bolezni in stanj. Seveda pa ni nadomestilo za obisk zdravnika in njegovo terapijo.

4. Kulinarika je naslednje področje, kjer je bila konoplja vedno prisotna.  😋😋😋

Uporabna je kot konopljino olje z visokim deležem esencialnih maščobnih kislin, konopljin čaj, uživamo lahko surova semena, na policah trgovin pa najdete tudi konopljino moko, konopljine proteine in konopljino mleko.

5. Vedno bolj se uporablja tudi v gradbeništvu 🏛️🏛️🏛️

S toplotnim stiskanjem konopljinih vlaken izdelujejo konstrukcijske panele, ki so močan, cenovno ugoden, ognjevaren gradbeni material. Tak material ima odlične toplotne in zvočno izolacijske lastnosti.

6. V času  pomanjkanja energentov ni zanemarljiv vidik ogrevanja. 🔥🔥🔥

Ena od možnih uporab je tudi energija konopljine biomase.

Biomaso za razliko od fosilnih goriv dobimo iz živih rastlin, ki ob rasti s fotosintezo čistijo ozračje ogljikovega dioksida. Konopljo se torej lahko uporablja za biomaso in jo spremeni v nadomestke fosilnih goriv. Žal ta uporaba še ni splošno razširjenja a trdno verjamemo, da bo našla svoje mesto.

7. Problem s katerim se ukvarjajo marsikje pri nas je onesnažena zemlja. Gojenje industrijske konoplje za biomaso bi pomenilo tudi čiščenje onesnažene zemlje. Onesnaženi delci namreč ostanejo v sami biomasi. Nadzorovana uporaba za ogrevanje oziroma energijo pa pomeni njeno nadzorovano uničenje.

Konoplja je skozi zgodovino človeštva imela svoje vrhunce in padce. Bila je prepovedana predvsem zaradi moči in interesov velikih korporacij.

Kljub temu je nikoli nismo pozabili in se je, če ne drugače, ves čas uporabljala ilegalno.

Trendi vračanja konoplje so pozitivni. V Agrosloven trdno verjamemo, da se bo ta trend nadaljeval in da bo na vseh področjih kmalu spet imela mesto, ki ji pripada.

Obišči spletno trgovino Agrosloven

Lep pozdrav,
ekipa Agrosloven