V Inštitutu 8. marec ponovno zaganjamo gibanje Gremo volit.
Čeprav je bila funkcija predsednika države v zadnjem času popolnoma izpraznjena, ima predsednik veliko pristojnosti: je vrhovni poveljnik vojske, razpisuje državnozborske volitve, v izrednem stanju izdaja uredbe z zakonsko močjo in predlaga kandidate za ustavne sodnike.
Pomembno je, da se zavedamo, kdo so predsedniški kandidati in kakšna so njihova stališča. Ne sme nas zavesti, če se javnosti predstavljajo kot neideološki ali neodvisni; predsedniška funkcija ni brez pomena, nekatere pristojnosti predsednika imajo zelo konkreten vpliv. Rezultat teh volitev bo vplival na človekove pravice in na naše življenje.
V naslednjih 5 letih bo naloga nove predsednice ali predsednika republike tudi ta, da bo predlagal kar 6 od 9 kandidatov za ustavne sodnike. Pomembno je, da vemo, kakšno je stališče kandidatov za predsednika države do funkcije ustavnega sodišča, ustavnih sodnic in sodnikov ter členov naše ustave, ki določajo temeljne človekove pravice.
Prvi krog predsedniških volitev je že to nedeljo.
Naš glas na teh volitvah šteje, zato je pomembno, da gremo volit!
Več akcij bomo zagnali tudi v drugem krogu volitev.
Vaš,
Inštitut 8. marec

P. S. Res bomo zelo veseli vsake donacije, s katero boste podprli naše delovanje. Akcija za brezplačna kosila je za nami, čaka pa nas pestra jesen. Hvaležni bomo vsake pomoči, ki nam jih lahko namenite. Podatki za nakazilo so spodaj.

Zavod Raziskovalni Inštitut 8. marec

Glinškova ploščad 9

1000 Ljubljana

TRR: SI56 6100 0001 3919 362

Račun je odprt pri Delavski hranilnici d.d.

Namen: Donacija

Referenca prejemnika: ni potrebna (NRF)

Koda namena: CHAR