Nataša Kos
(ZA)BRISANI

4. 7.–3. 8. 2024
Odprtje razstave: četrtek, 4. julija 2024, ob 19. uri
artKIT

 

Vljudno vabljeni na odprtje fotografske razstave Nataše Kos (ZA)BRISANI, ki bo v četrtek, 4. julija 2024, ob 19. uri v razstavišču artKIT.

Ker je bil na ta dan pred 28 leti, 4. julija 1996, ustanovljen Multimedijski center KIBLA, vabljeni tudi na družabno praznovanje skromnega jubileja.

Serija fotografij (ZA)BRISANI je delovni naslov serije Dolgočasje s kavča (ki je v stalnem nastajanju) in tematizira televizijski zaslon, ki pa ni »okno v svet«, temveč ravno obratno, okno sveta v lastno stanovanje, skozi katerega vstopajo različni prividi in različne zloslutne sence.

Te podobe so na fotografijah poleg avtoričinih lastnih podob hkrati tudi edine človeške ali vsaj človeku podobne podobe. Nikakor pa to niso resnične podobe, prej so to le dematerializirani odbleski obiskovalcev iz imaginarnih in univerzalnih nočnih mor. Vse te podobe so zamegljene, kot da bi bile videne skozi debelo steklo. Te meglene in zabrisane podobe v teh delih tako definirajo televizijski zaslon kot lažno okno. V obratnem razmerju pa to okno lahko razumemo kot elektronsko oko, ki se voajersko zazre v svet posameznika in ga zmanipulira. To oko je hkrati prikazano kot vaba, kar privlači pogled opazovalca, anestetizira in uspava gledalčev razum in ga s tem zamakne v letargično otrplost.

 

Ejti Štih: Rdeče in zlato
sobota, 13. 7. 2024, ob 11. uri
MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na vodeni ogled po razstavi Rdeče in zlatoumetnice Ejti Štih, ki bo v soboto, 13. julija 2024, ob 11. uri v prostoru za umetnost KiBela. Po razstavi vas bo popeljala kuratorka Nina Šardi.

Slikarsko izražanje Ejti Štih je direktno, ostro, precizno in iskreno. Kot slikarski esejistični pričevalec prikazuje tako lepote kot grozote življenja, vse dobro in slabo, kar človek premore. Je srčni življenjski popotnik, ki ljubi življenje in ga z veliko empatije čuti in zaznava.

Njene slike z lahkoto prodrejo v nas kot puščice. Slikarska resničnost vizualne pripovedi je sestavljena iz močnih barvnih polj, težkih tematik in človeških usod. Človeške figure in telesa v gestualnosti in izraznosti figur mejijo na karikature in so značajsko silovito poudarjene. Upodablja specifično slikarsko estetiko sveta, ki ga opazuje in ki jo obdaja.

Slikarka Ejti Štih z močno slikarsko senzibilnostjo prikazuje prizore resničnega sveta in človeškega neprijaznega vsakdanjika, pri čemer mnogi pogledajo stran. Umetnica
obravnava večkrat spregledane teme, ki še zmeraj niso razrešene, a stremijo k odrešitvi.

 

Analodigital
12. 6.–6. 7. 2024
Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb

Na skupinski razstavi Analodigital so na ogled umetniška dela Alice Daeun Kim, Nike Erjavec in Valerie Wolf Gang. Kurator razstave je Peter Tomaž Dobrila.

Narava, človek, orodje, tehnika, raziskovanje, znanost, umetnost. Sedem postavk stvarjenja in evolucije, sedem elementov delovanja, sedem občutkov ustvarjanja, kjer misel deluje kot prečnica, reka, v katero se stekajo potoki, kamor usmerjamo tokove, s katerimi plujemo proti morjem. Izhajamo iz vode, ustvarjeni smo v zraku, dihamo, prebivamo na Zemlji kot splošni označevalki površine in ohlapni definiciji materiala, na katerem smo. Bolje bi bilo zapisati, da smo na Zemlji, planetu, ki je tako elementaren in raznolik, bogat do najtanjših nians misli in pester v najsubtilnejših občutkih. Nosimo pradavnino v sebi, da bi razumeli zgodovino in živeli tukaj in zdaj ter gledali v prihodnost.