Meddržavno sodišče v Haagu je v tožbi Južne Afrike glede genocida v Gazi sprejelo začasne ukrepe in odločilo, da mora Izrael naredite vse, da genocid prepreči.

Ta odločitev pošilja jasno sporočilo, da svet ne bo le nemo opazoval izraelskega neusmiljenega vojaškega pohoda nad Palestinci. Opominja nas na ključno vlogo mednarodnega prava, prav tako pa vse države obvezuje izvajanja sprejetih ukrepov.

Izrael je, da bi odvrnil pozornost od dogajanja v Gazi ter od ključne odločitve sodišča, obtožil 12 zaposlenih na Agenciji za palestinske begunce (UNRWA) vpletenosti v napade Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023.

Nekatere države so se na neraziskane obtožbe odzvale z ukinitvijo financiranja te agencije, ki predstavlja ključno pomoč vsem prebivalcem Gaze. Te iste države pa še naprej oborožujejo izraelsko vojsko, kljub mnogim dokazom, da se to orožje uporablja v vojnih zločinih.

Sramotne odločitve nekaterih vlad bodo le še otežile življenjske pogoje vseh civilistov v Gazi. Kažejo na dvojna merila in poglabljajo palestinsko krizo, ki je z dneva v dan hujša.

 

Agencija ZN za palestinske begunce UNRWA

V času, ko Izrael, okupacijska sila, še naprej očitno krši svoje obveznosti do palestinskih beguncev v Gazi in na preostalih zasedenih palestinskih ozemljih, UNRWA že dolgo služi kot edina rešilna bilka. Ponuja nepogrešljivo humanitarno pomoč, izobraževanje in zavetje ter zagotavlja nujno potrebno pomoč tudi milijonom drugih palestinskih beguncev, ki živijo v sosednjih arabskih državah.

Odločitve najmanj 11 držav donatork, da prekinejo financiranje UNRWA, po obtožbah, da so posamezni člani organizacije vpleteni v napade 7. oktobra v južnem Izraelu, bodo zadale uničujoč udarec več kot dvema milijonoma beguncev na okupiranem območju Gaze.

 

PODPIŠITE PETICIJO ZA PREMIRJE

 

Sramotno je, da so ključne države, vključno z ZDA, Kanado, Združenim kraljestvom, Nemčijo in Avstralijo, namesto da bi upoštevale sodbo ICJ in ugotovitev sodišča, da obstaja resna nevarnost nadaljnjega poslabšanja katastrofalnih humanitarnih razmer na območju Gaze, prekinile financiranje glavnemu viru pomoči za civiliste.

Amnesty poziva države, naj prekličejo svoje odločitve in se vzdržijo prekinitve financiranja UNRWA.