Jutri bo Odbor za zdravstvo obravnaval zakon v katerem se je znašel predlog, ki delavkam in delavcem na dolgotrajnih bolniških bolniška nadomestila niža za 10 odstotnih točk.

To pomeni, da bodo bolniška nadomestila za 10 odstotnih točk nižja za vse dolgotrajne bolnike z rakom, kronične bolnike, osebe z možgansko kapjo ali hujšimi poškodbami. Temu močno nasprotujemo.

Ker si nihče ne želi zboleti. Ker se nihče ne želi resno poškodovati. Ker to ni izbira. Smo se svoje nasprotovanje predlaganemu ukrepu odločili izraziti s peticijo.

Oddaj svoj podpis proti znižanju bolniških nadomestil tudi ti: https://akcije.8marec.si/forms/proti-znizanju-bolniskih-za-bolnike-z-rakom-in-drugimi-dolgotrajnimi-obolenji

Kaj bi se konkretno zgodilo posameznim bolnikom in bolnicam, če bi bil sprejet sporni 35. člen zakona?

  1. Bolniške zaradi bolezni bi se po 90 dneh znižale iz 90 % na 80 %.
  2. Bolniške zaradi poškodbe izven dela ali zadržanosti od dela zaradi spremstva, ki ga odredi zdravnik, bi se po 90 dneh znižale iz 80 % na 70 %.
  3. Bolniške zaradi izolacije, ki jo odredi zdravnik, pa bi se po 90 dneh znižale iz 100 % na 80 %.
  4. Bolnikom in bolnicam z rakom, kroničnimi respiratornimi obolenji, kardiovaskularnimi boleznimi in drugimi dolgotrajnimi bolezenskimi stanji ter poškodbami bi se bolniška nadomestila znižala že s prvim januarjem.

Vlada bi morala predvsem odpravljati vzroke za dolgotrajne odsotnosti, ne pa da išče prihranke pri bolnih.
Vlada bi morala zaščiti bolnike na dolgotrajnih bolniških, ne da jih potiska v še ranljivejši položaj.

Zato s podpisi poslance in poslanke pozivamo, da nepravično in škodljivo nižanje bolniških iz zakona izbrišejo.

Vsak podpis proti nižanju bolniških nadomestil je glas za kvalitetno javno zdravstvo, ki poskrbi za vsakega, ki pomoč potrebuje.

Hvala!
Vaša,
Ekipa Inštituta 8. marec