Eksplozivna, nemirna in silno vnetljiva mešanica balkanske glasbe! Vstopnine ni.

Da so sanje vsakega trobentarja z Balkana postati zmagovalec Guče, je jasno. Najznamenitejši trobilski festival na svetu že vse od šestdesetih velja za nesporno meko pihalskih in trobilskih virtuozov. Leta 2011 je tam zmagal Džambo Aguševi Orchestra. Kaj zmagal, obnorel je tako žirijo kot poslušalce. Sledil je svetovni osvajalski koncertni pohod, na katerem so samo v mehiški prestolnici obnoreli 35.000 poslušalcev, poskrbeli za senzacijo na uglednem WOMEXU, osvojili Evropo in Združene države Amerike. Eksplozivna, kot živo srebro nemirna in silno vnetljiva mešanica balkanske glasbe, jazza, funka in celo filmskih melodij, pospremljena z vrtoglavo virtuoznimi improvizacijami, bo skupaj z uspešnicami svojega slovenskega pandana, zasedbe Šukar, krepko povišala srčni utrip tudi jubilejnemu lentanju. Si upate?

Vstopnine ni!

Šukar (pričetek ob 21.30)

Igor Misdaris, vokal, bugarija
Nenad Ljubotina, brač, bisernica, violina, vokal
Matevž Lavrinc, brač, kitara, vokal
Štefan Švagelj, kontrabas, vokal
Peter Lozar, tamburaško čelo, vokal
Žiga Šercer, tolkala

Skupina Šukar že okroglih trideset let skrbi za popularizacijo romske glasbe v Sloveniji. Leta 1990 so jo ustanovili člani tamburaških orkestrov folklornih skupin iz Ljubljane, ki so se posvetili igranju pretežno romske glasbe. Njen prvenec je izšel leta 1993. Zadnja izdaja z romskimi skladbami, dvojni živi album En concert – On the concert, je izšla leta 2003.

V zadnjem desetletju je bila zasedba dejavna predvsem na koncertnih odrih, od svojih začetkov do danes pa so nastopili tako doma kot v tujini (Francija, Italija, Hrvaška, Srbija, Nemčija, Avstrija, Norveška, Japonska, Češka, Poljska …). Med velikim glasbenimi imeni, s katerimi so sodelovali, so Šaban Bajramović, Gipsy Kings, Esma Redžepova, Sojiro …

Novi album Baro ilo so posneli v studiih Radia Slovenija, nanj pa so uvrstili enajst avtorskih skladb pretežno v romskem jeziku.

ŠUKAR    

Džambo Aguševi Orchestra (MKD) (pričetek ob 22.30)

Džambo Agušev, trobenta, glas
Kočo Agušev, Džemal Agušev, Sunaj Mustafov, trobenta
Džafer Fazliov, Mustafa Zejnelov, Ali Zekirov, tenorski rog
Šukri Dževatov, helikon
Orfej Čakalovski, goč
Redžep Nedžatov, bobni

Zasedba Džambo Aguševi Orchestra iz makedonske Strumice je v nekaj letih osvojila številne svetovne odre, se povzpela na vrhove glasbene scene ter ob tem osvojila tudi pomembne nagrade.

Džambo Agušev, ki ga kličejo funky tiger, je eden najbolj priznanih glasbenikov svoje države, nekateri ga kot naslednika postavljajo celo ob bok velike Esme Redžepove. A Džambo ne počiva na lovorikah, svoji glasbo in zasedbo želi pripeljati še višje.

Džambo, rojen leta 1987 v Strumici, izhaja iz glasbene družine. Že več generacij njegovih prednikov je bilo glasbenikov, njegov oče Demal pa je deloval tudi v lokalnih orkestrih. Že od sredine devetdesetih je vztrajno spremljal očeta na vajah, kjer je zavzeto poslušal in opazoval. Oče sprva ni želel, da bi tudi sin postal glasbenik, a njegova želja igrati trobento je bila tako neizmerna, da mu je prvi inštrument podaril kar dirigent orkestra. Od tega trenutka je njegov cilj postal jasen: postati najboljši trobentač na Balkanu! Že pri enajstih je z vztrajnim učenjem postal član stričevega orkestra. Poleg tradicionalnih godb južnega Balkana so ga zelo zanimale tudi druge zvrsti, tako z vzhoda kot tudi zahoda, jazz, turška glasba, funk, soul, filmska glasba ter klasika, njegova romska dediščina pa je zmeraj bila osrednja točka njegovega prepoznavnega sloga in zvoka.

Kmalu je ustanovil svoj lastni orkester, Džambo Aguševi Orchestra, in hitro zaslovel tako v svojem lokalnem kot tudi širšem okolju. Leta 2006 se je udeležil tekmovanja v Kumanovem in že osvojil prvo nagrado! Uspeh je potrjeval vsako leto znova še naslednjih pet let, dokler mu organizatorji niso več »dovolili« nastopiti, da bi tudi drugi glasbeniki dobili svojo priložnost. Sledilo je tekmovanje v Pehčevem, kjer je popolnoma navdušil in pobral vse nagrade. Preostala mu je le še najprestižnejša lovorika – prva nagrada na najpomembnejšem trubaškem tekmovanju v Guči. Tudi tukaj je pometel s konkurenco in leta 2011 postal zlata trobenta tekmovanja.

Džambo Agušev ima pred sabo zmeraj nove izzive in z nastopi po svetu pridobiva zmeraj nove oboževalce. Doslej je sodeloval z mnogimi pomembnimi lokalnimi ustvarjalci ter mednarodnimi zvezdniki, kot so Dubioza Kolektiv, Fanfare Ciocarlia in pevka Nataša Atlas.

Zadnji album zasedbe Brasses for the Massess (Asphalt Tango Records, 2020) je prejel številna mednarodna kritiška priznanja, med drugim tudi nagrado nemških kritikov 2020.

 

Priporočamo tudi