Danes mineva natanko tri leta odkar so ruske oblasti pridržale opozicijskega voditelja in borca proti korupciji Alekseja Navalnega. Vse od takrat je po krivici zaprt, skupaj pa obsojen na 19 let zapora.

PODPIŠITE PETICIJO ZA NJEGOVO SVOBODO!

Aleksej Navalni, znana ruska opozicijska osebnost in borec proti korupciji, je vse od leta 2021 za zapahi. V zaporu trpi nenehno slabo ravnanje, vključno s stalnim nadzorom in psihološkim pritiskom. Izpustiti ga je treba takoj in brezpogojno.

Avgusta 2020 je bil Aleksej Navalni med potovanjem v Tomsk (Južna Sibirija) zastrupljen s prepovedanim vojaškim živčnim strupom novičok. Istega meseca so ga nezavestnega in v kritičnem stanju prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

Navalni se je vrnil v Rusijo 17. januarja 2021, kjer so ga takoj priprli. Oblasti so mu očitale, da se v obdobju, ko je bil v Nemčiji na zdravljenju, ni javljal službi za pogojni izpust. Zaradi kršenja pogojne kazni je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora.

Ruske oblasti se niso ustavile pri tem in so nadaljevale nezakonit pregon Alekseja Navalnega. Februarja 2022 je bil obtožen goljufije in marca 2022 obsojen na devet let zapora v kazenski koloniji strogega režima.

Maja 2022 se je Aleksej Navalni soočil z novimi politično motiviranimi obtožbami. Obtožen je bil ustanovitve ekstremistične skupine. 4. avgusta 2023 ga je sodišče v Moskvi spoznalo za krivega in obsodilo na 19 let zaporne kolonije. Ta obsodba dodaja najmanj 10 let njegovi trenutni zaporni kazni.

Aleksej Navalni je v zaporu žrtev slabega ravnanja, odrekajo mu ustrezno zdravstveno oskrbo in izpostavljajo psihološkim pritiskom.

December 2023 je Navalni za 20 dni izginil. Premestili so ga v kazensko kolonijo v Sibirijo.

Po 3 letih zapora ga oblasti še vedno vidijo kot grožnjo in ga kaznujejo z izolacijo.

Podpišite peticijo zdaj in pozovite ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj konča nadlegovanje in preganjanje Alekseja Navalnega in vseh drugih kritikov vlade.

 

SVOBODA ZA NAVALNEGA!